blog-logo

Riscurile fumatului, prezentate la Coresi de Ziua Mondială Fără Tutun

Riscurile fumatului, prezentate la Coresi de Ziua Mondială Fără Tutun

31 mai este declarată de către Organizația Mondială a Sănătății drept Ziua Mondială Fără Tutun. Cu acestă ocazie, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Braşov vă invită în data de 31 mai 2017, începând de la ora 13.00, la Coresi Shopping Resort, zona Șezătoarea, la acţiunea de informare-educare-comunicare cu privire la pericolele fumatului, un obicei cu consecințe devastatoare în timp asupra sănătății. În cadrul evenimentului vor fi împărţite materiale informative populaţiei braşovene și fructe, ca măsură alternativă de obicei sănătos care să înlocuiască fumatul.

Tabagismul este o boală cronică care ucide o persoană la fiecare 6 secunde în lume, iar un fumător din patru moare din cauza unei maladii legată de tutun. Fumul de țigară aduce în organism în jur de 4000 de substanțe nocive, din care 65 sunt implicate în dezvoltarea diverselor forme de procese maligne.

Alte articole:   Peste 10% din unitățile școlare preuniversitare brașovene se află astăzi în scenariul roșu

Fumătorii au un risc de cancer pulmonar de 20 de ori mai mare decât nefumătorii. Fumatul este cauza a 90% dintre cancerele pulmonare la bărbaţi şi a 80% dintre cancerele pulmonare la femei.


Fumătorii prezintă un risc crescut de cancer la nivelul nasului şi sinusurilor paranazale, cavităţii bucale, faringelui, laringelui, esofagului, stomacului, pancreasului şi rinichilor, iar renunţarea la fumat reduce substanţial riscul de a dezvolta aceste forme de cancer.

În același timp, fumatul pasiv cauzează boli grave cardiovasculare şi respiratorii, inclusiv boli coronariene şi cancer pulmonar. Femeile care fumează în timpul sarcinii pot provoca moartea subită a noului născut sau greutate scăzută la naştere, cu repercusiuni pe tot parcursul vieţii.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.