blog-logo

Povestea unui kirchenrock din Meșendorf, de Ziua Internaţională a Muzeelor

Povestea unui kirchenrock din Meșendorf, de Ziua Internaţională a Muzeelor

Comunitatea mondială a muzeelor sărbătoreşte astăzi, 18 mai 2017, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM), Ziua Internaţională a Muzeelor. Obiectivul acestei zile este de a conștientiza publicul larg că muzeele rămân o modalitate importantă de schimb cultural, de progres, de colaborare între culturi.

Tema în jurul căreia se va concentra această zi, în anul 2017, este „Muzeul și memoria: obiectele povestesc istoria voastră!

Sunteți invitați să explorați împreună cu muzeografii trecutul, prin intermediul unui „Kirchenmantel” din Meșendorf, zona Rupea, județul Brașov, și a unei fotografii care îi reprezintă pe Karin și Helmuth Dorner, miri, însoțiți de feciorul de mire (Meșendorf , 1973).  

Alte articole:   Program prelungit la Centrul de vaccinare de la Policlinica Municipiului Săcele

Povestea unui „Kirchenrock“ săsesc

Mi se spune „Kirchereck“ / haină de biserică / sau simplu „Reck“ (haină). Confecţionarea mea fiind destul de costisitoare, de cele mai multe ori, deveneam „zestre” de la o generaţie la alta.

Sunt croit din postav albastru, și, ca toate celelalte paltoane bărbăteşti din Meșendorf, pot fi recunoscut după manşetele roşii din catifea. Sunt căptuşit cu pânză de cânepă și sunt fi încheiat cu 24 de copci din alamă. Am fost cusut în întregine cu acul, și nu cu mașina de cusut ca alte haine!

Cei care încearcă să mă cunoască spun că exist cam din 1871, și că strămoșii mei l-au folosit la început ca haină militară. Tot ce îmi amintesc eu sunt duminicile şi sărbătorile pe care le-am trăit alături de stăpânul meu.

Alte articole:   Trageri de instrucție, mâine, în poligonul Grohotiș

Îl cunosc din tinerețe, de la Confirmare, și tare îmi plăceau zilele când el era ales „fecior de mire”; atunci pulpanele din faţă se ridicau pâna lă brâu şi se fixau cu un cordon împletit.

Dupa cum vedeti, am suferit mai multe transformări, fiind purtat de mulţi membri ai familiei, ceea ce a determinat şi uzura mea.

Dar anii au trecut și în anul 1990 situația mi s-a schimbat. De atunci sunt în colecţia Muzeului de Etnografie Braşov. Nu sunt singur, sunt împreună cu alte haine bărbătești, cu care spre surprinderea mea, aseamăn foarte bine!

Din când în când sunt ales sa mă prezint în expoziții. Dar azi, de Ziua muzeelor, am decis să vin eu la voi, pe facebook, unde poate mă veti găsi mai ușor și vom face astfel cunoștință.

Alte articole:   Bilet unic de intrare la mai multe muzee din Brașov

 

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.