Invenţie braşoveană: motor termic în doi timpi, cu componente realizate prin printare 3D

Invenţie braşoveană: motor termic în doi timpi, cu componente realizate prin printare 3D
Valentin Stamate, cercetător la Universitatea Transilvania din Braşov a inventat primul motor termic în doi timpi, cu componente realizate prin printare 3D, din pulberi metalice.
Prototipul este primul de acest gen din lume, realizat prin printare 3D. Motorul este unul de avion, de 10 cm³, cu 10.000 de rotaţii pe minut. Blocul motor, chiulasa, pistonul, arborele motor, distribuitorul din cadrul carburatorului, toba de eşapament, capacul de închidere al blocului motor, carburatorul, cămaşa cilindrului şi biela de transmitere a mişcării, toate au fost realizate la imprimante 3D, tip SLM şi SLS.
Componentele au fost fabricate din pulberi de oţel, aluminiu şi oţel impregnat cu bronz. Singurele componente care nu au fost realizate prin printare sunt elicea (care este din lemn), conul de antrenare cu sistemul de prindere, rulmenţii de susţinere, suruburile, piuliţele şi bujia.
Combustibilul folosit pentru angrenarea motorului este un amestec de metanol şi ulei. Cercetarea şi realizarea motorului au durat doi ani. Toate costurile necesare realizării acestui prototip au fost asigurate de Universitatea Transilvania din Braşov.
Realizarea acestui motor este extrem de utilă pentru că pe viitor, se va putea renunţa la fabricarea matriţelor pentru care costurile de producţie sunt foarte mari, şi se va realiza prototipul în sine prin tehnologia de printare 3D, iar apoi se poate trece la producţia în serie a produsului.
Valentin Stamate lucrează de patru ani ca cercetător la Universitatea Transilvania din Braşov, la departamentul de Ingineria fabricaţiei, din cadrul Facultăţii de Inginerie tehnologică şi management industrial. În urmă cu doi ani a renunţat la acvitatea didaccă şi s-a dedicat exclusiv activităţii de cercetare.

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   VIDEO Orban bagă în carantină autostrada Comarnic - Brașov
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate