blog-logo

Doi braşoveni muşcaţi de căpuşe, suspecţi de boala Lyme. Recomandările specialiştilor!

Doi braşoveni muşcaţi de căpuşe, suspecţi de boala Lyme. Recomandările specialiştilor!

Potrivit medicilor de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe Braşov,  în acest an numărul pacienţilor muşcaţi de insecte, este mai mic faţă de anul trecut. În acest sezon, în medie, două persoane muşcate de căpuşe s-au prezentat zilnic la camera de urgenţă.

În schimb, la Spitalul de Boli Infecţioase au fost înregistrate în ultima lună două suspiciuni de Boală Lyme. Pacienţilor li s-au recoltat probe, iar acum sunt aşteptate rezultatele analizelor de la Bucureşti, potrivit dr. Ramona Ionescu medic primar infecționist, manager al unității medicale. Până atunci, cei doi pacienţi primesc tratament acasă. Boala Lyme se transmite prin înţepătura unor căpuşe, dar nu toate aceste insecte transmit această boală.

Alte articole:   Tătaru: Suntem pe primul loc la numărul de decese pentru că majoritatea populaţiei refuză singurul glonţ pe care îl avem

De asemenea, specialiştii vă atrag atenţia să nu vă trataţi singuri dacă sunteţi muşcaţi de căpuşe.

„Nu vă recomandăm să vă extrageţi singuri căpuşa pentru că s-ar putea să-i rămână capul acolo, sub piele. Sfatul este să vă adresaţi, dacă vedeţi căpuşa, serviciului de chirurgie pentru a efectua extracţia căpuşei. UPU Spital Judeţean este foarte aglomerat. Vă sfătuiesc să mergeţi la medicul de familie, să luaţi un bilet de trimitere, în contract cu Casa, şi să mergeţi a doua zi, în ambulator”, mai spune dr. Ramona Ionescu. După extracţia căpuşei, pacientul primeşte şi tratament profilactic. „Tratamentul care trebuie luat este cu un antibiotic se numeşte doxiciclină şi se administrează la adulţi o singură dată – două capsule, în ziua respectivă. Pentru copii se preferă amoxicilina, în dozele pe kilogram corp recomandate de infecţionist sau medicul de familie”, explică medicul.

Deparazitări periodice, până în septembrie

Alte articole:   PSD nu dă înapoi: vrea guvern de tehnocrați și alegeri anticipate

Municipalitatea a început, de luna trecută, campania de deparazitare a spaţiilor verzi, care va continua până în septembrie.

 „În a doua parte a lunii mai vom face următoare etapă şi apoi în fiecare lună, până în septembrie, inclusiv, se va face deparazitare în tot ce înseamnă parcuri din municipiul Braşov, locuri de joacă, zone de agrement, astfel încât să nu ne confruntăm cu acest risc în municipiul Braşov”, a precizat Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria municipiului Braşov.

Specialiştii vă reamintesc că atunci când ieşiţi în natură să vă îmbrăcaţi în haine albe sau deschise la culoare, iar îmbrăcămintea să fie strânsă în jurul încheieturilor mâinii, a gleznelor şi în jurul taliei, astfel încât căpuşele să nu poată pătrunde sub haine. De asemenea, evitaţi să vă aşezaţi direct pe iarbă. Există şi substante care se pot aplica pe piele şi care îndepărtează căpuşele prin mirosul pe care-l emană.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.