blog-logo

Viorel Ilişoi îşi prezintă reportajele la Braşov

Viorel Ilisoi Foto: Vlad Ursulean

Viorel Ilișoi, un maestru unanim recunoscut al reportajului, își lansează la Brașov volumul „Cele mai frumoase reportaje”. Textele lui duc cu gândul la marii înaintași în materie de reportaj literar: Brunea Fox și Geo Bogza.

Autorul a îmbrăcat hainele gunoierilor și a lucrat alături de ei pentru a le cunoaște viața, a fost controlor de bilete în tramvaie, zilier într-o livadă de mere, pacient într-un spital de obezi, a stat alături de copiii bolnavi de cancer sau în mijlocul unei ultime șatre de nomazi, a urcat în sate părăsite, din munți, sau a coborât în mizeria urbană a drogaților și a hoților de buzunare.

Alte articole:   Expoziția ŢARA BÂRSEI - Spațiu meşteşugăresc multicultural - Centrul Cultural Reduta

De peste tot, asemenea unui neobosit colecționar, el s-a întors cu povești de viață autentice, pe care le-a redat cu o forță ce te face să simți fiecare frază ca o apăsare sau ca o mângâiere. Nu poți rămâne indiferent la un text scris de Viorel Ilișoi: ori râzi la dialogurile absurde ale căldărarilor, ori te sufocă nodul din gât când citești despre bătrânii care se adună la o petrecere după 60 de ani de la terminarea liceului, ori râzi și plângi în același timp – ca la povestea pacienților din spitalul de obezi, „infernul celulei adipoase”.

Emoția năvălește de peste tot, ducând cu ea, ca un șuvoi, o cantitate mare de informație, ridicând deasupra textului, mereu, un mesaj cald, uman, care face din textele lui Viorel Ilișoi să fie mai mult decât niște reportaje: adevărate manifeste pentru om, pentru viață.

Alte articole:   Lotul „mită în spitalele COVID”, trimis în arest la domiciliu

Cartea a apărut la Editura GRI din București, cu o prefață de Dr. Maria Barna, are 416 pagini și costă 35 de lei. Autorul va dialoga cu cititorii și va acorda autografe.

Lansarea va avea loc luni, 8 mai 2017, ora 18.00, la Vlahia Restaurant & Lounge, Piața Sfatului nr. 5. Cartea va fi prezentată de Arcadia Solum.

 

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate