blog-logo

Despre conservarea și restaurarea patrimoniului cultural, pe înțelesul elevilor

Despre conservarea și restaurarea patrimoniului cultural,  pe înțelesul elevilor

Asociația Renascendis organizează în perioada mai – iunie 2017 o serie de ateliere interactive despre restaurarea și conservarea patrimoniului cultural adresate elevilor de gimnaziu și liceu din Țara Făgărașului, în cadrul proiectului Mici conservatori, mici restauratori, finanțat de Fundația Comunitară Țara Făgărașului prin Fondul Științescu.

Proiectul „Mici conservatori, mici restauratori” își propune să facă o legătură între materiile chimie, fizică, biologie și domeniul conservare – restaurare a patrimoniului cultural mobil și imobil. Aproximativ 50 de liceeni din Făgăraș și 100 de elevi de gimnaziu de la cinci școli din mediul rural din Țara Făgărașului vor afla și experimenta cum noțiunile teoretice de la ora de chimie, fizică sau biologie au aplicații în domeniul protejării patrimoniului cultural.

Alte articole:   Peste 410 persoane, imunizate împotriva COVID-19, în județul Braşov, în 24 de ore

Activitățile proiectului includ o serie de excursii la monumentele locale (bisericile fortificate din comunele Bruiu, Cârța, Cincu, Șoarș, iar în Făgăraș la biserica brâncovenească, biserica evanghelică, biserica reformată, biserica catolică, sinagogă, cimitirul evreiesc, Cetatea Făgărașului etc.), unde elevii, îndrumați de echipa de proiect și de cadre didactice, vor face observații și măsurători privind temperatura, umiditatea, lumina, radiațiile ultraviolete etc. și vor colecta probe.

Vizitele pe teren vor fi urmate de laboratoare tematice, unde elevii vor avea ocazia să folosească microscoape și alte aparate de investigare și măsură profesionale și semi-profesionale (umidometru, luxmetru, termohigrograf, telemetru, ph-metru, aparat de măsurare a culorilor etc.) pentru a analiza probele colectate.

Alte articole:   Anul școlar 2021-2022 începe pe 13 septembrie, cu prezență fizică, anunță ministrul Educației

Mai mult, folosind ca exemple practice obiecte din colecția de artă transilvăneană a Asociației Renascendis (pictură, ceramică, textile, sticlărie, podoabe, fotografii, cărți și documente vechi), elevii vor învăța să aplice metode corecte pentru a prelungi viața propriilor obiecte vechi de acasă.

Dincolo de scopul de a-i introduce pe elevi în lumea restaurării prin intermediul activităților interactive și folosind tehnologie modernă de investigație și măsură, indisponibilă ca dotare uzuală a laboratoarelor școlare, și totodată de a-i ajuta să-și fixeze anumite noțiuni teoretice de fizică, chimie și biologie, miza pe termen lung a proiectului este de a construi o relație între patrimoniu și comunitate, de a implica tinerii în gestionarea problemelor pe care le are patrimoniul în România.

Alte articole:   Pepe are acum un nou look!
Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.