blog-logo

Șeful Salvamont Zărnești: „Nu-ţi pui copiii în pericol de dragul performanţei. A fost vorba de orgoliu“

Șeful Salvamont Zărnești: „Nu-ţi pui copiii în pericol de dragul performanţei. A fost vorba de orgoliu“

Decizia alpinistului Ovidiu Popescu de a-şi duce fetele în expediţii montane la vârste fragede este dezbătură intens după accidentul tragic din munţii Retezat, în care doi adolescenţi şi-au pierdut viaţa. Ioan Pivodă, şeful Salvamont Zărneşti, explică de ce un copil nu poate reacţiona adecvat în situaţii limită, indiferent de cât antrenament are în spate.
Pivodă are peste 30 de experienţă în salvarea turiştilor de pe munte şi spune că niciun copil nu trebuie supus unor ascensiuni periculoase, doar de dragul recordurilor şi a reuşitelor mediatizabile.

„Performanţa în alpinism nu se face la vârste fragede. Nu îţi pui copiii în pericol de dragul performanţei. Experienţa şi victoriile trebuie să vină odată cu vârsta. Nu îi duci pe copii pe munţi foarte mari, nu îi supui unor asemenea riscuri. De ce nu ne-au luat-o înainte occidentalii care sunt mult mai în faţă decât noi? Nu pot spune că fetelor nu le-a plăcut, dar ştiu din discuţii că nu întotdeauna a fost aşa. Un copil nu poate lua decizii atunci când pe munte dai de greu, nu poate reacţiona în condiţii de vremea rea, aşa cum face un adult. Un copil nu este psihic pregătit să facă acest lucru indiferent câte antrenamente ar face. Nu am fost de acord cu ce a făcut Ovidiu Popescu cu fetele lui. Nu poţi să forţezi un copil pe munţi de peste 5.000 de metri“, a spus Ioan Pivodă, şeful Salvamont Zărneşti, citat de Adevărul.

Restricţii pe Everest Chiar dacă nu există legi clare în România care să interzică accesul pe munte la o anumită vâstă, în competiţiile oficiale lucrurile stau altfel. Limita de vârstă este 18 ani în România, dar occidentalii respectă acest lucru şi în cazul ascensiunilor care nu fac parte din concursuri oficiale.

Alte articole:   Poliția Brașov: Reguli pentru cei care circulă cu trotineta electrică

Oficial, la nivel internaţional, doar pe Everest (8.848 metri) a fost impusă o limită de vârstă pentru ascensiune. Iniţial a fost de 16 ani, iar recent autorităţile statale au ridicat-o la 18 ani. Deciziile au venit după ce Temba Tshiri, un copil de 16 ani, a escaladat Everestul în 2001 şi suferit degerături la degetele de la picioare. A fost cea mai tânără persoană care a urcat pe Everest. De altfel, statul nepalez i-a refuzat recent accesul pe Everest Dor Getei Popescu din cauza vârstei.

„Occidentalii nu-şi supun copiii pericolelor de pe munte. Şi la noi, până în 1990, limita de vârstă în competiţiile naţionale de alpinism era 18 ani. Nu era permisă nici derogarea de la notar cu acordul părinţilor. Acum există şi grupe de cadeţi care au sub 18 ani, dar este vorba despre căţărare în sală. Pe munte, în aer liber, condiţiile sunt cu totul altele. Dovadă şi faptul că statul nepalez nu şi-a dat acceptul pentru o expediţie cu Dor Geta Popescu pe Everest. Tatăl său, Ovidiu, era cunoscut în comunitate, a fost un alpinist de nivel mediu, nu pot spune că ţineam strâns legătura cu el pentru că nu am fost niciodată de acord cu decizia lui de a-şi pune în pericol copiii pentru performanţă. Părerea mea sinceră este că a fost vorba despre un orgoliu pentru a compensa nişte frustrări. Nici colegii mei experiementaţi nu îşi asumă responsabilitatea să facă expediţii cu persoane sub 18 ani“, a mai spus Ioan Pivodă.

Direcția de Protecția Copilului Brașov nu face, deocamdată, nicio anchetă

Purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brașov, Lidia Mailat, a declarat luni pentru Agerpres că, deocamdată, instituția nu face nicio anchetă în cazul alpinistei Dor Geta Popescu, decedată sâmbătă, în Masivul Retezat.

„Deocamdată nu se pune problema de așa ceva. Noi, ca instituție, nu avem ce anchetă să facem acum. Este o anchetă în desfășurare la Parchetul din Hunedoara.Vom vedea după ce se va finaliza această anchetă, dacă va fi cazul, nu știu, să facem și noi o anchetă socială, dar în acest moment Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov nu a început niciun fel de anchetă. În acest moment nu se pune problema pentru așa ceva”, a spus Lidia Mailat.

Dor Geta Popescu (14 ani) și Erik Gulacsi (13 ani) și-au pierdut viața, iar alte cinci persoane au fost rănite, în urma avalanșei produse sâmbătă în Masivul Retezat, în zona Șaua Bucurii-Poiana Pelegii. Victimele făceau parte dintr-un grup de șapte persoane care se aflau pe un traseu de vară din Retezat, potrivit Salvamont Hunedoara.

Distribuie dacă îți place!
  1. Care este motivul exact pt care DGASPC nu face nicio ancheta?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate