Chirilaș: Asociaţia Transhumanţa Vama Buzăului, brand-ul care va aduce faima producătorilor agricoli vămășeni

Chirilaș: Asociaţia Transhumanţa Vama Buzăului, brand-ul care va aduce faima producătorilor agricoli vămășeni

Primarul comunei Vama Buzăului, Tiberiu Chirilaș, a solicitat presei să fie partener pentru promovarea turismului din localitatea pe care o reprezintă.

El spune că există două direcţii de dezvoltare economică a localităţii: turismul şi creşterea animalelor.

„Când vorbim de turism, la Vama Buzăului, vorbim în primul rând despre rezervaţia de zimbri. Este un obiectiv turistic care se comportă ca un magnet în acest moment pentru atragerea turiştilor. Anul trecut au trecut pragul rezervaţiai peste 16.000 de persoane, ceea ce este îmbucurător pentru noi, ceea ce înseamnă că turismul începe să se dezgheţe la noi.  Pe lângă turism, rezervaţia are şi rolul de salva această specie şi de a o reda libertăţii, de aici şi necesitatea de extindere cu 80 ha, pentru redarea într-o stare de semilibertate a acestor animale şi apoi eliberarea lor în libertate, iar poalele Ciucaşului să fie populate cu zimbri”, a declarat primarul Tiberiu Chirilaş.

În rezervație sunt acum 36 de zimbri, 20 de masculi și 16 femele. Cel mai bătrân are 14 ani, iar cel mai tânăr exemplar are 4 luni, o femelă. Două exemplare vor fi trimise în rezervația din Neamț, care ulterior vor fi puse în libertate.

Intrarea în rezervație este de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii (de fapt este o donație). Primăria cotezează la Asociația de zimbri Vama Buzăului, 25 de lei/locuitor/an, undeva la 87.000 de lei. Consiliul Județean Brașov ar trebui să mai aloce 85.000 de lei în acest an, ADDJB 3.000 de euro, iar comuna Prejmer – 2 lei/locuitor/an.

Alte articole:   Trenul Intercity Corona circulă din nou pe ruta Budapesta – Braşov

Un alt punct de atracţie este Cascada Urlătoarea, unde confortul termic vara este deosebit, este o vale unde edilii spun că vor «atinge» cât mai puţin natura și nu vor interveni foarte mult, ci doar la întreţinerea drumului şi dotarea existentă în acest moment cu băncuţe şi mese, astfel încât turiştii să aibă un picnic în condiţii normale şi colectarea de deşeuri.

În luna mai, edilul vrea să reediteze evenimentul „Vămăşenii pe biciclete”, dar toţi cei interesaţi pot avea un moment de mişcare pe biciclete, într-un cadru natural de vis.

„Nu în ultimul rând, ne punem porblema şi ce punem pe masa turisului, cu produse tradiţionale şi naturale, în special din lapte. Aici, cu un ochi plâng şi cu altul râd. Râd, pentru că văd potenţialul privind creşterea animalelor şi al produselor derivate din lapte, şi plâng pentru că nu sunt valorificate şi consumate de noi toţi. Vorbesc despre brânză, caş, caşcaval, urdă, telemea. Avem foarte mulţi producători în comună, dar care dacă nu le reuşeşte punerea în valoarea a acestor produse, vor da înapoi. Laptele se colectează la noi cu 1 leu şi 30 de bani pentru un litru. Prețul este foarte mic, dacă îl comparăm cu un suc”, mai spune Chirilaș.

La Vama Buzăului, principala activitate este creşterea animalelor. Aici sunt crescute 2.000 de bovine, peste 14.000 de ovine, 300 de capre, 300 de cabaline etc.

„Primul lucru pe care l-am făcut când mi-am propus să promovez produsele tradiţionale, alături de producătorii din Vama Buzălui, Asociaţia Transhumanţa Vama Buzăului, un brand sub care dorim să promovăm toate produsele din comună. În acest moment suntem în curs de a reatesta ca tradiționale produsele tradiționale realizate din lapte. Din această asociație fac parte aproape 500 de crescători din comună, care și concesionează islazul comunal – circa 1.800 de hectare, islaz certificat ecologic, iar pășune există 2.010 ha, din care pășunabilă peste 1.800 ha.  Au înțeles că dacă se asociază sunt mai puternici, deși APIA a încercat să-i dezbină la acest capitol. Mai trebuie precizat că 400 de gospodării din Vama Buzăului erau certificate ecologic în 2010, iar anul trecut ai mai rămas doar 50, pentru că oamenii nu au văzut niciun avantaj din a respecta acest condiții stricte”, a mai menționat primarul comunei Tiberiu Chrilaș.

Edilul spune că vrea ca, din luna mai și până în septembrie, să organizeze un târg al brânzei la Vama Buzăului, pentru a da posibilitatea celor care vor să cumpere produse tradiționale să găsesească alimente de calitate.

Alte articole:   Centrul de Agrement din Poiana Brașov a fost redeschis
Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.