Greenpeace a instalat un “prafometru”, la Bod

Greenpeace a instalat un “prafometru”, la Bod

Organizația de mediu Greenpeace România împreună cu laboratorul de robotică Robotev din Bulgaria, a dezvoltat o serie de dispozitive pentru monitorizarea parametrilor de poluare, denumite „prafometre”.

Acestea au fost amplasate în mai multe localităţi din ţară, în cadrul unei campanii pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, numită „Praf de România”.

Dispozitivele pot detecta praful fin din aer (PM10 – pulberi în suspensie cu diametrul mai mic de 10 micrometri), iar datele reale privind calitatea aerului pot fi vizualizate pe site-ul greenpeace.ro, secţiunea „campanii/schimbari-climatice-energie/poluarea-aerului/”.

În total, s-au amplasat 40 de prafometre, distribuite în mai multe localităţi din ţară, potrivit Greenpeace, printre care Bucureşti, Iaşi, Braşov, Craiova, Hunedoara, Ploieşti, Sebeş şi Târgu Jiu. Pe pagina campaniei apare o eroare în ceea ce priveşte Braşovul, al cărui „prafometru” ar fi distribuit în „cartierul Bod”, în fapt o comună situată la câţiva kilometri de reşedinţa de judeţ.

Valoarea limită pentru 24 de ore nu trebuie să depăşească 50 μg/m3. Ieri la Bod, valoarea medie raportată de Greenpeace era de 28.6μg/m3. Valorile pot fi comparate cu cele declarate oficial, de Ministerul Mediului, care are 142 de staţii de monitorizare a aerului, din care însă doar 93 sunt funcţionale, cu rezultate afişate în timp real pe www.calitateaer.ro, scrie BunaZiuaBrasov.

Din păcate, o comparaţie între staţia Greenpeace – Bod şi cea din vecinătate, respectiv staţia Ministerul Mediului – Sânpetru, nu a putut fi realizată, deoarece staţia din Sânpetru nu a transmis date către site-ul calitateaer.ro.

Alte articole:   Lucian Mândruță, mesaj către PNL Brașov, în scandalul Kadas

Foto: argesplus.ro

Distribuie dacă îți place!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.