Ce vinuri punem pe masa de Paște? Sfaturile unui degustător de vin profesionist

Ce vinuri punem pe masa de Paște? Sfaturile unui degustător de vin profesionist

Sărbătorile pascale sunt cele mai importante sărbători creștine din an, iar celebrarea lor se face atât la nivel spiritual, cât și la cel culinar, toate pregătirile culminând cu masa tradițională în jurul căreia se adună întreaga familie. Se pregătesc bucate specifice: ouă roșii, drob, stufat de miel, friptură la tavă sau grătar de miel, sarmale, pască și cozonaci.

Desigur, tradițiile pot varia de la zonă la zonă sau chiar din familie în familie, dar oricum ar fi, toate preparatele trebuiesc însoțite de vin. În funcție de alegerea vinului, masa poate fi o adevărată desfătare și o sărbătoare în sine.

Ordinea în care se servesc mâncărurile la orice masă, cu atât mai mult la una festivă, cu mai multe feluri ține de gradarea gusturilor și încep cu aperitive ușoare, proaspete, sărate, mai puțin condimentate, continuă cu feluri consistente și se încheie cu desert.

eugen telisca„De aceea, vinurile care insotesc servirea preparatelor trebuie sa aiba anumite calitati si proprietati: cele ușoare efervescente  sau linistite și reci la început, corpolente și roșii pentru felul principal si cele aromatizate la final. Masa de Paște urmează întocmai cursul clasic, deci putem să continuăm cu câteva recomandări concrete”, spune brașoveanul Eugen Telișcă, membru al Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România și director național de vanzari la Crama Gîrboiu.

Deși la mesele festive românești prima băutură este de regulă o tărie tradițională (țuică, palincă etc), cei care nu obișnuiesc să consume alcool tare, pot începe asocierea aperitivului cu un vin spumant alb sec care să însoțească prospețimea preparatelor de primăvară: ouă, brânzeturi, legume de sezon, drob de miel. Pentru acestea, noi recomandăm un spumant alb bine răcit sau o Plavaie. Aromele fructate si florale ale celor două soiuri vor accentua explozia de gusturi proaspete de pe farfurie.

Alte articole:   151 de noi cazuri de coronavirus, în scădere față de ieri, depistate în România. La Brașov sunt 743 de cazuri

CLICK pe poze pentru a se mări!

La felul principal, cum ar fi stufatul de miel, se servesc vinuri roșii ușoare care să evidențieze gustul cărnii, dar nu s-o eclipseze. Crama Gîrboiu vă recomandă o Fetească Neagră din gama Bacanta.

Pentru friptura de miel la tavă, spre exemplu, ar fi mai potrivit un vin robust care să echilibreze: Cabernet Sauvignon din gama Tectonic sau un Merlot maturat in barique din gama Bacanta, în funcție de preferințe. O alegere potrivită poate fi și un cupaj de Cabernet Sauvignon cu Merlot, așa cum este cel din gama Epicentrum.

CLICK pe poze pentru a se mări!

Cum este o masă festivă în România, sarmalele nu pot lipsi. Pentru ele, un soi autohton cum este Feteasca Neagră din gama Tectonic este asocierea ideală, dar oricare dintre vinurile roșii seci menționate anterior poate fi o continuare la fel de fericită.

CLICK pe poze pentru a se mări!

Desertul din cozonac și pască se însoțește fericit cu vinuri usoare cum ar fi un vin roze din gama Epicentrum, însă nu este o regulă dacă aveți la îndemână un Roze aromat sau chiar un Muscat Ottonel  aromat.

 

Orice vin alegeți, după preferințele personale sau după recomandările noastre, vă dorim Paște fericit alături de cei dragi și mese bogate în povești de familie!

Alte articole:   Tânăr din Braşov, în arest, după ce a condus fără permis

 

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

De top în Brașov