blog-logo

“Donează sânge! Împreună pentru viață” – o zi a donatorilor de sânge

“Donează sânge! Împreună pentru viață” – o zi a donatorilor de sânge

Clinicile private din Braşov s-au reunit pentru cea de-a cincia ediție a campaniei de donare de sânge “Donează sânge! Împreună pentru viață”, organizată în întâmpinarea Zilei Mondiale a Sănătăţii care se sărbătorește pe 7 aprilie.

Astfel, braşovenii sunt aşteptaţi să doneze sânge, pe 5 şi 6 aprilie 2017 la sediul Centrului de Transfuzii Braşov.

România se află pe ultimul loc din Europa în ceea ce priveşte numărul donatorilor de sânge, conform ultimelor date furnizate de Institutul de Hematologie. Doar 1,7% dintre români sunt donatori, comparativ cu alte state din Europa, unde procentul ajunge până la 6,8% din populaţie, scrie BunaZiuaBrasov.

Pot fi donatori cei care au între 18-60 ani, o greutate de peste 50 kg, puls regulat, 60 -100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale. Femeile nu trebuie să fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală. De asemenea, înainte de donare cu cel puţin 48 de ore, nu se mănâncă grăsimi în exces şi nu se beau băuturi alcoolice.

Alte articole:   Marius Dunca: Guvernul lui Iohannis a făcut prăpăd nu doar în Sănătate, ci și în Economie!

Nu pot dona cei care se află sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine. Este important, de asemenea ca donatorul să nu fi donat sânge în ultimele 70 de zile (femeile pot dona de 3 ori pe an, bărbaţii de 5 ori pe an, cu respectarea strictă a unui interval de 70 de zile între donări).

După donare, donatorul poate primi rezultatul anumitor teste efectuate pe sângele recoltat, de asemenea primeşte o zi liberă de la muncă sau de la facultate (studenţii), reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun (pentru 30 de zile), alocaţie de hrană sub formă tichetelor de masă.

Alte articole:   România, printre țările care alocă cel mai puțin pentru cercetare şi dezvoltare

Foto: ziarelive

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.