blog-logo

Camera Deputaţilor: Liberalii nu sunt de acord cu modificarea Legii referendumului

Miercuri, 22 martie 2017, a avut loc o dezbatere publică organizată de PSD cu scopul prezentării unei propuneri legislative de modificare a Legii referendumului. Liberalii spun că, prin această propunere legislativă, PSD dorește limitarea dreptului constituțional al președintelui României de a organiza un referendum privind probleme de interes național.

Cum vrea majoritatea parlamentară să blocheze referendumul dorit de Președintele României? „Lupul îmbărcat în oaie, președintele PSD Liviu Dragnea, în momentul în care un parlamentar PSD face o declaraţie care are efect negativ, spune că nu a avut cunoștință de acel lucru. Primul caz a fost cel al senatorului Șerban Nicolae, care a depus unele amendamente la legea privind modificarea codurilor penale, despre care liderul PSD a susținut că nu are cunoștință. Al doilea caz a avut loc miercuri, când deputatul Eugen Nicolicea a ințiat o dezbatere publică pentru modificarea Legii referendumului, modificare care,  în mod evident, în opinia mea, este neconstituţională, spune deputatul PNL Gabriel Andronache.

Liberalul spune că despre acestă inițiativă președintele PSD, Liviu Dragnea, nu are cum să nu aibă cunoștință deși pentru organizarea unei dezbateri la sediul Camerei Deputaților, din cauză că se solicită acordul conducerii acestei structuri parlamentare, iar Dragnea este președintele Camerei Deputaților…

„Din cele arătate mai sus este evident că dl. Dragnea a știut și a aprobat acest demers pentru că interesul PSD este acela de a bloca organizarea referendumului privind integritatea în funcția publică, susținut de Președintele României. Am prezentat în plen punctul de vedere al PNL, în care am precizat că nu suntem de acord cu modificările aduse referitoare la Legea referendumului. Am spus că vom ataca la Curtea Constituţională dacă documentul va fi depus și va deveni lege”, a precizat Andronache.

Parlamentarul PNL de Braşov spune că analiza conținutului propunerii de modificare a Legii nr. 3/2000 ne arată că se adaugă la Constituție, situație incceptabilă din perspectiva tehnicii legislative, introducerea condiției ca un referendum să nu poată fi organizat dacă problema este de competența Parlamentului (adică poate forma obiectul unei inițiative legislative). Astfel, președintele se va afla în imposibilitatea de a-și mai exercita dreptul de a convoca referendum, ceea ce este contrar dispozițiilor art.90 din Constituția României.

„PSD arată încă o dată că acțiunile sale au o țintă predilectă, autoritatea judecătorească. PNL va utiliza toate mijloacele parlamentare pentru a împiedica adoptarea propunerii de modificare a Legiii referendumului. Considerăm că legea referendumului, în forma actuală, îndeplinește toate exigențele constituționale și recomandările Comisiei de la Veneția”, a concluzionat Andronache.

 

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   O scrisoare de dragoste pentru România și români oferită de scriitoarea britanică Arabella McIntyre-Brown

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate