blog-logo

Zimbrii din Vama Buzăului, repuși în libertate în următorii ani

Zimbrii din Rezervația „Valea Zimbrilor” aflată în localitatea brașoveană Vama Buzăului vor fi lăsați treptat în libertate în următorii ani, a declarat primarul localității, Tiberiu Chirilaș.

„Acest lucru se impune în primul rând, din cauză că sunt mulți, 37, pe o suprafață de 11 hectare. S-au înmulțit foarte mult de la înființarea Rezervației, în anul 2008, când a fost un număr de 10 exemplare. Asta înseamnă că au fost bine îngrijiți și le place zona. Numărul mare ne forțează să-i pregătim pentru lăsarea în libertate, dar acest lucru va mai dura. În momentul de față am găsit soluții în plan local pentru a extinde Rezervația ‘Valea Zimbrilor’ cu încă 80 de hectare. Vom încerca să rezolvăm această problemă în cadrul unui parteneriat cu Consiliul Județean (CJ), practic cu partenerii noștri din Asociația ‘Valea Zimbrilor’. Am încercat să găsim o soluție mai ieftină pentru a realiza gardul împrejmuitor pentru cele 80 de hectare unde va urma să fie zona de semi-libertate a zimbrilor, înainte de libertatea deplină. Practic, aici va fi o zonă de pregătire a lor. Eu îmi doresc să fie liberi pentru că sunt animale sălbatice, dar sigur va mai dura ceva timp pentru că trebuie foarte multe aprobări, avize”, a spus edilul, citat de Agerpres.

Referitor la numărul de turiști care au vizitat Vama Buzăului și în primul rând rezervația de zimbri, sursa citată a spus că numărul este de 14.000, o cifră la care nici nu se gândea în urmă cu nouă ani, atunci când s-a înființat rezervația.

„Pentru mine este o cifră mulțumitoare, pentru că asta îmi spune că într-adevăr această rezervație și-a atins scopul. Îmi doresc din tot sufletul ca Vama Buzăului, dintr-o localitate aproape necunoscută de turiști, dar aflată într-o zonă extraordinară, cu niște priveliști uluitoare să fie pusă în valoare, să fie păstrată așa cum este, să avem un altfel de turism, nu ca în zona Bran-Moieciu-Fundata, o zonă extrem de aglomerată, din toate punctele de vedere.Chiar îmi doresc altceva, un turism de liniște, de relaxare, unde turiștii dornici de liniște, de drumeții să poată petrece cum se cuvine și să revină cu drag”, a subliniat Tiberiu Chirilaș.

 

Alte articole:   Valiza cu amintiri a Mariei Butum din satul Veneția de Sus

Vama Buzăului se află la 45 de km de municipiul Brașov. În partea de nord este mărginită de Depresiunea Întorsura Buzăului, la est de Munții Siriului, iar în sud-vest este străjuită de lanțul montan Masivul Ciucaș.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.