blog-logo

Mai mulţi salariaţi în Braşov. Vezi care sunt cele mai bine plătite domenii

Mai mulţi salariaţi în Braşov. Vezi care sunt cele mai bine plătite domenii

Efectivul salariaţilor la sfârşitul lunii ianuarie 2017 a fost în judeţul Braşov de 177.503 persoane, mai mare cu 1.920 persoane sau cu 1,09% decât cel înregistrat la sfârşitul lunii precedente şi, respectiv, mai mare cu 3,63% faţă de efectivul salariaţilor de la sfârşitul lunii ianuarie 2016, respectiv, mai mare cu 6.223 persoane.

Braşovul se află pe locul cinci în ceea ce priveşte rata de angajare, 31,9% dintre locuitori având un loc de muncă. Judeţul Braşov este depăşit de judeţele Timiş, Cluj, Constanţa şi Prahova (Bucureştiul, nefiind judeţ, nu a fost luat în calcul).

Conform datelor Direcției Județene de Statistică Brașov, câştigul salarial mediu nominal net a fost în luna ianuarie 2017 la nivelul judeţului Braşov de 2.241 lei, cu 1,88% mai mic decât în luna precedentă, şi, respectiv, cu 22,66% mai mare decât în luna ianuarie 2016.

Alte articole:   Festivalul de Film şi Istorii începe, duminică, la Râșnov

Care sunt cele mai bine platite domenii?

Câştiguri salariale peste media judeţului s-au înregistrat în servicii şi comerţ (2.309 lei). Câştiguri salariale sub media judeţului s-au înregistrat în ramurile industrie şi construcţii (2.177 lei) şi, respectiv, agricultură, silvicultură şi piscicultură (1.849 lei).

Faţă de luna ianuarie 2016, cele mai mari creşteri s-au înregistrat pe diviziunile „Activităţi de secretariat, servicii suport şi alte activităţi de servicii prestate în principal întreprinderilor” cu 51,97%, şi, respectiv, „Comerţ cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete” cu 46,27%. Cele mai mari scăderi aparţin diviziunii „Fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice” cu 46,56%, şi, respectiv, „Activităţi ale direcţiilor (centralelor), birourilor administrative centralizate; activităţi de management şi de consultanţă în management” cu 20,79%.

Alte articole:   Festivalul Cepei Roșii, la Mândra. Vlăduța Lupău și Mihai Teacă, invitați speciali 

Într-un clasament naţional al judeţelor României, judeţul Braşov ocupă:

  • – locul al 6 -lea după câştigul salarial mediu net pe total economie;
  • – locul al 11 -lea după câştigul salarial mediu net în agricultură, silvicultură şi pescuit;
  • – locul al 5 -lea după câştigul salarial mediu net în industrie şi construcţii;
  • – locul al 5 -lea după câştigul salarial mediu net în servicii şi comerţ.

Potrivit unui calcul realizat pe baza datelor Direcţiei Judeţene de Statistică Braşov, în urma creşterii numărului de angajaţi, în luna ianuarie, angajatorii braşoveni au plătit salarii „la alb” de 397,78 milioane de lei (aproximativ 87,25 milioane de euro).

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.