blog-logo

Avertismentul Poliţiei Române privind amploarea jocului care îi împinge pe adolescenţi la moarte

Avertismentul Poliţiei Române privind amploarea jocului care îi împinge pe adolescenţi la moarte

Autoritățile române reacționează în cazul jocului „Balena albastră”, după ce cinci copii din Iaşi s-au asfixiat la şcoală, în timpul jocului, extrem de periculos.

Astfel, Poliția Română a început o campanie de informare care implică postări pe Facebook și pe Twitter și intervenții în mass-media. Scopul este să atragă atenția părinților cu privire la comportamentul copiilor. „Balena albastră” este un joc care poate fi fatal, iar prieteniile din lumea virtuală pot fi fatale, se arată în postare.

Jocul, lansat în Rusia şi care a ajuns şi în ţara noastră, care a produs victime în ţările vecine, unde peste 130 de adolescenţi s-au sinucis.

„Deşi nu este un fenomen în România, vă recomandăm tuturor celor care sunteţi timoraţi sau ameninţaţi de ‘prietenii’ din mediul virtual, să căutaţi sprijin la persoanele dragi sau la autorităţi”, informează Biroul de presă al Poliţiei Române.

Totodată, Raed Arafat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul MAI, atrage atenția asupra unor sfaturi foarte importante pentru părinții adolescenților din România, care pot ajunge victime ale acestui joc diabolic.

Alte articole:   Raluca Stancu (PSD): „Cardul pentru familii numeroase, o cheltuială infimă pentru bugetul local, dar un sprijin imens pentru beneficiari”

Raed Arafat speră ca sfaturile Departamentului pentru Situații de Urgență să ajungă la cât mai mulți părinți.

 „În urma unor incidente corelate cu un anumit joc online răspândit pe plan internațional având ca țintă copiii, Departamentul pentru Situații de Urgență a transmis sfaturile de mai jos! Vă rog dați share acestui mesaj că sfaturile să ajungă la cât mai mulți părinți!”, a scris Raed Arafat pe pagina sa de Facebook.

Amintim că zilele trecute, cinci copii din Iaşi s-au asfixiat la şcoală, în timpul jocului extrem de periculos. Copiii au fost internați la terapie intensivă la Spitalul de Pediatrie din Iași, cu probleme respiratorii și contuzii la cap. Medicii au reușit să-i stabilizeze, dar îi vor ține sub supraveghere. În momentul în care a ajuns ambulanța la ei, copii erau aproape de șoc cardio-respirator. Este vorba despre patru fete și un băiat în vârstă de 12-13 ani, elevi în clasa a șasea. La sosirea echipajelor de ambulanță, copiii aveau probleme respiratorii, iar doi dintre ei erau în stare gravă. Ei au fost transportați la spitalul de pediatrie din Iași pentru îngrijiri medicale.

Alte articole:   Trageri de instrucție în munții Grohotiş

Colegii lor spun că elevii puneau în aplicare o provocare primită pe internet, în cadrul jocului Balena Albastră – un joc-pedeapsă, care a ucis deja peste o sută de adolescenţi în Rusia.

Este vorba despre un joc online morbid și șocant, apărut pe o rețea de socializare, care în acest moment se bucură de o mare popularitate în Rusia. Se numește „Blue Whale” (balena albastră) și se joacă timp de 50 de zile, timp în care participanții trebuie să îndeplinească 50 de sarcini sau „provocări”, uneori grave, cum ar fi să-și facă tăieturi pe brațe, sau mai anodine, cum ar fi să se trezească la o anumită oră din noapte sau să asculte o melodie tristă… În cea de-a 5o-a zi, participantul la joc trebuie să-și pună capăt zilelor.

Alte articole:   Animalele de la Grădina Zoologică din Brașov ar putea fi adoptate de brașoveni

Jocul a fost inventat de un tânăr din Rusia în urmă cu aproape patru ani. Filip Budeikin a pus la punct o reţea socială, un fel de Facebook rusesc, unde a atras tineri vulnerabili şi hărţuiţi, dispuşi să joace „Balena Albastră”. Doar în Rusia, în cazul sinuciderii a circa 130 de adolescenţi, anul trecut se bănuiește o legătură cu acest joc. Decese s-au înregistrat şi în alte ţări, majoritatea în republici sovietice.

Inventatorul jocului, Filip Budeikin, a fost arestat în noiembrie 2016 şi inculpat pentru incitare la sinucidere.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate