blog-logo

Am fost declarat inactiv. Ce fac ?

În ultima perioadă ne-a fost adresată destul de des această întrebare, nu întotdeauna justificată de un document în concordanță și am sa vă explicăm imediat care sunt diferitele nuanțe ale acestor proceduri pe care le realizează cei de la ANAF și cum se remediază ele.

În primul rând, am observat că se face destul de des confuzie între trei noțiuni:

  • Societate inactivă la Registrul Comerțului care se face conform Legii 31/1990 a societăților comerciale de către Registrul Comerțului și se solicită expres de către asociați / împuterniciți.
  • Declararea unui contribuabil ca fiind inactiv din punct de vedere fiscal și înscrierea în Registrul Contribuabililor Inactivi, care se face de către ANAF.
  • Suspendarea codului de TVA al unui contribuabil, care înseamnă că respectivul nu mai poate desfășura operațiuni din sfera TVA și se face de către ANAF din oficiu.
Alte articole:   Vaccinul anti-COVID-19 va fi gratuit și nu va fi condiționat sau obligatoriu

Ideea este că noțiunile menționate mai sus funcționează ca fapt declanșator una pentru cealaltă și se întrepătrund, dar nu în totalitate. Vom trata în continuare fiecare situație și vom face un tabel comparativ între cele trei situații pentru o mai bună înțelegere.

Continuarea AICI!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate