blog-logo

Căncescu, Grapă și Gavril au fost arestați!!!

Căncescu, Grapă și Gavril au fost arestați!!!

19.00 Magistrații au decis ca fostul președinte al Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu, fostul senator și consilier județean, Sebastian Grapă și fostul consilier județean Matei Gavril să fie arestați preventiv pentru 30 de zile.

De asemenea, fostul consilier județean Claudiu Cornea, probabil mai cooperant cu anchetatorii, a fost pus sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Braşov.

12.00 Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 1 martie 2017, respectiv de 28 februarie 2017, a următorilor inculpați:

GRAPĂ SEBASTIAN, la data faptelor consilier județean și ulterior senator în Parlamentul României pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată și complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 infracțiuni);

MATEI GAVRIL, la data faptelor consilier județean și om de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, în formă continuată și complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată;
CORNEA CLAUDIU, la data faptelor consilier județean pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, în formă continuată.
Inculpații Grapă Sebastian, Matei Gavril și Cornea Claudiu urmează a fi prezentați, la data de 1 martie 2017, la Tribunalul Brașov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Totodată, procurorii au propus Tribunalului Brașov arestarea preventivă pentru 30 de zile a inculpatului CĂNCESCU ARISTOTEL ADRIAN, la data faptelor președinte al Consiliului Județean Brașov și președinte al filialei județene a unui partid politic, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (7 infracțiuni), abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (2 infracțiuni) și abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În contextul campaniei electorale din anul 2012, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de președinte al filialei județene a unui partid politic, a pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 220.000 lei și 15.000 lei pentru a-i pune pe aceștia pe lista de candidați pentru un post de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Brașov.
Astfel, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian a primit de la următorii inculpați următoarele sume de bani:
– de la inculpatul Grapă Sebastian a primit suma de 170.000 lei;
– de la inculpatul Cornea Claudiu a primit suma de 100.000 lei;
– de la inculpatul Șoneriu Valentin Olimpiu a primit suma de 60.000 lei;
– de la inculpatul Matei Gavril a primit suma de 50.000 lei;
– de la inculpatul Șandru Răzvan Ovidiu a primit suma de 50.000 lei;
– de la inculpatul Ungureanu Vasile a primit suma de 40.000 lei;
– de la inculpatul Crăciun Dragoș Romulus a primit suma de 15.000 lei.
Suma totală de bani primită de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian de la cei șapte inculpați a fost de 485.000 lei, cuantumul acestora fiind pretins în funcție de locul pe care s-au aflat cei șapte inculpați pe lista de candidați pentru campania electorală din anul 2012 a partidului respectiv.
Toate sumele de bani au fost predate personal sau printr-un intermediar la casieria partidului de către cei șapte inculpați, fără ca aceștia să primească documente justificative. Suma de bani menționată anterior a fost folosită în campania electorală din anul 2012.
Ulterior, toți cei șapte inculpați au fost aleși consilieri județeni în cadrul Consiliului Județean Brașov.

În perioada 2012 – 2013, în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de președinte al Consiliului Județean Brașov, a aprobat alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă al C.J. Brașov pentru achiziționarea de studii sau pentru plata unor contracte supraevaluate încheiate între firmele controlate de inculpatul Grapă Sebastian și mai multe primării din județ.
Sumele de bani alocate de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, la cererea și cu ajutorul inculpatului Grapă Sebastian, au fost în cuantum total de 1.089.080 lei, iar parte din această sumă, respectiv suma de 170.000 lei, a fost depusă de acesta din urmă la casieria unui partid politic pentru a fi pus pe o poziție eligibilă pe lista de candidați pentru Consiliul Județean Brașov în contextul campaniei electorale din anul 2012.
În anul 2013, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de președinte al Consiliului Județean Brașov, la cererea și cu ajutorul inculpatului Matei Gavril, a aprobat alocarea sumei de 416.721 lei din fondul de rezervă al CJ Brașov sub pretextul achiziției de sisteme de încălzire de către primăria unei comune din județul Brașov de la o societate controlată în fapt de inculpatul Matei Gavril.
În ceea ce privește utilizarea fondului de rezervă aflat la dispoziția Consiliului Județean Brașov, din probatoriul administrat în cauză, a rezultat că banii au fost alocați doar cu aprobarea inculpatului Căncescu Aristotel Adrian, care a avut grijă ca în fiecare an fondul să fie constituit la nivelul maxim prevăzut de lege, respectiv 5% din buget. Sumele de bani aflate în acest fond au fost date în mod discreționar de către inculpatul Căncescu Aristotel Adrian pentru recompensarea colaboratorilor politici, fără vreo legătură cu condițiile reale din localități, acesta considerând fondul de rezervă ca fiind la dispoziția sa.
În acest context, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian a ținut o evidență a utilizării sumelor respective, pentru a căror alocare fiecare persoană se adresa acestuia care aproba direct cererea fără să existe referat de analizare a solicitării, fiind de ajuns ca persoana respectivă să-i spună că banii sunt pentru el. Votul în plen, atunci când a avut loc, a fost formal, consilierii limitându-se să aprobe punctul de pe ordinea de zi inițiat de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian , fără discuții sau verificări.

În aceeași perioadă, inculpatul Paltin Cristinel, în calitate de primar al Comunei Șercaia, la cererea și cu ajutorul inculpatului Grapă Sebastian, a încheiat cu o societate administrată și deținută în fapt de acesta din urmă un contract de servicii, având ca obiect întocmirea și predarea studiului „Strategie privind prevenirea abandonului școlar, identificarea metodelor de creștere a gradului de instruire a populației comunei Șercaia, jud. Brașov” în valoare de 78.120 lei.
Contractul respectiv a fost atribuit fără să existe o analiză la nivelul unităților școlare din care să rezulte abandonul la acest nivel și care să justifice efectuarea acestei achiziții, fără să fie întocmit un referat de necesitate și fără să existe un buget rectificat și fonduri aprobate.
În plus, contractul a fost încheiat cu o societate care nu avea calificarea necesară realizării prestației care face obiectul contractului, iar ulterior studiul respectiv nu a fost utilizat vreodată, cauzând astfel un prejudiciu pentru comuna Șercaia în sumă de 78.120 lei, ce reprezintă totodată folos necuvenit pentru inculpatul Grapă Sebastian.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   Baloo de România: Imagini amuzante cu un urs, surprinse în Parcul Național Piatra Craiului
  1. curatenie de primavara la PNL majoritatea demnitarilor liberali corupti si mafioti si acum si in viitor cine oare mai voteaza cu mafiotii in campania din 2008 eram in strada singur inpotriva lor se poate verifica. BUTAN DUMITRU

    Reply
  2. Si Cornea de ce e liber? a sifonat informatii despre contractele primite la primariile Poiana Marului, Zarnesti, Harman si Sanpetru plus parcuri industriale? el de ce e liber?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

De top în Brașov