blog-logo

43 de cazuri de rujeolă la Braşov! Prefectul face apel către părinţi

43 de cazuri de rujeolă la Braşov! Prefectul face apel către părinţi

În 2016 au fost peste 1.000 de cazuri de rujeolă, la nivel naţional, iar 16 copii au murit din această cauză. La îneputul lunii ianuarie s-a desfăşurat activitatea de vaccinare privind limitarea extinderii epidemiei de rujeolă din România, însă numărul cazurilor de rujeolă continuă să crească, pentru că multe familii refuză în continuare să-şi imunizeze copii.

Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile numărul total de cazuri confirmate cu rujeola de la 01.01.2016 până în data de 17.02. 2017 este de 43 de cazuri la Brașov, a spus purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Claudia Bularca.

În acest context prefectul judeţului Braşov, Ciprian Băncilă, face un apel către părinţii copiilor braşoveni.

“După cum bine ştim imunizarea este o modalitate de protecţie a organismului împotriva unor boli şi de-a lungul timpului vaccinarea a condus la salvarea de vieţi omeneşti. Alături de specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică din Braşov,  fac un apel la părinţii, care nu şi-au vaccinat copiii să participle la programul naţional de imunizare şi să coopereze cu medicii de familie, pentru a avea copii sanatoşi. Bolile pentru care sunt vaccinaţi copiii sunt maladii grave, împotriva cărora sistemul lor imun este mai puţin eficient. Vreau să le reamintesc, de asemenea, părinţilor că imunizarea este gratuită şi se face prin Programul Naţional de Vaccinare. Acesta prevede începerea vaccinărilor încă din maternitate şi realizarea în perioada urmatoare a tuturor vaccinurilor disponibile, care protejează împotriva unor boli grave”, a declarat prefectul judeţului Ciprian Băncilă.

Datele Direcţiei de Sănătate Publică Braşov arată că în urma înregistrării copiilor pe grupe de vârste de către medicii de familie, din 10.568 de copii, doar 1.823 au fost vaccinaţi, mai exact, un procent de 17.25 %.

Alte articole:   România, printre țările care alocă cel mai puțin pentru cercetare şi dezvoltare

Numărul cazurilor de rujeolă continuă să crească

„Din păcate, a crescut foarte mult numărul de îmbolnăviri şi, din păcate, au fost în ţară şi decese în rândul copiilor pentru că s-a dus o campanie împotriva vaccinării, în general. Noi, medicii, suntem clar pro vaccinare. Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli şi poate determina manifestări clinice şi forme grave. Pacienţii ar trebui să aibă în vedere riscul apariţiei complicaţiilor determinate de rujeolă. Diareea este considerată cea mai frecventă, dar se pate ajunge la encefalită acută care determină febră, iritaţie meningeală, convulsii, comă, sechele neurologice şi chiar deces. În plus, rujeola în timpul sarcinii poate determina travaliu prematur sau avort spontan”, a subliniat doctoriţa.

La finele lunii ianuarie, DSP Braşov mai avea în stoc 21 de doze de vaccin RRO, dar în teritoriu (la medicii de familie din judeţ) erau 3.641 de doze.

 „Am şi comandat alte doze, nu se pune problema să nu avem, doar să vrea părinţii să-şi vaccineze copiii”, a precizat reprezentanta DSP Braşov.

DSP Braşov arată că situaţia finală în urma catagrafierii copiilor pe grupe de vârste de către medicii de familie şi realizările la sfârşitul campaniei de vaccinare se prezinta astfel:

Alte articole:   O antreprenoare româncă a lansat propria linie de ochelari de protecție la calculator
Nr.copii 9 – 11 luni Nr.copii 1- 4 ani                           Nr.copii 5 – 9 ani
Cu 0 doze RRO Cu 0 doze RRO Cu 0 doze RRO Cu 1 doza  RRO
catagrafiati vaccinati catagrafiati vaccinati catagrafiati vaccinati catagrafiati vaccinati
1085 113 2403 623 759 337 6321 750

Total copii catagrafiaţi: 10.568

Total vaccinaţi: 1.823 – 17,25 %.

Realizările la (ne) vaccinare până în această dată se prezintă astfel:

–       9 – 11 luni vaccinaţi cu 0 doze RRO – 10,4%

–       1 – 4 ani cu 0 doze RRO – 25,92%

–       5 – 9 ani cu 0 doze RRO – 44,40%

–       5 – 9 ani cu 1 doză RRO (ar fi trebuit să aibă două) – 11,86%

Alte articole:   27.11.2020 428 de cazuri noi de COVID-19, la Brașov. În total, s-au infectat 18.449 de persoane

Grupele de vârste cuprinse în programul naţional de imunizare cu RRO (rujeolă, rubeolă, oreion) sunt: copii 9 – 11 luni; copii 1- 4 ani, copii 5 – 9 ani.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.