blog-logo

Încep demolările la Spitalul Judeţean. De ce nu primim finanţare de la bugetul de stat?

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a anunţat că a pregătit toată documentaţia pentru proiectul de modernizare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), astfel încât să se poată obține finanţare de la bugetul de stat.

Veştea a precizat că lucrările la SCJU pot fi demarate doar după ce se va demola farmacia din curtea spitalului.

„Pentru a demola un spaţiu, trebuie să faci o documentaţie, apoi, în urma unei licitaţii să stabileşti firma care să execute lucrările. După cum este deja bine ştiut, scara de incendiu trebuie realizată în locul farmaciei, care este o construcţie provizorie ce trebuie demolată. Avem autorizaţia de demolare, constructorul a fost selectat, astfel că  în perioada următoare se va dărâma imobilul în cauză, după care vom obţine autorizaţia de construcţie pentru modernizare şi vom începe efectiv lucrările. Cu sau fără Compania Naţională de Investiţii, îi asigur pe braşoveni că vom începe lucrările de reabilitate a corpului B al Spitalului Judeţean”.

Preşedintele CJ Braşov susţine că este pregătit dosarul opentru a obţine finanţarea de la CNI şi că ar trebui să fim pe lista care poate beneficia de finanţare de la bugetul de stat.

„Nu trebuie decât să fie bugetat, iar lucrul acesta trebuie să îl facă Guvernul. Dacă trebuie, fac o conferinţă de presă comună, în care să prezinte fiecare parlamentar ce diligenţe a făcut pentru susţinerea Braşovului. Nu vreau să folosesc termenul lobby, pentru cu nu ştiu cum se interpretează. Din punctul meu de vedere, și cred că mi-am făcut datoria, am văzut că o parte dintre parlamentari s-au bătut pentru proiectele județului Brașov (respectiv cei ai opoziţiei – n.r.), iar alții (cei ai PSD – n.r.) au acceptat, după cum se întâmplă de ani, poziția Guvernului,  iar Brașovul pe niciunul dintre priecte nu are niciun fel de bugetare”, a mai declarat Veştea.

Replică tăioasă de la PSD:  Proiectul e blocat de o acțiune ilegală a conducerii liberale a județului

În replică, fostul consilier judeţean, actual senator PSD Florin Orțan, a venit cu explicaţii pentru nealocarea de bani de la buget pentru modernizarea Corpului B al SCJU. El a explicat că, atunci când dosarul pentru finanţare va fi depus cu documentaţia completă, se va lupta, alături de toţi colegii, eventual chiar la rectificarea bugetului pe acest an, pentru alocarea de fonduri, pentru că alte judeţe au depus „dosare beton” şi nu poţi să ceri bani în acest context.

„Am luat legătura cu ministrul delegat pentru Relația cu Parlamentul, am rugat pe cale instituțională să fiu informat despre stadiul proiectului depus la Compania Națională de Investiții, anul trecut. Proiectul, care trebuia să demareze  în 18 iulie anul trecut, e blocat de o acțiune ilegală a conducerii liberale a județului, și anume demolarea unei farmacii. Acum nu avem o autorizare de construcție pentru Corpul B. Mă întreb dacă după demolarea farmaciei nu vom găsi și niște castori sub farmacie, ca să avem noi pretexte să rostogolim această întrebare fără răspuns”, a declarat Orţan.

Social-democraţii se întreabă dacă la fel de incomplete, cum este doarul pentru finanţarea modernizării SCJU, sunt şi dosarele depuse pentru finanţări europene, unde se ştie că nu poţi obţine fonduri nerambursabile dacă nu ai toate acetele necesare. Mai mult, reprezentanţii PSD îi acuză pe parlamentarii Opoziţiei că depunerea de amendamente la bugetul de stat a fost doar un joc de imagine, nicidecum un lucru serios.

„S-au depus trei amendamente în ceea ce privește reabilitarea Corpului B al Spitalului Județean. Toți parlamentarii de Brașov, inclusiv subsemnatul, am votat pentru toate cele trei amendamente. După ce le-am votat, mi-a fost rușine, pentru că am votat ca la teatru, pentru ca nimeni să nu poată să spună că m-am opus proiectelor Brașovului. Erau trei sume diferite, pentru același obiectiv. Opoziția nu s-a pus la masă, să spună că Puterea e rea, dar Opoziția poate fi «constructivă». Au făcut un exercițiu de imagine și a depus fiecare un amendament cu sumă diferită, cu o diferență de 2,5 milioane de euro între cea mai mare și cea mai mică. Asta este așa-zisa amendare a bugetului de către Opoziție…”, a afirmat Orţan.

„Un pic de istorie” făcută de Orţan cu modernizarea de la SCJU

Doctorul Orţan a criticat conducerea liberală a judeţului şi în ceea ce priveşte comunicarea dintre Executiv şi Legislativ. EL spune că, pe perioada cât a fost consilier jdeuţean, a cerut încă din luna iunie, apoi în fiecare lună, o situație pe ultimii cinci ani a cheltuielilor de capital ale Consiliului Județean și investițiile în spital, pentru că „am vrut să văd cât de aplecați sunt conducătorii județului auspra problemelor de sănătate ale comunității. Nu am primit, până în decembrie nimic, chiar dacă am fostla diferite persoane ca să cer aceste cifre. Am vrut să văd eu și comunitatea, cât s-a investit în Consiliul Județean, cât din bugetul CJ a fost cheltuit cu Spitalul…”.

„Un pic de istorie. Anul de grație 2013, prima licitație pentru reabilitarea Coirpului B al Spitalului Județean, anulată de conducerea Consiliului Județean, din motive mai greu de înțeles. În 2014 conducerea liberală a CJ vinde un bun public, Spitalul de Dermatologie, se obțin  2,2 milioane euro, și contractează un împrumut de 1,5 milioane euro, de la CEC Bank. Organizează pe această bază o licitație în 2014, care este atribuită. Banii pentru derularea lucrărilor erau în conturile CJ. De ce această reabilitare nu a fost făcută, de la sfârșitul lui 2014? Nu vreți să știț ce s-a întâmplat după ce s-a comunicat că încep lucrările la Corpul B. Am bulversat activitatea Spitaului Județean, am mutat ambulatoriul etc., tocmai pentru a se face această reabilitare, să se înceapă lucrările. Pot să promit că ne vom implica personal, dl. presedinte Dunca și cu mine, ca această lucrare să fie făcută  din fonduri guvernamentale, dar vrem să primim asigurări că cei 3,7 milioane euro vor fi investiți în sănătatea brașoveană. Asta ca aceștia să nu fie investiți în panseluțe, sau ceva asemănător. Fiecare săptămână întârzire o plătim scump. Poate că într-un spital nou s-ar infecta mai puțini pacienți, ar pleca mai puțini doctori, poate ar veni mai mulți doctori tineri”.

Orţan a încheiat cu menţiunea că, în acest an, pentru Sănătatea braşoveană, prioritățile de la Spitalul Județean trebuie să fie reabilitarea Corpul B și demararea lucrărilor la noua Unitate de Primire Urgență.

Alte articole:   Adrian Veștea: ,,Din 1 noiembrie voi fi în fiecare localitate, voi asculta fiecare cetățean care are propuneri constructive, voi verifica personal proiectele pe care Consiliul Județean le are în desfășurare''

 

Distribuie dacă îți place!
 1. Revin cu precizarea ca, in timpul lui ex Cancescu, in curtea Spitalului Judetean, a fost construita o biserica (capela), „INVESTITIE” care nu a avut, potrivit legii, aprobarea Consiliului Judetean Brasov ; autorizatia de construire a fost eliberata de Primaria Brasov !
  Inca un dosar pentru D,N.A. Brasov !?

  Reply
 2. Nu ar fi mai bine sa se foloseasca fondurile pentru a incepe constructia unui nou spital?

  Reply
  • Cred că mai bine se construiesc două biserici în curtea spitalului, una în fața și alta în spate. Astfel s-ar putea accelera slujbele de înmormântare. Poate ar merge și un incinerator uman. Altă întrebare!

   Reply
   • Si o sucursala bancara in curte unde sa se vireze spagile sa nu ii mai prinda pe aia cu plicurile prin buzunare si prin sertare. Alta intrebare!

    Reply
 3. eu care am contract cu spitalul sa iau decedati raman fara bani de buzunar?

  Reply
 4. Orice faci in acel camin de nefamilisti numit Spital de Urgenta Brasov, tot camin de nefamilisti ai. Cladire mica, constructie de tip Carpati pentru orasele de marimea Caracalului, holuri inghesuite de nu pot sta nici pacientii jos pe laturi, daramite sa mai circule targile, flux urias de oameni in toate directiile, ceea ce face imposibila mentinerea curateniei, ‘saloane’ comuniste cu 8-10 paturi, birouri mici pentru consultatii, de fapt, totul are o atmosfera lugubra de spital de razboi incropit de urgenta in urma unei calamitati. Asadar orice refurbishare a acestui mizerabil camin de nefamilisti este o aruncare de bani pe ferastra si o noua palma peste obrazul brasovenilor, care mereu au avut un sistem medical dezastruos, de care au fugit mereu si medicii (medicii buni nu raman in Brasov din cauza infrastructurii catastrofale, din ‘primul razboi mondial’). Ingustimea de minte a romanilor, fie ei din PSD fie din alt partid, face ca acest oras sa nu aiba nici aeroport, nici autostrada, nici spital nou, nici o cladire de opera si filarmonica noua, reprezentativa arhitectural, nici sali polivalente pentru concerte si evenimente. Brasovul a ramas de nimic, singurul lucru vizibil este ingroparea retelelor aeriene si giratoriile (antipietoni), facute de Scripcaru. BRASOVUL ARE NEVOIE DE UN SPITAL NOU, CU TOATE SPECIALITATILE LA UN LOC! CEEA CE SE PETRECE ACUM IN SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA BRASOV ESTE O CATASTROFA UMANITARA IN FORMA CONTINUATA.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.