Fişe medicale digitale la serviciile de urgenţe braşovene

Fişe medicale digitale la serviciile de urgenţe braşovene

Începând din 1 martie, la SMURD, UPU şi Ambulanţă, raportările nu se vor mai face pe hârtie, ci în sistem digital, după cum a anunţat Secretarul de Stat în MAI, Raed Arafat.

Deja medicii folosesc în paralel tabletele primite printr-un proiect european implementat de către Serviciul de Telecomunicații Speciale. Acest lucru, va duce la eliminarea timpilor de așteptare, pentru că medicii nu trebuie decât să bifeze răspunusurile la întrebările din fișa electronică.

„Suntem încă în faza de testare şi încercăm ca, până la sfârşitul lunii februarie, să îl folosim ca sistem principal de raportare. Încercăm ca, de la 1 martie, să ajungem către oprirea utilizării hârtiei în sistem, vom scoate treptat hârtia şi vom folosi doar sistemul digital de raportare. Fişele pacienţilor nu vor mai fi completate pe hârtie. Nu suntem primii care facem acest lucru, sunt foarte multe ţări în care nu se mai foloseşte hârtia nici pe ambulanţe, nici în UPU-uri, ci se folosesc doar raportări digitale”, a explicat doctorul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

Noul sistem ar trebui să ducă la o corelare mai uşoară a datelor pacienţilor, a cazurilor venite prin 112, dar şi la o monitorizare mai atentă a consumabilelor şi medicamentelor folosite în sistemul de urgenţă, eliminându-se, astfel, risipa.

Alte articole:   Anunț important din partea reprezentanților RATBV

Totodată, sistemului digital va alinia România la standardele ţărilor europene, dar va aduce şi alte beneficii, cum ar fi: corelarea mai uşoară şi mai specifică a datelor pacienţilor, a cazurilor, a medicaţiei folosite.

Potrivit lui Raed Arafat, sistemul de raportare digitală este implementat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) în cadrul unui proiect susţinut printr-o finanţare europeană. STS este cel care gestionează serverele sistemului, iar acest lucru nu implică niciun cost suplimentar.

Unitățile de Primiri Urgențe, Serviciile de Ambulanță și SMURD-urile au primit deja tablete, sisteme fixe și calculatoare. Odată folosite tabletele, informațiile ajung în sistemul naţional, iar datele ajung la  DSU şi Ministerul Sănătăţii.

Foto: jurnalul.ro

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.