blog-logo

Proiect adoptat tacit de Senat: Nedenunțarea, pedepsită cu până la 6 ani de închisoare

Proiect adoptat tacit de Senat: Nedenunțarea, pedepsită cu până la 6 ani de închisoare

Proiectul de lege iniţiat în aprilie 2016 de fostul senator ALDE Ioan Ghişe care prevede modificarea Codului penal astfel încât cei care nu denunţă, în termen de 30 de zile, săvârşirea unei infracţiuni, să primească o pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 6 ani, a fost adoptat tacit de Senat la începutul lunii februarie şi a ajuns în dezbaterea Camerei Deputaţilor, camera decizională.

Proiectul are un singur articol, care prevede modificarea Art. 266 din Codul penal, astfel:

„Omisiunea de a denunţa în maximum 30 de zile săvârşirea unei fapte prevăzute de Codul penal se pedepseşte cu închisoarea de la 2 ani la 6 ani.”

Ce prevede acum Art. 266:
„Nedenunţarea

  • (1) Fapta persoanei care, luând cunoştinţă de comiterea unei fapte prevăzute de legea penală contra vieţii sau care a avut ca urmare moartea unei persoane, nu înştiinţează de îndată autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
  • (2) Nedenunţarea săvârşită de un membru de familie nu se pedepseşte.
  • (3) Nu se pedepseşte persoana care, înainte de punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva unei persoane pentru săvârşirea faptei nedenunţate, încunoştinţează autorităţile competente despre aceasta sau care, chiar după punerea în mişcare a acţiunii penale, a înlesnit tragerea la răspundere penală a autorului sau a participanţilor.”

Ioan Ghişe a candidat anul trecut pe listele de deputaţi ALDE în Braşov, însă nu a reuşit să prindă un nou mandat de parlamentar.

„Societatea românească este bulversată de mulţimea de denunţuri ale unor presupuse fapte penale vechi de mai mulţi ani, chiar opt sau zece ani. Implicaţiile scandalurilor publice generate de aceste denunţuri sunt sociale, politice, administrative, instituţionale şi economice. Autoritatea publică este grav ştirbită de arestările celor aleşi în funcţii de demnitate publică pentru fapte penale presupuse a fi comise cu mulţi ani înainte de a fi aleşi, dar denunţate după mulţi ani”, susţine el în expunerea de motive.

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   FOTO Turiști blocați în Masivul Postăvaru, după închiderea instalațiilor de transport pe cablu
  1. „comiterea unei fapte […] contra vieţii sau care a avut ca urmare moartea unei persoane” ar avea sens, dar, altfel, trebuie să ştiu tot codul penal, ca să am habar dacă e cazul că văd pe unul că flutură un steag verde pe clădirea prefecturii să mă duc să-l denunţ?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate