Revoluţia de la miezul nopţii

Sute de braşoveni au ieşit în stradă la miezul nopţii, după ce Guvernul a publicat pe şest în Monitorul Oficial ordonanţa privind dezincriminarea abuzului în serviciu.

Întâlnirea a fost dată în fața Prefecturii, la ora 23.00, după care coloana de manifestanţi, circa 1.500 de persoane, însoţită de jandarmi şi poliţişti, a parcurs traseul bulevardul 15 Noiembrie – Calea București -bulevardul Saturn – strada Zizinului – strada Iuliu Maniu – Prefectură.

Oamenii au scandat, „Ieșiți din casă, dacă vă pasă!”, „Jos Guvernul!”, „PSD – CIuma Roșie!”, „DNA să vină să vă ia”.

Printre protestatari s-a aflat şi deja celebrul poliţist Marian Godină, care a transmis următorul mesaj pe Facebook: „Un geam al Prefecturii Braşov a fost spart cu un bolovan, acum câteva minute. Dragi români, nu recurgeți la astfel de fapte!!!”

Până la final, acțiunea de protest s-a desfășurat fără incidente. Manifestanții au anunțat că revin în stradă miercuri după-amiază.

Documentele obţinute de „Adevărul” arată că proiectul de ordonanţă a fost transmis către Consiliul Superior al Magistraturii, spre avizare, Potrivit surselor Acdevărul, transmiterea către CSM s-a făcut marţi la ora 17.00, iar CSM urmează să se întrunească miercuri, la ora 21.

Nu este clar dacă pe parcursul nopţii nu cumva se va publica ordonanţa, astfel încât avizul CSM să rămână fără obiect. O primă observaţie din lectura rapidă a documentului arată că Guvernul s-a asigurat că nu va putea fi acuzat pentru abuz în serviciu pentru maniera în care a emis aceste ordonanţe, întrucât a adugat la definirea acestei infracţiuni următoarea excepţie:  „Dispoziţiile alin. (1) şi (2) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”.

O excepţie identică ca la abuzul în serviciu a fost adăugată şi la articolul care defineşte infracţiunea de favorizare a făptuitorului.  Definiţia abuzului în serviciu a fost semnificativ modificată.

Vă prezentăm, spre comparaţie, textul actualei legi şi, în paralel, textul din ordonanţă:

Textul actual: „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Text OUG: „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act cu încălcarea dispoziţiilor exprese dintr-o lege sau dintr-o ordonanţă a guvernului, sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege sau o ordonanţă a guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor şi intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Se observă că Guvernul a lăsat pragul de 200.000 de lei sub care  nu există infracţiune şi de asemenea, ca şi în prima variantă, a scăzur pedepsele în mod semnificativ. S-a renunţat la condiţia ca punerea în mişcare a acţiunii penale să fie făcută la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Conflictul de interese se relaxează În definiţia conflictului de interese, au fost eliminate o serie de ipoteze care incriminau relaţiile „nepotrivite” dintre funcţionarul public şi persoanele pentru care a lucrat în ultimii 5 ani sau din partea cărora a beneficiat de foloase.

Text actual: „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Text OUG: „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, foloase patrimoniale, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Neglijenţa în serviciu rămâne, în continuare, dezincriminată, aşa cum se prevăzuse şi în proiectul iniţial.  De asemenea, prin modificarea Codului de Procedură Penală, ordonanţa de urgenţă prevede că denunţul se poate depune doar la 6 luni de la comiterea faptei.

În finalul documentului, se precizează că modificările la Codul Penal intră în vigoare la 10 zile de la publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial, iar cele privind Codul de Procedură Penală la data publicării.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
 1. stie cineva ca in consiliul judetean, pentru alte magarii si hotii, pnl si psd isi dau mana frateste>!>?

  Reply
 2. De unde stia „deja celebrul poliţist Marian Godină” ca a fost spart un geam? A vazut el sau a auzit? Daca a vazut de ce nu s-a activat sa il retina pe faptuitor? Daca a auzit (doar a auzit nu vazut) pe ce s-a bazat cand si-a facut de lucru pe facebook cu postarea? Ca asa oricare putea sa auda ca se bat unii cu jandarmii pe undeva si sa posteze si astfel se inflamau spiritele si iesea bataie pe drum? E jenant pe bune ca nu se poate scrie nici un articol fara a fi citate elucubratiile lui Godina.

  Reply
 3. 2 ani aproape, PNL si alte partide de astea de dreapta au stat pe tusa fara sa miste nimic. Practic au stat in letargie asternand uitarea peste ele, lasand PSD sa se afirme si sa intre in mintile oamenilor ca singurul partid care cat de cat mai este activ. Astfel PNL si restul partidelor au stat in umbra asteptand ca la alegeri sa iasa PSD castigator cu o mare majoritate si astfel stiind ca PSD are pe masa legea gratierii sa o poata promulga fara probleme. Si uite asa toata lumea politica are de castigat deoarece de beneficiile acestor legi date pe sest se bucura si PSD si PNL si UDMR si ALDE si toti ceilalti care dintr-un partid sau altul au intrat in colimatorul DNA. E lucru stiut ca toti sunt o apa si un pamant ca indifernt de culoarea politica metehnele si telurile sunt aceleasi: imobogatirea din banul public ( asfaltari, parcari, sanatate, etc). PSD in compensatie ca a fost lasat sa ajunga la guvernare ( adica la cascaval) s-a „compromis” (ca ei nu au probleme de astea de onoare) cu legea gratierii si modificarile din Codul Penal iar ceilalti care sunt pe locul doi beneficiaza si ei de aceste prevederi caci repet nu numai aia din PSD sunt prin puscarii sau pe la poarta asteptand sa intre ci si altii din alte partide in egala masura. Cu toata ca am impresiaca DNA a orientat tunurile mai catre PSD (nu ca nu ar fi astia campioni mondiali la magarii).
  Cum se poate explica altfel ca PNL dupa alegerea lui Iohanis fiind pe cai mari, presedintele se bucura de o cota de popularitate pe care altii nici macar din greseala nu o visau devenind astfel o adevarata locomotiva care tragea dupa el toata dreapta si dintr-o data bum! locomotiva s-a dezumflat vagoanele au disparut pe linii moarte si acarii de serviciu Blaga si Gorghiu mai mult provocau sila si dezgust? Mie imi place cand iese lumea la mitinguri ca e bine, inseamna ca tara nu doarme (ca in tabloul lui Van Gogh) dar ca sa fie corectitudine mai trebuie lucrat un pic la slogane si pancarde in sensul ca trebuie sa mai apara nume noi , zic eu.

  Reply
 4. Fratilor ai casă lom arme albe si sa facem dreptate petru viitorul nostru nu dormiti casă o lase pe aceea care nea furat ţara aia dela țara nu doriti ca voi ati votat ai in strada nu mai stati cu topoare si furcoaie sa ne facem dreptate

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.