Braşovul, pe locul 5 din punct de vedere al puterii de cumpărare

Braşovul, pe locul 5 din punct de vedere al puterii de cumpărare

Potrivit studiului realizat de compania de cercetare GfK, Braşovul se clasează în top 10 judeţe din România, în ceea ce priveşte puterea de cumpărare pe cap de locuitor. Județele aflate în top sunt de fapt singurele cu o putere de cumpărare peste media națională, toate celelalte 32 situându-se sub aceasta.

Astfel, cu un număr de 550.647 de locuitori,  şi un venit disponibil pe cap de locuitor de de 4.537 de euro, Braşovul se claseză pe poziţia a 5-a.

Cea mai mare putere de cumpărare o au bucureştenii cu un venit disponibil de 6.288 de euro pe cap de locuitor, cu 50 de procente peste media pe țară, urmaţi de judeţele Timiş (4.987), Cluj (4.931) şi Ilfov (4.916).

Alte articole:   Se oprește curentul electric în Cristian și Săcele

Cel mai aproape de medie este județul Alba cu 4.129 de euro pe cap de locuitor, ceea ce plasează Alba pe locul 11 în clasament.

Pe de altă parte, județul Vaslui ocupă ultimul loc între cele 42 de județe din România. Puterea de cumpărare a locuitorilor săi este de 3.054 de euro. Aceasta este cu 28% sub media pe țară și la aproximativ același nivel de venit disponibil cu locuitorii Serbiei sau Macedoniei (poziția 35, respectiv 36 în Europa).

În rândul statelor Uniunii Europene, România rămâne pe locul 33 în clasamentul european, la fel ca în 2015, cu o putere medie de cumpărare sau venit disponibil pe cap de locuitor de 4.181 de euro.

Alte articole:   VIDEO 20 de stații noi de încărcare destinate mașinilor electrice, până la sfârșitul anului, în municipiul Brașov

Venitul înregistrat de România reprezintă aproximativ o treime din media europeană. În comparație cu 2015, România a crescut cu aproape 12% puterea nominală de cumpărare pe cap de locuitor.

Indicele privind puterea de cumpărare reprezintă venitul anual disponibil pe cap de locuitor, după scăderea taxelor şi a contribuţiilor sociale. Cifrele comunicate de GfK pentru puterea de cumpărare au fost realizate în euro pe baza cursului de schimb mediu din 2016 pentru monedele naţionale în cauză, aşa cum sunt raportate de Comisia Europeană.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate