blog-logo

Primăria Brașov încă mai caută finanțare pentru Peșterea Laptelui

Primăria Brașov încă mai caută finanțare pentru Peșterea Laptelui

Primăria Braşov a anunţat încă din 2012 că intenţionează să reintroducă în circuitul turistic Peştera Laptelui din Poiana Braşov.

Denumirea peşterii vine de la mineralele care acoperă o suprafaţă întinsă a pereţilor, care sunt de o consistenţă asemanatoare cu laptele, de culoare albă. Depozitul alb depus pe pereţii peşterii se numeste „montmilch” şi, din păcate, este scrijelit de turiştii needucaţi în numeroase locuri.

Proiectul de punere în valoare al obiectivului este estimat la suma de 200.000 de lei, iar edilii spuneau acum cinci ani că sunt în căutarea unei soluţii de finanţare, ori prin asocierea cu un partener, ori prin finanţare de la bugetul local. În prezent, explicația este că nu s-a găsit o axă de finanțare pe fonduri europene.

„Din păcate,  nu a fost identificată, pe exercițiul financiar al Uniunii Europene 2007 – 2013, o axă de finanțare în care punerea Peșterii Laptelui în circuitul turistic să fie exigibilă. În acest moment suntem în faza de identificare a unei axe pentru funanțarea reabilității și/sau dezvoltării infrastructurii de vizitare a obiectivelor naturale pe noul exercițiu financiar”, a precizat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov

Lucrările ar presupune amenajarea căii de acces spre peşteră, curăţarea ei şi amenajarea unui traseu interior de vizitare, precum şi iluminarea acesteia.

Alte articole:   Cap de TIR răsturnat la Perșani

Un loc ştiut doar de cunoscători

Peştera se află la o altitudine de 1350 de metri, pe versantul nordic al masivului, în apropiere de Poiana Drester, pe traseul dintre vechea trambulină de schi şi Pârtia Bradul. Acum, este vizitată doar de speologi sau oameni ai muntelui care ştiu de existenţa ei, restul turiştilor şi chiar braşovenii nu au habar de existenţa acesteia, doar indicatoarele montane făcând referire la aceasta.

Peştera este alcătuită dintr-o galerie având lăţimi de 14 – 20 metri, aproximativ 175 de metri lungime şi înălţimi cuprinse între 3 şi 6 metri. În acest moment, datorită faptului că nu e iluminată, pot fi vizitaţi în siguranţă doar primii 20 de metri.

Alte articole:   Campionatul Național al ciobăneștilor românești, la Bran

Pentru a ajunge la peşteră, se porneşte de la intersecţia de lângă restaurantul Poiana Ursului (1020 m), spre est pe drumul betonat, marcat cu triunghi albastru şi cruce roşie. La fosta „cariera”, se ocoleşte prin stanga. De aici începe marcajul pe banda galbenă (urcuş pieptiş) până în Poina Drester (1.300 m). Drum se continuă spre dreapta (nord) pe poteca marcată cu punct albastru. La 15 minute de Poiana Drester se ajunge în dreptul intrării în peşteră.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.