Cinematograful Modern, viitor centru cultural al Brașovului

Cinematograful Modern, viitor centru cultural al Brașovului

Braşovul a avut şase cinematografe de stat, dar rând pe rând acestea au fost închise, transformată în cluburi, iar în final lăsate în paragină. Cel mai mare cinematograf, Patria a deveni sediul Filarmonii.

În acest an, Primria Brașov și-a propus la capitolul invcestiții repararea captială a cinematografului Modern.

„Aici intenționăm să facem un centru cultural, unde pe lângă proiecțiile de film, pentru că vor rezulta mai multe săli de spectacol, să putem pune în scenă piese de teatru de revistă, de teatru pentru amatori, vor putea beneficia de aceste spaţii diferite asociații care activează în domeniul cultural sau diferite trupe ale elevilor talentați”, a precizat viceprimarul Costel Mihai.

Pentru fostul cinematograf Modern, de pe B-dul Griviţei, Primăria vrea să investească 6,7 milioane de lei pentru a amenaja aici două săli de cinema una cu 114 locuri, iar alta cu 191 de locuri. Lucrările vor dura un an şi jumătate.

Alte articole:   Un brașovean riscă 7 ani de închisoare după ce a șantajat 20 de pedofili, pe internet!

Se spune că Braşovul a fost primul oraş din Transilvania în care a fost difuzat primul film. La scurt timp de la prima proiecţie cinematografică mondială din 1895, de la Paris, braşovenii au avut privilegiul de a vedea peliculele lui Lumiere.

Potrivit documentelor vechi, prima proiecţie de film de la Braşov a avut loc în în 5 decembrie 1896, la Vila Kertsch. Aici aveau loc evenimentele culturale ale vremii.

Din păcate, clădirea a fost grav avariată la bombardamentul american din 1944, din ziua de Paşti, iar în 1970 a fost demolată în totalitate, în locul ei construindu-se clădirea Modarom.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate