„Meserii uitate” la Muzeul de Etnografie

„Meserii uitate” la Muzeul de Etnografie

Evoluția tehnologiei sau înlocuirea tehnicilor tradiționale cu cele moderne au adus după sine dispariția unor meserii precum cea de  reparator de stilori, brichete, pantofar, pălărier sau ceasornicar.

Muzeul de Etnografie Brașov, Bd. Eroilor nr. 21A,  vă invită miercuri, 7 decembrie, ora 12:00, la vernisajul expoziţiei temporare  „Meserii uitate. Cizmarii și pantofarii”.

Vechile meserii care s-au păstrat în timp sute de ani și  făceau parte din  viața economică și socială a comunităților urbane și rurale transilvănene, odată cu industrializarea din spațiul european, încep să-și piardă din utilitate.

Tehnologiile tradiționale de prelucrare, atât în cizmărie cât și în alte domenii (tăbăcărie, croitorie, cojocărit, blănărie), încep să dispară fiind înlocuite de mașini mai performante iar producția devine în serie.

Din aceste motive, păstrarea memoriei  meșterilor artizani și a universului lor profesional este foarte importantă, fiind parte constitutivă a conservării patrimoniului cultural  material și imaterial.

În această expoziție vă prezentăm trei eșteri cizmari care au: Michael Widmann din Ruja, Valea Hârtibaciului, George Stănișor din Holbav, Țara Bârsei și Ion Ionită din Brașov.

La vernisajul expoziției vor fi prezenți meșterii George Stănișor din Holbav și Ion Ioniță din Brașov.

Expoziţia poate fi vizitată până în luna aprilie 2017, la Muzeul de Etnografie    Brașov, Bdul. Eroilor  nr. 21 A de marți până duminică între orele 9 și 17.

Alte articole:   Deținuții de la Penitenciarul Codlea, vor face cunoștință cu IA, la Muzeul "Casa Mureșenilor"
Distribuie dacă îți place!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.