Adrian Veștea: Aeroportul va fi finalizat în 2020

adrian-vesteaStudiul de fezabilitate pentru etapa a treia de construcție a aeroportului internațional Brașov-Ghimbav a fost reactualizat, urmând ca în primăvara anului viitor să înceapă construcția căii de rulare, a platformei de staționare a aeronavelor și dotările pentru pistă, a declarat președintele Consiliului Județean Brașov (CJ), Adrian Veștea.

„În urma reactualizării studiului de fezabilitate a reieșit că mai este necesară suma de 39 de milioane de euro pentru finalizarea aeroportului. Pentru lucrările care se vor executa anul viitor Consiliul Județean (CJ) va aloca din bugetul propriu suma de 10 milioane de euro, sumă necesară pentru prima etapă, urmând ca celelalte 29 de milioane de euro să fie asigurate atât de Consiliul Județean Brașov cât și de Primăria Brașov, Primăria Sf. Gheorghe și Consiliul Județean Covasna. Lucrările ar trebui să înceapă în primăvara anului viitor și de aceea noi ne-am grăbit să aprobăm indicatorii tehnico economici în ședința de marți a Consiliului Județean pentru a începe procedurile de achiziții pentru partea de proiectare și partea de construcție”, a afirmat marți într-o conferință de presă Adrian Veștea, citat de Agerpres.

Reprezentanții Consiliului Județean Covasna și ai Primăriei Sf. Gheorghe, prezenți la conferința de presă, au dat asigurări că vor finanța construcția aeroportului fiecare cu trei milioane, apreciind totodată demersurile care se fac pentru continuarea lucrărilor la acest obiectiv.

„Ne bucurăm că s-a deblocat acest proiect odată cu votarea Legii privind terenul pe care acest obiectiv se construiește. Vom participa și noi din punct de vedere financiar cu câte trei milioane de euro fiecare, Primăria și Consiliul Județean Covasna. Consider că acest proiect este un test de seriozitate pentru autoritățile locale. Avem interese comune și sunt convins că dacă ne punem pe treabă putem respecta termenele prevăzute în derularea acestui important obiectiv de investiții atât pentru județul Brașov, cât și pentru județul Covasna. Ca durată de timp ajungi mai repede de la Sf. Gheorghe la Brașov, în 30 de minute, decât din Piața Universității la Aeroportul Internațional Otopeni. Din partea noastră aveți tot sprijinul”, a declarat primarul municipiului Sf. Gheorghe, Antal Arpad.

Directorul Departamentului Infrastructură Aeronautică IPTANA, Laurențiu Matache, a precizat că prin reactualizarea studiului de fezabilitate vor fi derulate o serie de obiective cuprinse în etapa a treia de dezvoltare a aeroportului.

„În primul rând la nivel investițional se va realiza anul viitor o cale de rulare, o platformă de staționare a aeronavelor și dotările necesare la pista de decolare aterizare, adică balizajul și canalizarea pentru apa pluvială. În anii următori vor fi construite turnul de control, terminalul de pasageri, parcarea publică, remiza de pompieri și alte construcții necesare funcționării aeroportului. În prima etapă terminalul de pasageri este dimensionat pentru un număr de 400 de pasageri la ora de vârf, iar capacitatea platformei de staționare este pentru trei aeronave. Pe măsură ce traficul o va impune se pot dezvolta capacitățile aeroportului”, a spus Laurențiu Matache.

Primarul din Brașov, George Scripcaru, a afirmat că este foarte important ca din acest moment să existe o etapizare pentru ceea ce urmează să se execute la acest obiectiv de investiții, urmând a se stabili, conform legislației în vigoare, modul în care primăria Brașov va finanța o parte din construcția aeroportului.

Alte articole:   Aproape 60% dintre pacienții infectați cu coronavirus, la Brașov, s-au vindecat

La viitorul aeroport internațional Brașov-Ghimbav a fost construită pista în lungime de 2.850 de metri și 45 de metri lățime, care a fost dată în folosință în toamna anului 2014. Până acum, pentru construcția pistei și a gardul de împrejmuire al terenului Consiliul Județean Brașov a cheltuit din bugetul propriu suma de 24 de milioane de euro. Președintele Consiliului Județean Brașov a afirmat că aeroportul internațional Brașov-Ghimbav va fi finalizat în anul 2020.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.