blog-logo

„Mulțumesc România, mulțumesc Laurențiu”

mitropolitul-vidinului-si-mitropolitul-ardealului-jpg2A spus Mitropolitului Vidinului Dometian la Sibiu în cadrul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Sfântului Ardealului, Andrei Șaguna, și a Sfântului Andrei, ocazie cu care au fost semnate între Mitropolia Ardealului și cea a Vidinului o serie de protocoale de colaborare ce cuprind activități misionar-pastorale, spiritual-culturale, social-filantropice, dar și economice.

Zilele de 29 și 30 noiembrie au fost zile cu o încărcătură spirituală deosebită pentru credincioșii din Mitropolia Ardealului, când Sibiul a fost gazda unor evenimente internaționale de o factură deosebită prin prisma apropierilor realizate între Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă Bulgară. Astfel, la începutul săptămânii trecute, principalele site-uri de rezervări dădeau Sibiul ocupat în proporție de aproape 100%.

Eforturile diplomatice ale Mitropolitului Ardealulu, ÎPS Dr. Laurențiu Streza, făcute cu binecuvântarea Patriarhului României, Preafericitul Daniel, au dat dat roade, atât pentru românii și populația majoritar română din regiunea bulgară Vidin, cât și pentru populația din Mitropolia Ardealului.

Cu ocazia acestor manifestări, la Sibiu a fost prezentă și o delegație a Mitropoliei Vidinului, condusă de Mitropolitul Dometian alături de episcopi și arhimandriți ai Bisericii Ortodoxe Bulgare care s-au întâlnit cu înalți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, printre aceștia numărându-se Mitropolitul Olteniei, ÎPS Irineu, Episcopul Harghitei și Covasnei, Preasfințitul Andrei, Episcopul Făgărașului Ilarion Urs, Episcopul Hunedoarei și Devei, Preasfințitul Gurie. Un aspect surpriză al întâlnirii a fost întrevederea a doi masteranzi din trecut, actualmente Episcopul de Harghita și Covasna, Preasfințitul Andrei, și Episcopul Policarp de Vidin, care au studiat împreună trei ani la Tesalonic.

La pelerinajul și ceremoniile devenite deja tradiționale la Sibiu, de pomenire a Sfântului Ardealuluiau paticipat alături de înalții ierarhi și 156 de preoți veniți din toate parohiile din Transilvania, precum și mii de credincioși. Din surse aparținând Jandarmeriei, în cele două zile de pelerinaj, la moașetele Sfântului Mare Mucenic Andrei Șaguna s-au perindat mai mult de 20.000 de pelerini.

Colaborare între cele două biserici surori

Cu această ocazie, între cele două mitropolii s-au semnat o serie de protocoale de colaborare ce cuprind activități misionar-pastorale, spiritual-culturale, social-filantropice, dar și economice. Cel mai important rezultat este însă acela că cele două mitropolii, împreună cu Gremiul Levantin (Casa de Comerț Balcanică), vor crea un sistem de paramedici în toate parohiile și bisericile de pe teritoriul Mitropoliei Ardealului.

Calificarea se va face prin intermediul Institutului Balcanic de Terapii și Ajutor de Urgență, a cărui sediu central se află la Brașov. De altfel, există o prevedere legală prin care toți organizatorii de evenimente sunt obligați să aibă asigurate persoane competente pentru acordarea primului ajutor de urgență.

Decizie istorică a Mitropolitului Ardealului

Introducerea acestui sistem de paramedici în cadrul Mitropoliilor Ardealului și a Vidinului, precum și a calificării preoților și a unor voluntari din cadrul parohiilor pentru situații de primă urgență are aprobarea directă a Patriahului României, Preafericitul Daniel, iar prin gesturile prin care Mitropolitul Ardealului înțelege să suprapună conceptele Bisericii Ortodoxe cu medicina de urgență în zonele periurbane și rurale înseamnă o schimbare majoră de optică în ceea ce privește grija Bisericii Ortodoxe Române pentru cei mulți aflați în necaz și fără ajutor medical.

Mitropolitul Ardealului continuă astfel tradiția Mitropolitului Andrei Șaguna de ajutorare a celor mulți și practic se constituie ca acțiune fără precedent cu atât mai mult cu cât ea se desfășoară la nivel transfrontalier. În prezent, sunt semnate protocoalele cu Bulgaria, dar dorința ÎPS Laurențiu este de a fi continuate cu Serbia, unde la fel există o populație majoritar română.

Mitropolitul Vidinului a ținut să mulțumească Mitropolitului Laurențiu pentru deschiderea Bisericii Ordoxoe Română surori, față de Biserica Ortodoxă Română și de asemenea, pentru noile apropieri și relaționări unice ca deschidere în ultima perioadă de zeci de ani. Mitropolitul Vidinului a mulțumit încă o dată Mitropolitului Ardealului pentru actele de donație făcute în vara acestui an, prin care Ardealul a donat cu Binecuvântarea Preafericitului Daniel și a Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan, o parte din Veșmintele Sfintei Paraschiva, precum și o părticică din osemintele Sfântului Andrei Șaguna. Veșminte care se găsesc la Mănăstirea Klisura, de lângă localitatea Vărșeț, una dintre cele mai importante lăcașuri de închinăciune din Bulgaria.

Mitropolitul Vidinului a mulțumit și membrilor Gremiului Levantin, pentru că au reușit să creeze un canal de dialog la cel mai înalt nivel între reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române și Bisericii Ortodoxe Bulgare. În finalul discursului său, Mitropolitul Dometian, cu lacrimi în ochi, într-o română impecabilă, a spus „Mulțumesc România, mulțumesc Laurențiu pentru gesturile pe care le-ai făcut”.

De asemenea, Mitropolitul Laurențiu, în mesajul și cuvântarea avută cu ocazia manifestărilor de Sfântul Andrei, a transmis Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare toate mesajele și urările de bine din partea Patriarhului României, precum și dorința de conlucrare, prietenie între cele două popoare ortodoxe și prietene. Înalții ierarhi bulgari, în frunte cu Mitropolitul Dometian, au fost decorați cu această ocazie cu Ordinul Andrei Șaguna pentru clerici.

Grija Bisericii față de bătrâni, la Brașov

Astăzi, Mitropolitul Laurențiu participă la hramul Bisericii Sfântul Nicolae din Șcheii Brașovului și, ca niciodată, parcă punând în practică ceea ce spune în noua paradigmă de schimbare a Bisericii Ortodoxe față de grijile celor mulți și aflați în nevoie, împreună cu preoții din Protopopiatul Brașov va sfinți Centrul de îngrijire socio-medicală ,,Sf. Nicolae” din cartierul Noua a cărui activități se desfășoară în parteneriat între Direcția de Servicii Sociale și Arhiepiscopia Ortodoxă Română Sibiu.

Și autoritățile locale ar trebui să se implice în aceste parteneriate

De mai bine de un an, urmărim acest fenomen al noilor relaționări dintre România și Bulgaria, și se observă că relațiile altădată înghețate sau în fază de plutire între cele două țări, au început să se reînchege, așa cum a fost și zielele trecute primirea Casei Regale Bulgare la Brașov și Predeal, dar și primirea reprezentanților Bisericii Ortodoxe Bulgare la Sibiu.

Ne întrebăm când va veni rândul administrațiilor locale din România să se implice în aceste parteneriate transfrotnaliere și să dezvolte relații economice comune, ținând cont că îninate de 1989 exista o largă cooperare și conlucrare economică în acest sens.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate