blog-logo

publicitate

Sute de brazi furați din pepiniere în județul Brașov

Sute de brazi furați din pepiniere în județul Brașov

Ca în fiecare an, această perioadă este un prilej pentru hoţi să sustragă copaci din specia conifere pe care să-i vândă ca pomi de Crăciun.

Autorităţile locale au pornit controalele pentru prevenirea şi combaterea furtului de material lemnos din pădurile Braşovului.Astfel sute de pomi de Crăciun au fost confiscaţi de poliţişti în ultimele zile.

S-au deschis mai multe dosare penale s-au dat amenzi de peste 300.000 de euro, informează Digi24.

În județul Brașov zonele cele mai vizate de hoţii de brazi sunt Săcele şi Cristian – Rîşnov.

Poliţiştii din Brăila şi din Braşov au confiscat, deja, peste 400 de brazi furaţi din pepiniere. Răufăcătorii pun la pământ, însă, şi păduri din Dâmbăviţa, Prahova, Sibiu, Alba, Harghita, Covasna, Mureş sau Bihor.

„Poliţiştii au constatat, la nivel naţional, 110 infracţiuni prevăzute de Codul Silvic. Au aplicat 2100 de sancţiuni contravenţionale de peste 1.250.000 şi au confiscat 583 de metri cubi de material lemnos, 475 de pomi de Crăciun şi 1600 de kg de cetină de brad-molid”, declară Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al IGPR.

Specialiştii îi avertizează chiar şi pe cumpărători – pot fi acuzaţi de contrabandă cu materiale lemnoase dacă nu cumpără de la comercianţi autorizaţi.  Aceștia trebuie să verifice dacă pomul este marcat cu o ampretă dreptunghiulară specială în locul în care a fost tăiat şi să ceară vânzătorului factură fiscală, dar şi certificat de însoţire.

Alte articole:   De astăzi cei care vor călători cu avionul nu vor mai trebui să poate mască în aeroporturi și în cabină

În caz contrar, poate fi acuzat de contrabandă şi amendat cu până la 10.000 de lei. Brazii confiscaţi sunt vânduţi apoi de direcţiile silvice, iar banii ajung la bugetul de stat.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.