Elevii braşoveni, între graffiti şi artă stradală

street-artÎn cadrul programului  „Educaţie pentru patrimoniu prin reprezentaţii de teatru forum”,  derulat de Grupul pentru Iniţiativă Locală (GIL) Corona, cofinanţat de Consiliul Judeţean Braşov, elevi din patru licee braşovene, au discutat despre graffiti şi street art.

Dezbaterea a avut loc la Colegiul Naţional de Informatică „Grigore Moisil”, si la care au luat parte artistul vizual sibian Dan Perjosvschi şi dramaturgul Mihai Ignat, care au dezbătut despre cât de nejustificată este imaginea publică a grafferilor care fac desene pe clădiri, în diferite situaţii, e la cei ce „mâzgălesc” graffiti-uri pe orice clădiri, inclusiv pe monumente, la cei care propun desene sofisticate de tip street art.

Alte articole:   Percheziții, în această dimineață, la spărgătorii de locuințe din Brașov!

Pentru ca elevii să poată face o diferenţă clară între graffiti şi street art, artistul Dan Perjovschi le-a prezentat mai multe lucrări ale sale prezente pe clădiri de pe întreg mapamondul, din România, în Europa sau chiar Australia.

„Mi-am arătat practica mea de artist, care este o practică liberă – eu desenez pe pereţii muzeelor din lumea largă – şi felul meu de a desena aduce cu felul acesta de a face statement-uri cu graffiti. Aduce, dar nu e acelaşi lucru, eu le numesc desene şi am venit aici pentru că e un pachet, e şi o piesă de teatru care analizează libertatea de expresie, iar eu sunt unul din artiştii care au cunoscut cenzura”, a explicat Dan Perjovschi.

Discuţia a fost prilejuită de o reprezentaţie de teatru, care propune o reflecţie pe această temă, pe un text de Mihai Ignat, după un concept sociologic propus de Angela Dobrescu, coordonatoarea Grupului de Iniţiativă Locală (GIL) Corona Braşov, organizatoarea evenimentului.

Alte articole:   Tir Sportiv: Ion Ștefan Rareș, pregătit de un campion olimpic pentru JO Tokyo 2021

În piesă existau câteva personaje: un graffer care tocmai a terminat de pictat peretele unei clădiri, un tânăr cu un skateboard, o femeie care tocmai ieşea de la biserica de peste drum, o altă femeie care locuia în zonă, reprezentanta municipalităţii, proprietara olandeză a clădirii şi un preot. Grafferul a făcut un desen modernizat al Sfântului Gheorghe, iar părerile comunităţii despre desen sunt împărţite. Până la urmă, lucrarea este ştearsă, iar zidul rămâne alb.

În baza scenetei de teatru-forum „Mural”, pregătit de elevii de la Liceul „Andrei Mureşanu” Braşov, coordonaţi de Ştefan Moraru şi de Corina Chelbuţă-Ban – la Colegiul Naţional de Informatică „Grigore Moisil”, elevii au fost rugaţi să ofere propriile soluţii la probleme actuale sau potenţiale ale oraşului.

Alte articole:   Avancronica partidei SR Brașov - CSO Plopeni

Reprezentaţia, în premieră a piesei de teatru-forum pentru liceeni, a fost un prilej de dezbatere despre patrimoniul istoric şi proiecte artistice în spaţiul urban.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate