Ceremonii fără precedent în onoarea Sfântului Ardealului, Andrei Șaguna

sfantul-andreiSfârșitul lunii noiembrie este prilej de mare sărbătoare pentru toți credincioșii ortodocși din țară și în special pentru cei din zona Transilvaniei, care îl preamăresc cu această ocazie și pe Sfântul Ardealului, Andrei Șaguna, nu doar pe Sfântul Românilor, Apostolul Andrei.

Mitropolitul Andrei Șaguna este cel care a adus un strop de lumină pentru românii oropsiți din Transilvania, iar pentru faptele sale a fost canonizat de către Biserica Ortodoxă Română.

Începând cu anul 1850, Andrei Şaguna a depus eforturi neobosite pentru reînfiinţarea Mitropoliei Ortodoxe a românilor din Transilvania, care suferea, de mai bine de 100 de ani, din cauza uniaţiei. Astfel, pentru a-i cinsti memoria, ÎPS dr. Laurențiu Streza, a decis ca în zilele de 29 și 30 noiembrie, la Catedrala Mitropolitană din Sibiu să aibă loc o serie de ceremonii religioase, dar și un pelerinaj pe străzile Sibiului, în seara de 29 noiembrie.

„Fiți pe pace, nu vă mai sfădiți!”

Mitropolitul Ardealului, ÎPS dr. Laurențiu Streza, îi cheamă la această manifestare și se bazează pe preoții ortodocși din Transilvania, care au crezut și încă cred în valorile lăsate de Andrei Șaguna, să vină alăturii de ierarhii Mitropoliei  Ardealului și ai Episcopiei Sibiului, la aceste ceremonii religioase, care în acest an se anunță fără precedent. ÎPS Laurențiu, care este un continuator al misiunii lui Andrei Șagna, le-a transmis preoților și credincioșilor mesajul Sfântului Ardealului:, „fiți pe pace, aveți-vă bine, nu vă mai sfădiți!”.

Alte articole:   Brașovul, printre județele în care se înregistrează un trend crescător de infectări cu COVID-19

În 1861, Mitropolitul ortodox Andrei Șaguna alături de Mitropolitul greco-catolic Alexandru Sterca-Șuluțiu, la Conferința națională de la Sibiu, au declarat națiunea română liberă și i-au afurisit pe cei care vor mai îndrăzni să strice legătura dintre frații de același sânge.

Prin Andrei Șaguna, Mitropolia ortodoxă a Transilvaniei a fost prima din spațiul ortodox în care laicii aveau un rol majoritar în conducerea sinodală a Bisericii, și prima care-și manifesta autonomia față de Stat, iar Sfântul Ardealului a fost și cel care a pus bazele școlilor românești în Transilvania, înființând în anul 1851 Gimnaziul Românesc din Brașov.

Parteneriat cu Biserica Bulgară  în vederea ajutorării celor mulți

Invitați de onoare la ceremoniile religioase de la Sibiu vor fi și înalți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Bulgare alături de oameni de afaceri bulgari, în frunte cu Mitropolitul Vidinului, Domitian.  Cu această ocazie se vor semna tratatele de colaborare dintre cele două entități punându-se bazele celor mai importante relaționări din ultimii zeci de ani dintre cele două națiuni, România și Bulgaria.

Alte articole:   Elevii din învățământul general obligatoriu ar putea primi anual 350 de lei pentru uniforme

Brașovean la origini, ÎPS Laurenţiu, se preocupă să rate lumii adevărată latură socială a Bisericii Ortodoxe Române aflata mereu cu grijă faţă de cei mulţi şi în special de ţăranul român şi familia acestuia. Astfel, în toamna acestui an, Mitropolia Ardealului a încheiat un parteneriat cu Mitropolia Vidinului din Bulgaria prin care îşi propun deschiderea unor farmacii de prim-ajutor în satele care sunt văduvite de asistenţă medicală.

Totodată, un alt proiect susţinut de prof. dr. Laurenţiu Streza, cu acordul Patriarhului Daniel, este acela de introducerea pe toate palierele de curs de la seminarele teologice la Institutul Teologic a unor discipline suplimentare cu scopul calificării preoţilor şi preoteselor pentru medicina şi asistenţa medicală de primă urgenţă în satele României, care sunt văduvite la ora actuală de exodul de medici şi asistenţi medicali care aleg străinătatea.

Alte articole:   Comunitățile minorităților naționale vor folosi gratuit infrastructura culturală

Sprijinul bisericii pentru economie

De asemenea, dată fiind anvergura manifestărilor de la Sibiu, „Booking.com”, cel mai mare site de rezervare a cazărilor, confirmă că unitățile de ospitalitate din Sibiu sunt rezervate integral ca urmare a acestor manifestări, un lucru important și pentru economie. Cu ocazia acestor evenimente, la Sibiu sunt așteptate aproximativ 15.000 de persoane.

 

 

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate