blog-logo

Se pune capăt risipei de alimente în România

supermarket cos alimentePreședintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul pentru promulgarea Legii privind diminuarea risipei alimentare.Potrivit actului normativ, diminuarea risipei alimentare este un obiectiv urmărit de toți operatorii economici din sectorul agroalimentar.

„În sensul prezentei legi, prin risipă alimentară se înțelege situația în urma căreia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradării și sunt distruse, conform legislației în vigoare. Operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligați să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare”, prevede legea.

Direcționarea alimentelor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, provenite din donații sau sponsorizări se face către operatorii din sectorul agroalimentar prevăzuți în lege, acestora fiindu-le interzisă comercializarea în orice mod a alimentelor către alți operatori din sectorul alimentar sau direct consumatorului final, prevede actul normativ.

Alte articole:   Cîmpeanu: Toți elevii se vor întoarce la școală a doua zi după ce rata de infectare va scădea sub 1 la mie

Asociațiile și fundațiile care funcționează în baza Ordonanței Guvernului 26/2000, precum și întreprinderile sociale care funcționează în baza Legii 219/2015, care devin operatori în sectorul agroalimentar, pot comercializa alimentele aflate aproape de expirarea datei-limită de consum dacă își desfășoară activitatea în domeniul asistenței sociale.

Încălcarea prevederilor acestei legi constituie contravenție, dacă nu întrunește condițiile unei infracțiuni, și se sancționează cu amenzi cuprinse între 1.000 lei și 6.000 de lei.

maria-grecea„Este inadmisibil să avem oameni care să nu își poată procura alimentele necesare traiului de zi cu zi, atât timp cât România ocupă locul al nouălea în topul celor mai risipitoare tari din UE, cu 2,2 milioane de tone de alimente pierdute în fiecare an, ceea ce înseamnă peste 6.000 de tone pe zi. Propunerea legislativă instituie obligativitatea agenților economici de a dona alimentele care se apropie de termenul de expirare către asociații, fundații, case de bătrâni, spitale, pentru a preîntâmpina casarea inutilă a stocurilor. Totodată, legea îi va obliga pe agenții economici să trimită stocurile de alimente care au devenit improprii consumului uman către unitățile care le pot transforma în îngrășământ agricol sau in energie regenerabila, în acest fel fiind încurajată reciclarea”, spuen deputatul PNL Maria Grecea, unul dintre parlamentarii care a susţinut această lege. 
Aceasta spune că o astfel de lege se impunea și în România, majoritatea statelor europene adoptând astfel de măsuri în urmă cu mai mulți ani. De asemenea, legea vine în sprijinul organizațiilor care prestează servicii sociale, deoarece alimentele primite cu titlu de donație vor constitui un real sprijin pentru activitatea acestora. 
Pe de altă parte, deputatul braşovean a felicitat o societate de produse lactate din Brașov care, chiar și în lipsa unui cadru normativ, a implementat de peste trei ani un sistem de donare a alimentelor necomercializate, susținând astfel activitatea câtorva asociații și fundații din județ. 
Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate