Dialogul intercultural al gastronomiei şi fenomenul de globalizare în mâncare şi influenţa locală

Dialogul intercultural al gastronomiei şi fenomenul de globalizare în mâncare şi influenţa locală

Conceptul de interculturalitate, la începutul anilor 2000, a luat locul celui al multiculturalității. Nevoia de a scoate în evidență firele nevăzute dintre culturile lumii a determinat specialiștii din mai multe domenii la demersuri dintre cele mai diverse!

În anul 2007, Asociația Culturală Euro Est Alternativ (ACEEA) a inițiat Campionatul Internațional de Gătit în Aer Liber, prima platformă de exprimare prin intermediul mâncării! Practic, chefi din întreaga lume și-au putut prezenta preparatele tradiționale în fața unui public numeros, iar conceptul interculturalității și-a găsit, astfel, contextul cel mai potrivit de a fi evidențiat, ne spune dr. Iulia Drăguț (foto), preşedintele ACEEA, asociație profesională care cuprinde cel mai mare număr de maeștrii bucătari, pizzari și cofetari din România.

„Robert Rainford a fost primul invitat în juriul care a decis cele mai bune preparate! Robert Rainford este la origine jamaican, însă a trăit întreaga sa viață în Canada! Iată, reprezentat într-un singur om, un foarte ofertant mix cultural! La prima ediție au participat chefi din Ungaria și Franţa! De-a lungul anilor, participarea externă a devenit tot mai însemnată, creându-se, cu adevărat, spațiul celei de-a treia culturi! Oameni din medii socio-culturale diverse, comunicând prin mâncare, au reușit să facă schimburi interculturale, bucurându-se, în același timp, de minunățiile spațiului nostru cultural, cel românesc, evenimentele desfășurându-se pe tot teritoriul României!”, spune președintele ACEEA.

În 2014 a fost organizat primul Congres al Tradițiilor Culinare, iniţiat de Iulia Drăguţ, la care au participat reprezentanți din 38 de țări, 250 de bucătari și antropologi din toată lumea! Acest demers a fost sprijinit de WACS (The World Association of Chefs’ Societies). Cu același prilej, la București, s-a organizat prima conferință a Bucătarilor fără frontiere din lume! Cele nouă regiuni istorice ale României au fost prezente prin preparate specifice, însoțite de lucrări de specialitate!

„Consider că a venit momentul să existe o lucrare științifică, de antropologia mâncării. Va fi o teză de doctorat complexă, care să desființeze stereotipiile fixate în inconștientul colectiv, de lucrări de pop cultură! În acesastă teză vom aborda teme de interes major, care nu au mai fost, anterior, luate în considerare: bucătăria monahală, bucătăria militară, caietele domnișoarelor de pension din marile orașe, adică o delimitare între bucătăria rurală și cea urbană, cea religioasă, cea regională, cea a cercurilor înalte, dar și a oamenilor obișnuiți!”, ne dezvăluie dr. Iulia Drăguț proiectul său de viitor.

Mai mult, spune președintele ACEEA, lucrarea științifică va prezenta, cu sprijinul specialiștilor nutriționiști, o analiză a consumului alimentelor de-a lungul secolelor și se va încerca argumentarea, prin intermediul mâncării, a identității noastre naționale.

Alte articole:   Acțiune de ecologizare în Parcul Național Piatra Craiului

Este vorba despre o lucrare științifică ce abordează gastronomia prin prisma multuculturalității, care va combate cu argumente științifice lucrări care nu au la bază o cercetare profesionistă, pentru că o adunătura de reţete vechi nu este o lucrare ştiinţifică.

Mai mult, lucrarea are în vedere nu doar dialogul intercultural al gastronomiei, ci şi fenomenul de globalizare în mâncare şi influenţa locală, cum ar fi realizarea de produse cu ingrediente locale, un exemplu la îndemână fiind pizza cu brânză de burduf…

„Nu vom lăsa deoparte baza de discuție, adică moștenirea culturală gastronomică din cele mai vechi timpuri, dar și dialogul contemporan al culturilor gastronomice, adică ceea ce exista în acest spațiu geografic și cultural, dar și influențele popoarelor care au trecut sau au trăit pe acest teritoriu! Tezaurul gastronomic al României se numără printre preocupările noastre viitoare! Vom crea o platformă on-line, accesibilă tuturor celor interesați de acest subiect! O bibliografie de specialitate, exhaustivă, de pe întreg teritoriul României, este necesară cercetătorilor din domeniu, fapt pentru care o vom pune la dispoziția acestora! Viabilitatea evenimentelor propuse și realizate de ACEEA, a ideilor promovate în cadrul acestora a trecut testul timpului!”, ne-a declarat Iulia Drăguţ.

A doua ediție a Congresului Mondial al Tradițiilor Culinare va însemna un demers important în ceea ce privește poziționarea României pe harta gastronomică a lumii! Reprezentanții ACEEA doresc să demonstreze nu numai care au fost influențele altora asupra culturii gastronomice a românilor, ci și a influențelor noastre asupra altor culturi!

Alte articole:   Concert extraordinar „Vioara lui Enescu” la Braşov

 

Loading...
  1. Cele noua regiuni istorice ale Romaniei au fost prezente prin preparate specifice, insotite de lucrari de specialitate! Nu vom lasa deoparte baza de discutie, adica mostenirea culturala gastronomica din cele mai vechi timpuri, dar si dialogul contemporan al culturilor gastronomice, adica ceea ce exista in acest spatiu geografic si cultural, dar si influentele popoarelor care au trecut sau au trait pe acest teritoriu!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap