blog-logo

Preotul paroh Nicolae Florin Stroie a trecut la cele veşnice

preotul-paroh-nicolae-florin-stroieAsearā ne-a părăsit preotul paroh Nicolae Florin Stroie la numai 64 de ani-in somn, de la Biserica Sf. Constantin si Elena – din Stupini, Brasov.
Primul preot atestat documentar pe aceste meleaguri a fost preotul Datcu din Stupini, slujitor la Bisericile Sf. Nicolae si Sf. Treime din Schei, care la 1756 sluje într-o capela pe strada Izvorului. La 1773, un alt preot cu numele Nistor din Stupini cere magistratului sa fi scutut de taxe ca si ceilaltI preoti. Nu se stie unde au slujit acesti preoti.

Biserica actuala a luat fiinta în urma decretului de concivitate emis de Iosif al II-lea în anul 1781. Dupa trei ani de la emiterea decretului, în 1784, cunoscutul negustor brasovean din Cetatea Brasovului, Constantin Dsanly, unul din epitropii Bisericii Adormirea Maicii Domnului, începe constructia Bisericii din Stupini din fonduri proprii, obtinând aprobarile din partea autoritatilor, definitivând lucrarea în anul 1791. Decedat în 1815, Costantin Dsalny afost înmormântat în cimitirul ctitoriei sale.

Alte articole:   Primăria a reluat licitația pentru PUZ Centrul Istoric și Brașovul Vechi

Initial biserica a fost construita în forma de corabie, o combinatie de stil gotic cu bizantin, bolta fiind semicilindrica. Între anii 1901 – 1929 biserica a fost reparata capital, iar între anii 1952-1953 biserica fost marita prin adaugarea a doua abside laterale si un nou altar, capatând astfel forma de cruce. Tinda biserici sustine turnul, care este construit în stil gotic în anul 1955, sustinând cele doua clopote vechi.

Ulterior Biserica a cunoscut mai multe modificari de constructie, fiind de mai multe ori pictata în tehnica fresco. Între anii 1957-1958 biserica este repictata în aceeasi tehnica de cunoscutul pictor fagarasan Iosif Vasu. În aceeasi perioada, la Atelierele Patriarhiei din Bucuresti se realizeaza actualul iconostas din lemn de stejar, sculptat.

Alte articole:   Oamenii legii au aplicat peste 300 de sancțiuni, duminică

Biserica a fost deservita mai întâi de protul Ioan Irimie (1791-1843), urmat de fiul sau Gheorghe Irimie (1843-1853). Dupa moartea acestuia, începând cu anul 1854 este numit preotul Ioan Maximilian pâna în anul 1886, urmat de fiul sau Ioan I. Maximilian, care a slujit biserica pâna în anul 1928, acesta din urma fiind si autorul monografiei bisercii si scolii din Stupini.

I-a urmat preotii Ioan Popa si Gheorghe Cotantin (929-1952) si dupa un an preotul Nicolae Stoican, care continua lucrarile de marire a bisericii si dupa instalarea sa la biserica Sf. Adormire din Cetate (1 noiembrie 1953), biserica a fost pastorita de preotul Adrian Cosma, fiu al satului si contabil al protopopiatului Brasov, care finalizeaza lucrarile de marire a bisericii, inclusv pictura si mobilierul, pastorind biserica pâna în anul 1990. Dupa acest an biserica a fost slujita de preotul Nicolae Florin Stroie când biserica si cimitirul sunt împrejmuite de un gard protector din beton.

Alte articole:   Autobuz electric și pe linia 9 a RATBV

Grupul Iubim Brasovul si Consiliul de Onoare al Brasovului transmite sincere condoleante familiei si enoriasilor din zonā !

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate