blog-logo

Robert Rainford şi bucuria de a găti: „Pentru asta trăiesc!”

robert-rainford4Robert Rainford nu are nevoie de o prezentare. Toată lumea îl cunoaşte drept „Regele Grătarelor”. Este vestit pentru modul în care pregătește preparate delicioase la grătar, în direct, la televizor.

Emisiunile care l-au făcut vedetă au un format inedit. Sub diferite pretexte pregătește masa pentru prietenii săi, în funcție de eveniment: că este vorba de o petrecere la piscină sau vizionarea împreună a unui film ori chiar o petrecere aniversară.

A fost foarte repede îndrăgit pentru că nu afișează un aer de superioritate, modul de preparare a rețetelor este explicat pas cu pas, astfel încât să înțeleagă ce trebuie făcut pentru a obține o mâncare delicioasă chiar și cei care au mai puține cunoștințe despre bucătărie.

La Cluj Napoca, unde a fost organizat World Masters of Grill, chef Robert Rainford nu doar a gătit în direct, pe scenă, ci a și răspuns întrebărilor venite din public și i-a învățat pe cei prezenți cum se face un mușchi de vită și legumele la grill.

Gătitul trebuie să fie o plăcere

Plăcerea de a găti este o „moștenire” de familie, povestește tuturor Rob (Robert) Rainford. Chiar dacă a plecat din Jamaica la o vârstă fragedă, spune că foarte multe dintre mirosurile şi talentele bunicilor i s-au întipărit în minte de la acea vreme. Nu avea să uite niciodată miresmele și cum se frigea carnea pe grătar.

La vârsta de nouă ani trebuia să opteze între două tabere: una de baschet şi una de gătit. Chiar dacă mulţi dinter colegii lui au preferat sportul, nu a stat mult pe gânduri: a plecat în tabăra unde a învăţat elemente de bază în bucătărie.

„Acasă, mama nu avea timp să gătească, pentru că pleca devreme la serviciu şi venea târziu. Aşa am început să îmi fac singur de mâncare – paste, pui… Gătitul a devenit o parte din viaţa mea. Acum pot spune că pentru asta trăiesc!”, ne dezvăluie Robert Rainford.

Discuţiile în familie au apărut în momentul în care s-a pus problema să meargă la facultate. Tatăl i-a spus tranşant că gătitul nu este pentru băieţi. De aici discuţiile în contradictoriu, în care mereu l-a înfruntat şi i-a spus nu: „când ai un tată puternic, ori în înfrunţi, ori cedezi şi faci cum spune el. Eu m-am luptat pentru visul meu”.

Alte articole:   Dacă învinge Corona, SR Brașov ajunge lider în Liga a 3-a, Seria a 5-a

chef-robert-rainford

Aşa se face că, în 1994 s-a înscris la școala culinară de la George Brown College. Mama sa, italiancă la origini, a fost cea care l-a susținut și i-a dezvăluit nu doar secrete culinare, ci l-a învățat că trebuie să gătească din plăcere: „Mi-a spus că trebuie să fac mereu diferenţa între o mâncare buna şi mâncare, dar şi faptul că bucătăria este sufletul oricărei case”.

Filosofia de găti a lui Robert Rainford

Faima nu i-a venit lui Rob Rainford pentru preparatele delicioase pe care le gătea la restaurantele importante din Canada unde a lucrat, chiar dacă modul său personal de combina ingredientele în tot feluri de mâncare îţi lăse gura apă. Succesul l-a cunoscut abia atunci cand un canal de televiziune canadian i-a descoperit talentul și l-a propulsat pe lista chef-ilor care îşi arată măiestria la televizor.

Emisiunea „Licence to grill” a avut cinci sezoane şi 104 episoade, pe parcursul cărora Rainford a prezentat tuturor reţete simple pentru prepararea cărnii de miel, a pulpelor de pui, a mușchiului de porc sau de vită ori a cârnăciorilor sau a altor preparate din carne tocată pe un grătar cu cărbuni, electric sau cu gaz.

„Pentru mine este important să le explic oamenilor care sunt elementele de bază pentru prepararea mâncării la grătar. Cum trebuie tăiată carnea, cum se face o marinată, cât trebuie să lași carnea pe grătar, daca ă ofaci la foc iute sau la foc încet. Apoi, una este să gătești la un grill cu cărbuni și alta la unul cu gaz sau electric. Carnea nu are aroma aceea de lemn ars. De aceea, eu le prezint oamenilor cum pot obține arome fantastice folosind bucățele din lemn de diferite esențe, aromate, care se pun într-o folie de aluminiu și apoi se dau foc și arrf fără flacără și astfel carnea preparată capătă o aromă deosebită. Nu în ultimul  rând, lumea trebuie să știe că, pe același grill, poți să faci o carne pătrunsă mediu sau bine. Cea mai mare bucurie pentru mine este când gătesc ceva nou și îmi iese. Abia aștept ca noua mea descoperire să o prezint tuturor”, ne-a mărturisit chef Rob Rainford.

Încântat de micii românești

 La noi a mâncat cu mare plăcere mititeii, dar a remarcat că au gusturi diferite în țară, pentru că a fost invitat la mai multe evenimente culinare în utimii ani în România. Spune că acest lucru este firesc, pentru că și mama lui îi explica că roșiile cu busuioc nu au același gust în Italia și diferă de la o regiune la alta, ba chiar de la o localitate la alta.

Alte articole:   Școlile din Ucea revin la scenariul verde

Apoi, o altă chestiune care face să difere preparate sunt sosurile, care sunt personalizate de către fiecare.

„La început, dacă îmi trebuiau 20 de ingrediente și îmi lipsa unul,eram foarte nervos, mă agitam în casă și soția mă întreba de ce nu mă potolesc. Acum, mai ales că gătest în diferite țări, dacă nu am un ingredinte, asta este: folosesc ce am. Mai mult, încerc să adaug condimente locale, așa cum am făcut aici (la Cluj – n.a.) cu leușteanul. Cei care mă urmăresc vreau să știe că nu trebuie să încerce să mă copieze, pentru că dacă la un sos sau o marinată eu folosesc 24 de ingrediente, iar lor nu le place două, nu este nimic. Să le elimine, ba chiar să adauge altele care le face lor plăcere, cu condiția să se și potrivească cărnii pe care o prepară. Eu vreau ca lumea să vadă ce fac, fără secrete. Nu îmi plac show-urile culinare de televiuziune unde sunt competiții, să gătești contracronometru. În momentul în care văd că o rețetă o prepară în 12 minute, iar eu știu că sunt necesare cel puțin 20 de minute, înseamnă că acolo ceva nu este în regulă. Nu trebuie să gătești sub presiune. Trebuie să faci un preparat pe care să îl mănânci cu plăcere. Gătitul trebuie să te relaxeze, nu să fie o povară”, ne spuen Robert Rainford.

Cine este Robert Rainford?

Rob Rainford este un bucătar canadian, autor al mai multor cărți de profil și gazdă a mai multor show-uri culinare televizate în Canada, America și Asia.

Alte articole:   Expoziția “Culorile Orașului” prezintă Brașovul în GIF-uri

S-a născut în Saint Andrew Parish, Jamaica, în data de 30 noiembrie 1966. La vârsta de trei ani, Rainford s-a mutat în Canada cu familia lui. Rainford s-a înscris la școală culinară George Brown College din 1994 și, după încheierea formării sale profesionale, a început cariera profesională la Kensington Kitchen, Accolade/Crown Plaza și Senses.

A fost chef instructor la Brown College Continuing Education Program (din septembrie 2002 până în 2014) şi Ambasador de artă culinară şi chef la Facultatea de Ospitalitate, Turism și cultură Centennial, din 2014 și până în prezent.

De asemenea, Rainford a realizat o serie de videoclipuri promoționale („Fresh cooking”) realizate în 2007 și vândute prin mai multe lanțuri de supermarketuri, în special a celor deținute de SuperValu. El a realizat, de asemenea, o serie de videoclipuri în seria „Cooking Moments” găzduite de site-ul oficial Food Network din Canada, în care Rainford invită chefi la bucătăria lui și îi ajută să pună în practică o rețetă.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.