Un an de la tragedia de la Colectiv. Ce dotări are nevoie spitalul din Braşov pentru pacienţii arşi

dan-grigorescuLa un an de la tragedia din Clubul Colectiv, posibilitatea statului român de a trata cazuri de „mari arşi“ este chiar mai scăzută comparativ cu momentul 30 octombrie 2015. La Braşov, o tragedie la un nivel mai mic a fost explozia de la fabrica de pâine.

O analiză la zi a sistemului medical de urgenţă din România relevă un detaliu greu de crezut, dar adevărat: există doar şase paturi pentru pacienţi cu arsuri foarte grave în toate spitalele din ţară.

Conform unui protocol stabilit la nivel guvernamental, orice pacient din România care suferă arsuri la peste 20% din suprafaţa corporală este transferat aerian în regim de urgenţă la Bucureşti. Sistemul a funcţionat bine, spun managerii de spitale din ţară, până la mijlocul verii anului 2016. În luna iulie, secţia ATI de la Spitalul de Arşi din Bucureşti, care număra 11 paturi şi unde au fost îngrijiţi o parte dintre răniţii de la Colectiv, a fost închisă.

La Braşov, în cadrul secţiei de chirurgie plastică şi reconstructivă, din 34 de paturi existente, 12 sunt destinate tratamentului pacienţilor cu arsuri. La această oră sunt în curs de finalizare demersuri începute de peste 18 luni privind organizarea la un nivel superior a unui compartiment pentru tratamentul arsurilor, tratament care a fost oferit neîntrerupt de la înfiinţarea secţei în 1974, fără ca existenţa scriptică a compartimentului să fi fost curpinsă în structura secţiei şi a spitalului.

„Această nouă organizare cuprinde, pe lângă 12 paturi pentru tratamentul arsurilor de gravitate medie şi medie/gravă, şi două saloane cu câte un pat destinate pacienţilor aflaţi în stare critică post-combustională consecinţă a arsurilor grave şi foarte grave. În acest sens, sunt deja iniţiate demersurile pentru dotarea corespunzătoare a celor două saloane, cu toate facilităţile necesare realizării terapiei la nivel ATI a acestei categorii de pacienţi. Nota bene, cele două paturi pentru pacientul critic vor fi utilizate în sprijinul celor două paturi dedicate arsurilor din secția ATI, existenţa lor în secţia chirurgie plastică fiind bine-venită în situaţia „colmatării” aproape permanente cu cazuri din ce în ce mai grave internate în ATI. În acest context, de ocupare non-stop a tuturor paturilor din ATI, cele pentru arsuri sunt deseori indisponibile, fapt care le face practic nefuncționale. În plus, un alt avantaj al acestui tip de organizare, este faptul că acest mini-compartiment de arşi critici exlcud contactul pacientului ars cu microflora existentă și mediul nosocomial aflat în orice secție de teapie intensivă din țară”, ne spuen dr. Dan Grigorescu. şeful secţiei de chirurugie plastică.

Filosofia înființării celor două paturi de pacienți critici se bazează și pe un „gentlement agreement” cu medicii şi șeful secției ATI, care vor urmări pacientul în compartimentul de arsuri al secţiei, participând la stabilirea teapiei specifice atât timp cât evoluția pacientului o va cere.

Alte articole:   Lovitură pentru bugetari! Guvernul îi trimite în șomaj tehnic. Cine sunt cei vizați

Menționăm că această organizare nu reprezintă crearea unui centru de arși, care este cu totul altceva. Este vorba e o organizare care la nivel regional poate suplini lipsa centrelor de arşi în perioada de tranziție necesară creării acestora. Această gândire a apărut înainte de tragedia de la Colectiv.

„Singurul reprezentant instituţional care m-a susținut, înţelegând importanţa acestui proiect, este președintele comisiei de Sănătate de la CJ Braşov, care s-a implicat foarte mult în urgentarea formalităților, Există şi un memoriu privind dotarea necesară pe care am gândit-o împreună cu șeful secţiei ATI şi care a fost comunicată managerului spitalului, Consiliului de Adnministraţie şiComisiei de Sănătate a CJ, pentru o justă rezolvare, care include, evident, stabilirea nivelului de finanţare şi aprobarea acesteia”, mai spune dr. Grigorescu.

Cele două saloane, a câte un pat fiecare, cu echiparea respectivă reprezintă un echivalent minimal al saloanelor pentru marii arși, care asigură practic doar izolarea lor bacteriologică. Singura problemă este că aceste saloane, nefiind suficient de mari, nu permit tratamentul local acolo, pacienţii trebuind duși la „baia de arși”, care, din fericire în secţia din spitalul braşovean este foarte aproape, într-o încăpere alăturată.

În plus, fiind două, mai prezintă şi marele avantaj că dacă nu sunt ocupate în acelaşi timp, ele pot fi permanent dezinfectate, astfel încât pacientul poate fi trecut dintr-unul în altul, cu controlarea astfel a mediului bacterian.

„În ceea ce priveşte colaborarea cu Ministerul, eu am transmis oficial disponibilitatea colectivului de la Brașov de a fi parte a procesului de dezvoltare a unei facilități de tratament pentru marii arși care să fie inclusă în programul național specific, aflat în acest moment în stadiul de proiect. Singurul răspuns oficial la această ofertă este unul indirect, reprezentat de faptul că, periodic, Centrul Operațional pentru Situații de Urgență a dirijat cazuri grave spre secția noastră, ultimul fiind un tânăr din Târgoviște. În momentul de față avem în grijă doi arși gravi (cel din Târgoviște și cel din Bod), pe lângă alte cinci cazuri mai puțin grave”, ne-a delcarat dr. Grigorescu.

Protejarea pacienţilor cu arsuri de infecţiile intraspitaliceşti la Braşov este avantajată şi de un protocol specific iniţiat şi dezvoltat de circa doi ani în cadrul secţiei de chirugie plastică privind controlul şi lupta împotriva infecţiilor nosocomiale, care se aplică în mod specific, permiţând ţinerea sub control strict a acestora în beneficiul tuturor pacienţilor internaţi în această secţie.

Alte articole:   Profesoară din Făgăraș, printre cei 10 câștigători ai concursului Digitaliada
Distribuie dacă îți place!
Loading...
  1. ar fi bine la dotari sa fie amplasate locuri de unde poti lua gratuit plicuri pentru spagi, ca daca ai o urgenta unde te mai duci sa iei plic? Citem intr-un ziar (Adevarul) ca o pacienta (Tedy) cu arsuri de la Colectiv a fost data afara din spital din Viena ca statul roman nu a platit facturile asta in conditiile in care la vremea respectiva (dupa tragedie) nu stiu care ministru sa batea cu pumnul in piept ca banii nu sunt o problema sa stea pacientii linistiti.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.