blog-logo

Creditele în franci elvețieni au fost convertite la curs istoric

franci-elvetieni-bancaLegea privind conversia creditelor din franci elveţieni în lei a primit votul final din partea deputaţilor, înregistrându-se 248 de voturi ”pentru”, niciunul împotrivă şi nicio abţinere, după ce atât pragul de 250.000 de franci, cât şi gradul de îndatorare de 50% au fost eliminate. Luni, în şedinţa reunită a comisiilor juridică şi de buget finanţe, deputaţii au eliminat pragul de 250.000 de franci elveţieni. Eliminarea pragului a fost votată la cererea preşedintelui PSD, Liviu Dragnea.

„Încă din momentul în care s-a declanșat criza CHF, am fost alături de consumatorii afectați și am făcut toate demersurile legale, din postura de președinte ANPC, pentru a limita efectele drastice pe care creșterea CHF le-a avut asupra acestora. Pentru a stabili un echilibru între drepturile și obligațiile părților, am militat pentru o soluție legislativă prin care să se impună împărțirea riscurilor și aplicarea principiului echității. Luni de zile ne-am luptat cu un întreg sistem bancar care, cu greu, a încercat să vină în întâmpinarea consumatorilor. Într-adevăr au fost aplicate soluții punctuale, cu efecte imediate care au reușit să mai simplifice din povara care există pe umerii consumatorilor, dar nu am avut pârghiile legale pentru a aplica o soluție unitară tuturor consumatorilor aflați în această situație”, spune Marius Dunca.

Legi similare au fost adoptate şi în alte state europene, cum ar fi Polonia, care au înţeles că trebuie să îşi protejeze cetăţenii. Liderul social-democraţilor braşoveni spune că votul din Parlament nu este doar un vot care se adresează celor care au credite în franci elveţieni. Este un semnal pe care Parlamentul îl transmite tuturor băncilor.

marius dunca„Relaţia dintre bancă şi orice client sau consumator trebuie să fie bazată pe o relaţie de încredere. Trebuie să fie un echilibru între puterea pe care băncile o au şi nevoile sociale legitime ale oamenilor. Sunt sute de mii de români afectați de prevederile acestei legi, care își pun încrederea în funcționarea corectă și transparentă a instituțiilor statului”, a declarat fostul președinte ANPC, Marius Dunca.

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   Strategia de Dezvoltare Locala a Municipiului Codlea pentru perioada 2021-2027

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate