blog-logo

EXCLUSIV Calendarul apei calde și încălzirii la Brașov

tetkron Bepco incalzireNumeroşi braşoveni ne-au contactat pentru a ne solicita termenele foarte clare referitoare la reluarea furnizării apei calde şi a încălzirii în sistemul centralizat din municipiu.

În acest context, l-am contactat pe consilierul local Adrian Oprică, preşedintele Comisiei Juridice din cadrul Consiliului Local, pentru a ne prezenta care sunt termenele clare la care trebuie realizate diverse proceduri legale şi tehnice pentru a avea apă caldă şi căldură.

„Începând de astăzi se derulează simultan două etape distincte: una tehnică, de pregătire, verificare și a probelor tehnice de funcționare a sistemului de producție și distribuție a agentului termic. În paralel, se derulează și restul procedurilor legale, care țin de Consiliul Local, acestea fiind cele care vor definitiva procesul de înființare și organizare a Serviciului Public Local de Termoficare (SPLT). Din respect pentru cetățeni, toți aleșii locali implicați, care au participat la grupurile de lucru din ultima perioadă pe această temă, am ales această cale de derulare simultană a acestor etape, astfel urgentând procesul de reluare a furnizării de agent termic, aceasta fiind cea mai scurtă cale de rezolvare a problemei”, a precizat Adrian Oprică.

Etapa tehnică

De luni începe procedura de angajare a personalului tehnice necesar pentru funcționarea SPLT, procedură care durează 2-3 luni. Pentru a asigura funcțioarea SPLT, în prima fază se va detașa personalul tehnic de la Tetkron către SPLT (aproximativ 60 de persoane).

Alte articole:   Proiecte pentru 2021 la Făgăraș, în contextul crizei sanitare

Tot săptămâna viitoare începe procedura simplificată de achiziție a serviciilor tehnice și de mentenanță pentru sistemul de termoficare, care trebuie finalizată în termen de zece zile.

De asemenea, de luni se declanșează procedura de elaborare a caietului de sarcini pentru selectarea furnizorului de gaz pentru producția proprie și a furnizorului de agent termic pentru zonele din Brașov unde municipalitatea, prin SPLT, nu-l poate produce prin centralele termice de cvartal proprii. Responsabilitatea este a serviciului de monitorizare din cadrul Primăriei. Termen de finalizare – 31 octombrie.

Săptămâna viitoare vor avea loc întâlniri cu președinții asociațiilor de proprietari pentru prezentarea situației și urgentarea semnării contractelor de furnizare a agentului termic de către SPTL căte populație, astfel încât toate aceste contracte să fie încheiate până la 31 octombrie 2016.

Peste două săptămâni, dosarul de acordare a licenței pentru producție, transport și distribuție va fi aprobat de către Autoritatea Națională de Reglementare a Serviciilor Comunale (ANRSC), chestiune care permite cadrul legal de funcționare a SPLT. În cazul în care autoritatea națională va mai solicita documente suplimentare, acest lucru nu va bloca activitatea serviciului, acestea urmând să fie transmise către ANRSC în termen de 90 de zile.

Alte articole:   Despre noi, femeile, în pandemie

Etapa legală

În ședința din 24 octombrie, Consiliul Local va crea cadrul legal necesar organizării și funcționării SPLT.

Este vorba despre adoptarea unui set de hotărâri de consiliu local (HCL), după cum urmează:

  • HCL de aprobare a Regulamentului de Organizare și Funcționare al SPLT
  • HCL referitor aprobarea documentaţiei tehnice pentru producerea energiei termice prin SPLT, conform reglementărilor ANRSC
  • HCL pentru transferul de active (cum ar fi centralele termice, de exemplu) din patrimoniul municipalității în cel al SPLT, cu drept de folosință gratuită
  • HCL pentru aprobarea tarifelor practicate de SPLT, care vor rămâne la nivelul celor de iarna trecută.

De asemenea, tot pentru deblocarea situației privind termoficarea în sistem centralizat, Consiliul Local va aproba prin HCL noul Consiliu de Administrație la Tetkron SRL, care trebuie să rezolve problema măririi de capital al societății cu suma de 18,5 milioane de lei, sumă care va stinge datoriile Tetkron către toţi creditorii (având în vedere că Engie a anunţat că nu va încheia un contract până nu-şi recuperează restanţele).

adrian-oprica„Este de apreciat faptul că noii consilieri locali şi-au demonstrat maturitatea în ceea ce priveşte rezolvarea acestei probleme deosebit de importante pentru cetăţeni. Toate formaţiunile politice, toţi colegii cu care am conlucrat şi am stabilit paşii care trebuie făcuţi pentru reluarea furnizării de agent termic, sunt convins că la şedinţa de plen vor vota în unanimitate măsurile stabilite de comun acord. Dacă vechiul Consiliu Local ar fi avut aceeeaşi maturitate, astăzi nu ne-am fi confruntat cu această problemă. Am speranţa că voi colabora la fel de de bine cu liderii grupurilor politice – Lucian Pătraşcu (PSD), viceprimarul Costel Mihai (PMP), viceprimarul Laszlo Barabas (UDMR) şi Marius Comşa (PER) – pentru rezolvarea tuturor problemelor comunităţii, respectându-ne astfel jurământul depus atunci când am fost învestiţi în funcţie, acela de «a face tot ceea ce stă în puterea şi priceperea noastră pentru binele locuitorilor din municipiul Braşov»”, a conchis Adrian Oprică.

Distribuie dacă îți place!
  1. Care este exclusivitatea domnule Sebastian Dan, ca ati primit stirea de la Oprica si nu de la viceprimarul Mihai Costel? Aceste informatii au fost date publicitatii inca de ieri. Mai verificati inainte s-o trantiti cu exclusivul!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate