blog-logo

Apel către ministrul Dâncu: Nu omorâţi din faşă proiectul Noului Spital al Braşovului!

dan-grigorescu„Vă scriu din partea Asociaţiei Noul Spital al Braşovului, principalul promotor al proiectului cu acelaşi nume. O fac cu disperarea, dar şi cu determinarea cuiva care şi-a consumat enorm de multe energii în acest sens şi care şi-a pus la bătaie credibilitatea personală faţă de sute, poate mii de cetăţeni ai Braşovului, aflaţi în ţară şi, chiar, în străinătate” își începe scrisoarea deschisă peședintele Asociației Noul Spital al Brașovului (ANSPB), medicul Dan Grigorescu, către minstrul Vasile Dâncu.

Grigorescu atrage atenţia asupra unui document care urmează să vă fie remis pentru a fi semnat de Dâncu, referitor la terenul necesar construirii noului spital al Brașovului.

„Dacă o veţi face fără să cântăriţi ardeleneşte argumentele, vă veţi pune în situaţia de a gira personal (chiar dacă aparent involuntar) uciderea «din faşă» a proiectului Noului Spital al Braşovului! De fapt, prin această scrisoare deschisă, vă rog să nu vă luaţi răspunderea trimiterii acestui proiect pe drumul întortocheat şi colmatat al Aeroportului din Braşov, doar printr-o semnătură care se va dovedi pentru comunitatea braşoveană a fi la fel de «mortal-otrăvitoare» precum o înțepătură de scorpion!”, scrie preşedintele ANSB.

Despre ce este vorba?

Într-una din mapele aflate pe circuitul semnăturilor din ministerul pe care îl conduce Dâncu  se găseşte lucrarea referitoare la promovarea unei O.U.G. având ca obiect aprobarea transferului unei suprafeţe de teren de circa 11 ha din proprietatea Institutului Cartofului (Ministerul Agriculturii) în cea a Municipiului Braşov.

Alte articole:   Ionuţ Sorin Banciu, numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor

Respectivul transfer de proprietate va permite comasarea suprafeței acestui teren cu o alta de 8 ha a unui alt teren aflat deja în proprietatea Municipiului Braşov, fapt ce va asigura astfel întreaga suprafaţă necesară proiectului construirii unui Nou Spital al Brașovului. Această soluție este cunoscută, susţinută și propusă şi de Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, cel care a fost în 3 august gazda unei întâlniri de lucru la care au participat, pe lângă Primarul Braşovului şi Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai Ministerului Finanțelor și ai ANSB.

În acest cadru s-a ajuns la soluţia identificării şi asigurării locaţiei unei noi instituţii sanitare, ceea ce s-a şi realizat extrem de rapid la Braşov prin consens administrativ și politic, urmând ca transferul de care se face referire mai sus să se realizeze la fel de rapid printr-o O.U.G. dedicată.

Documentaţia elaborată la Braşov a fost transmisă la foarte scurt timp la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice purtând nr. 11641/26.08.2016 al Instituţiei Prefectului Braşov şi nr.11320/29.08.2016 al Consiliului Judeţean Braşov şi a fost primită la MDRAP cu nr. 81406/31.08. 2016.

„În lipsa vreunui răspuns (oficial sau neoficial), la o lună de la depunerea documentației la MDRAP, am inițiat, în calitate de reprezentant al ANSB, o îndelungă «cercetare intrainstituțională», în urma căreia am aflat că lucrarea a fost repartizată doamnei Angelica Comănescu din cadrul Direcţiei Juridice a MDRAP. Nu mică mi-a fost surpriza să constat că doamnei jurist i-au fost necesare nu mai puțin de șase săptămâni (!) pentru a ajunge abia acum câteva zile (!) la concluzia că subiectul pus în discuție nu se califică pentru a fi promovat printr-o O.U.G., LIPSINDU-I CARACTERUL DE URGENȚĂ (!), concluzie care v-a fost înaintată pentru a v-o însuși, cu propunerea de a urma calea trecerii prin procedurile parlamentare”, explică Dan Grigorescu cum s-a ajuns în această situaţie.

În acest context, medicul braşovean se întreabă cum de este posibil ca un funcționar dintr-un minister care se numește al „Dezvoltării Regionale” să poată aprecia lipsa urgenței implementării unui proiect de către o comunitate doar stând la un birou și „meditând” precum Cumințenia Pământului la acesta, fără a se deplasa la fața locului.

„Mă mai întreb cum ar putea fi cenzurată suficiența unei astfel de concluzii care întârzie cu 6-12 luni momentul declanșării procedurilor unui proiect definitoriu pentru apărarea interesului suveran la sănătate al unei comunități vitregite de aproape o jumătate de secol tot de o hotărâre eronată de la centru luată în 1970, altfel decât obligându-i pe cei care o promovează (și, obligatoriu, și pe membrii familiilor lor) să «beneficieze» de serviciile actualului spital județean de urgență din Brașov, aflat într-o stare care nu-i mai permite supraviețuirea la standardele prezentului mai mult de câțiva ani? Mă întreb și dacă poate fi considerată corectă procedura ca după 6 săptămîni de «analiză teoretică», singurele contacte ale doamnei Angela Comănescu cu realitatea din teren să fie reprezentate doar de cele două convorbiri telefonice pe care eu, în calitate de președinte al ANSB le-am inițiat în urmă cu o săptămână și ieri, 13 octombrie, și de o alta, purtată de dânsa în urmă cu două săptămâni cu Bogdan Toma, unul dintre juriștii Instituției Prefectului, dar numai după ce, exasperat de lipsa vreunui semn că lucrurile se mișcă la MDRAP, tot ANSB a determinat-o să se producă”, mai noteayă preşedintele ANSP.

Dun aceste motive, reprezentanții ANSB îi solicită ministrului Dâncu să reconsidere propunerea Angelicăi Comănescu și să decidă promovarea în procedură de urgență a acestui transfer de proprietate, nu înainte de a fi consultat și Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, mai ales că obiectul acestei viitoare OUG nu implică nicio influență bugetară și are documentația tehnică perfect realizată.

Alte articole:   Întreruperi de gaz în Brașov și în Făgăraș

„Sperăm că veți înțelege că decizia trecerii prin procedură parlamentară a proiectului de Hotărâre de Guvern, acum, când actualul Parlament își trăiește superficial și grotesc ultimele momente, iar următorul nici nu s-a născut încă, nu ar fi decât încă o mostră de nepăsare guvernamentală față de comunitatea brașoveană, pe care cetățenii susținători ai proiectului Noul Spital al Brașovului nu sunt dispuși s-o accepte cu resemnare. Prezenta scrisoare deschisă este o primă modalitate de exprimare a acestei determinări”, îşi încheie epistola dr. Dan Grigorescu, președinte ANSB.

Distribuie dacă îți place!
 1. Dle Grigorescu am doua intrebari pentru dumneavoastra:

  1. Noul spital va ingropa celelalte spitale?
  2. De ce nu ati fost asa prezent cand Guvernl Boc a inchis o multime de spitale ?

  Reply
  • Adrian care? Corect este, daca dorim un dialog, sa ne prezentam mai intai!
   Va astept oricand la o masa rotunda pe aceasta tema, bineinteles cu identitatea exprimata, aici discutam probleme care trebuiesc rezolvate intradevar pentru „oameni” necontand identitatea dar… trebuie sa stim cine este cu noi pentru o cauza nobila si cine impotriva! Atentie! Noi inseamna cetatenii care ar putea beneficia de Noul Spital Brasov! Cu multa incredere in realizarea proiectului sustinut de ANSB, va saluta Horatziu Ioan Cenusa, Secretar General ANSB

   Reply
 2. Stimate domn Cenusa: e treaba lui „Adrian” daca il cheama Adrian sau nu stiu cum. Aici la comentarii exprimam opinii despre diverse subiecte si nu cred ca e relevant daca punem si CNP-ul, adresa, numele complet si initiala tatalui. Vrajeala asta cu „cine esti si cum te cheama” suna a duma de militian. Uite eu ma semnez „CityZen” (pe internet se cheama nickname) si nu cred ca are relevanta cum ma cheama si poate pe unii nu-i intereseaza nici ce postez. Dar imi dau si eu cu presupusul. Ca de aia am iesit in ’89 pe strada: pentru Libertate (de mancare imi mai luam stand pe la cozi dar Libertatea nu se poate cumpara, doar castiga).

  Reply
 3. Domnule Adrian!
  Am și eu două răspunsuri la întrebările dumneavoastră, deși, cu tot respectul și toată înțelegerea, le consider puțin pe lângă subiectul pus în discuție. Ca să fiu explicit, problema era legată de pericolul ca transferul de proprietate pentru un teren al Institutului cartofului spre Municipiul Brașov să fie amânat cu minim 6 luni din cauza faptului că un inspector guvernamental nu a perceput, în mod superficial, urgența cu care trebuie demarat proiectul unui nou spital în Brașov. Și acum răspunsurile:
  1. Deși nu ați fost deloc explicit când v-ați fereit la spitalele care vor fi îngropate de Noul Spital (pentru că sunt multe în Brașov, și mă refer doar la cele de stat), vă reamintesc că în lumea civilizată, clădirile de spital se dezafectează după maximum 30 de ani. Se dezafectează, nu se îngroapă. Și asta pentru că sunt considerate epuizate din punct de vedere a asigurării unor condiții moderne de funcționare. Iar cea mai nouă clădire a spitalului județean este construită în perioada 1971-1974. Trageți singur concluzia.
  2. Nu văd ce legătură ar avea proiectul Noului Spital, promovat în prezent nu doar de mine ca persoană publică, ci de o întreagă Asociație formată din sute de membri și înființată de circa 1 an, cu spitalele închise de guvernul Boc în întreaga țară. Noul Spital, proiect care, de ceva vreme, este susținut și de conducerea administrativă a municipiului și județului, nu are rolul de a înlocui spitalele care au fost închise de o guvernare care a făcut mari greșeli în domeniul sanitar, din care nu am făcut parte și pe care nu am susținut-o în nici un fel niciodată. Cred că va trebui să-i întrebați pe alții de ce n-au luat atitudine în public împotriva unor astfel de decizii. Sunt bine, mersi, încă printre noi. Și mai și candidează la Parlamentare! În timp ce eu, dacă nu știați, am ieșit de dinaintea alegerilor locale din orice activitate politică, alegând să mă exprim public doar în zona civică.
  Așa că, toate bune tuturor!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate