blog-logo

Braşovul riscă procedura de infringement din cauza lipsei unui sistem de management al deşeurilor

Braşovul riscă procedura de infringement din cauza lipsei unui sistem de management al deşeurilor

Brașovul a ratat accesarea de fonduri europene pe managementul deșeurilor, motiv pentru care este necesar ca autoritățile județene, în perioada 2014 – 2020, să atragă bani europeni pentru finanțarea acestui sistem, a precizat consilierul județean PSD Roxana Mînzatu, fost secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene.

În luna aprilie s-a deschis linia de finanțare pentru județele  Brașov, Ilfov, Galați și Buzău, iar autoritățile pot depune proiecte pentru finanțarea proiectelor de management al deșeurilor. Numai prin punerea în aplicarea a unui sistem integrat de management al deșeurilor se pot închide depozitele neconforme, cum este cel de la Făgăraș sau cel de la Rupea, care la anul are termen de închidere, pentru a nu primi amenzi și nici să intrăm ca țară în procedeură  de infringement, este necesar astfel de proiect european.

„Finanțarea acestui sistem integrat nu înseamnă doar închiderea depozitelor și reintroducerea terenului în sistem, ci și partea de colectare selectivă, reciclare, tratarea deșeurilor și realizarea unei depozitări ecologice pentru zona Făgăraș-Rupea. Este un proiect complex, la care s-a lucrat fără 2007 -2012, dar fără succes. Am solicitat o informare de la preşedintele Consiliului Judeţean Braşov pentru a vedea ce s-a întâmplat, pentru că nu  s-a reuşit depunerea unui proiect”, a mai precizat Roxana Mînzatu.

Nu trebuie să existe un singur operator de salubritate la nivelul întregului judeţ, ci pot fi mai multe firme, după ce autorităţile locale convin asupra unei zonări la nivelul judeţului.

 

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.