S-a votat: putem ieși la pensie la orice vârstă, dacă ne cumpărăm „vechimea”

republiciiIniţiativa legislativă care permite „cumpărarea” de vechime pentru persoanele care nu au stagiul de pensie complet a fost adoptată, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor cu 198 de voturi ”pentru”.

Iniţiativa legislativă prevede că „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia”.

Astfel, brașovenii interesați „să îşi cumpere vechime” încheie un contract de asigurare socială, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a iniţiativei legislative, potrivit Rapotului adoptat de deputaţii din Comisia de muncă.

Alte articole:   Brașovul, sub cod galben de ploi și vijelii, până la ora 23.00!

Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială şi ultimii cinci ani anteriori acestei date.

Plata contribuţiei de asigurări sociale ar urma să fie făcută într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a iniţiativei legislative, potrivit sursei citate.

„Contribuţia de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuţiei de asigurări sociale pentru condiţii normale de muncă, reglementată de legislaţia în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii în vederea considerării stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. Baza lunară de calcul prevăzută o constituie cel puţin valoarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, reglementat de legislaţia în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii contribuţiei de asigurări sociale. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este cel aprobat prin hotărâre a Guvernului. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, iar valoarea câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este cea prevăzută în actele normative în vigoare la acea dată. Cota de contribuţie de asigurări sociale care se utilizează la calculul contribuţiei de asigurări sociale datorate este cea prevăzută în actele normative în vigoare la acea dată”, prevede proiectul de lege.

Camera Deputaţilor este for decizional, astfel că legea merge la promulgare.

Alte articole:   Încă două persoane infectate cu coronavirus la Primăria Sânpetru. Viceprimarul, una dintre ele
Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...
 1. daca am 54 de ani si 35 de ani vechime si imi cumpar vechime in munca pot sa ies la pensie? si cata vechime sa cumpar ?

  cu multumiri,
  Mirela

  Reply
 2. munteanu mircea mongolul 21 septembrie 2016, 12:18 PM

  pai daca ai atitia bani, de ce sa cumperi vechime si sa nu pornesti o afacere, sa-ti cum peri o proprietate etc? Depinde de pret!

  Reply
 3. dati exemplu concret nu ne aburiti cu legi si paragrafe si ce e valabil in Brasov sa fie in toate orasele sa fie la fel si ma rog pt cine e legea asta de unde sa scoatem atatia bani

  Reply
 4. Aceasta lege nu a fost data pentru cei care au 15 ani lucrati (minimul prevazut de lege pentru a cere pensie), ci pentru oameni care au acum varsta de pensie, dar nu au 15 ani lucrati. Ex: are 12 ani de CAP pe vremea lui Ceausescu si nu a mai lucrat de atunci, dar are varsta de pensie (65 de ani barbati si 60 de ani si 5 luni femeile – la aceasta data). Plateste pentru 3 ani si va primi pensie (de obicei 400 lei – pensie minima).Dar ca sa platesti pentru 5 ani 19740 lei si sa primesti la pensie 52 de lei in plus pe luna, acest lucru ar insemna sa mai traiesti 32 de ani pentru ati recupera banii.

  Reply
  • Normal ca statul nu iese in pierdere… Asta e praf in ochi asa ca inainte de alegeri sa puna „prostimea” botul..

   Reply
   • Nu-i chiar asa…. In urma acestei plati, persoana va primi CAT TRAIESTE o pensie, dupa care, eventual, s-ar mai putea plati si o pensie de urmas. Si sa nu va ganditi ca statul nu intra in paguba. Nu statul va fi pagubit, ci cei care au lucrat si platit contributii si vor imparti drepturile cu cei care, cel mai probabil, au fraudat legea si nu si-au platit obligatiile…

    Reply
 5. Rog sa.mi scrieti nr legi adoptate, s.o pot studia cautind.o in monitorul oficial.
  Va multumesc!

  Reply
 6. Am 58 ani si 6 luni . Amstagiu de cotizare de 27ani 5luni si16zile .din acestia 12ani 1luna si 24zile in gr 2 lg3/1977 stagiu aferent grupei este de 3ani . Cat trebuie sa platesc ptr vechime ?

  Reply
  • Plătiți 5 ani – realizați ca stagiu de cotizare 36 ani, 5 luni și 16 zile și la 60 de ani împliniți vă puteți pensiona anticipat parțial cu o diminuare a pensiei de 30%.

   Reply
  • Buna seara, am 50 de ani, 18 lucrati in Romania si 8 in Italia cu contributi. Daca vreau sa ies anticipat la pensie la ce varsta si cati ani de munca trebuie sa am?si cum pot plati anticipat anii care imi lipsesc?o seara placuta va multumesc pentru informatii.Ingrid

   Reply
 7. Nu cred ca e ceva in avantajul oamenilor. Interesanta lege, dar care sunt toate cerintele??? E cam ambiguu ce se zice aici.

  Reply
 8. Sotul meu are 60 de ani impliniti , 42 de ani vechime in munca, doreste sa iasa la pensie dar fara penalizari. Ce trebuie sa faca ? Multumesc anticipat pentru raspuns !

  Reply
 9. Am 59 de ani sunt din dolj,am decit 15 ani,mi se pare mie ca peste aproape 2 ani es de drep la pensie,citi ani trebuie sa mai cumpar ?As vrea si eu o pensie mai buna.In cit timp trebuie sa platesti si cam cit asa…cu aproximatie.Nu ma aflu in localitate si vreau sa stiu timpul in care pot sa platesc.
  Cred ca este ceva serios nu?
  Multumesc,as dori un raspuns concret.

  Reply
 10. Decat eshi mai repede la pensie ca iti platesc eu diferenta decat. Cu aproximatie, decat echivalentul la un glontz in cap decat. Pupici decat.

  Reply
 11. Sunt nascut in 1973 mai si am 22 ani de grupa 1 Citi ani pot sa cumpar ca sa pot sa ies la pensie (sunt functionar public) Va multumesc

  Reply
 12. Buna seara,

  Sunt nascuta in 1959, februarie. Am lucrat 14 ani si 6 luni. Ultimul an de munca 1994. Pot sa ‘cumpar’ cele 6 luni pentru a iesi la pensie?
  Multumesc

  Reply
 13. daca am 63 ani si vechime in munca 10 ani pot sa cumpar diferenta de vechime ???Cat ma costa????

  Reply
 14. daca am 63 ani si 10 ani vechime pot sa mi platesc sa ies la pensie ???Cat ma costa???

  Reply
 15. Alexandrescu Marinela 27 octombrie 2016, 5:08 PM

  Buna ziua. Daca sunt nascuta in februarie 1963, am o vechime de 34 ani din care 10 ani in gr. I-a de munca, cat trebuie sa platesc diferenta pentru a iesi la pensie in iulie 2017.

  Reply
 16. Vasile Ardelean 5 ianuarie 2017, 1:51 PM

  Buna ziua !
  Sunt nascut 26.06.1962 /54 ,5 ani
  Am cotizat 37ani ,din care 2 ani gr. I-a .
  Cat trebuie sa platesc pt. sa intru la pensie in iunie 2017.
  Multumesc ☺

  Reply
 17. Am 63 ani si am vechime 9 ani pot sa imi cumpar vechime ?

  Reply
 18. Am 37 de ani de munca si 56 de ani , pot sami cumpar pensia pin a la 60 de ani si sa ies anticipat

  Reply
 19. am 54 ani si peste 20 ani vechime pot iesi la pensie anticipat , si ce ar insemna ca si cost pe luna cumpararea de vechime , multumesc carmen

  Reply
 20. Sunt născută in 1964 luna august cînd ies la pensie anticipat lucrez de la 16 ani

  Reply
 21. Dacă sunt din 13-10 -1963 şi lucre de la 16 ani pânã în momentu de față câtăla vechime ar trebui să cumpăr şi la ce vârstă aş in şi la pensie ?

  Reply
 22. hahaha ai drq va cauta moartea si voi visati la pensie hahaha

  Reply
 23. Multe intrebari,putine răspunsuri 🙁

  Reply
 24. Maria am 55 ani ,nascuta in aprilie 1962 cu o vechime de 25 ani + 1 an somaj cita vechime sa cumpar sa ies la pensie?
  Sa cumpar 5 ani si sa platesc lunar pana fac virsta
  Specific asi dori sa ies anticipat ?
  Multumesc

  Reply
 25. Am 13 ani vechime in Romania. Care ar fi suma necesara de a cotiza pentru cei 2 ani vechime ce-mi lipsesc la pensie. Cand o voi putea platii: acum sau cand voi fi aproape de pensionare.

  Reply
 26. Felicia. Cei care sunt la pensie anticipat cu 38 ani de lucru ,mai pot sa plateasca 1 an ptr a iesi la pensie de drept? va rog doresc raspuns pe email!! Multumesc.

  Reply
 27. Sorin Brâncovianu 10 aprilie 2017, 3:26 PM

  Am lucrat in Romania 7 ani si 9 luni, armata 9 luni si facultate 5 ani.
  Sunt nascut in decembrie 1956 si as vrea sa stiu câta vechime ar trebui sa cumpar pentru a avea cei 15 ani necesari pentru pensie din tara.
  Traiesc si munces din 1990 in strainatate, unde am lucrat oficial si permanent, cu exceptia à doua luni dupa plecare.
  Multumesc anticipat pentru sfaturi.
  Sorin B

  Reply
  • am 18 ani lucrati 10 si restul platiti,sunt nascuta in 1957 noiembrie,cand pot depune dosarul de pensionare?

   Reply
  • Sorin Brâncovianu 17 iulie 2017, 11:53 AM

   Am lucrat in Romania 7 ani si 9 luni, armata 9 luni si facultate 5 ani.
   Sunt nascut in decembrie 1956 si as vrea sa stiu câta vechime ar trebui sa cumpar pentru a avea cei 15 ani necesari pentru pensie din tara.
   Traiesc si munces din iulie 1990 in Belgia, unde am lucrat oficial si permanent, cu exceptia à doua luni dupa plecare.
   Multumesc anticipat pentru sfaturi.
   Sorin B

   Reply
 28. Eu am 56 de ani 15 ani de munca si trei copii ce pensie am de luat sua cat mai trebuie sa muncesc

  Reply
 29. Am lucrat 20 de ani in Romania ca inginer, dupa care am platit din mana cota de pensie lunara minim pe economie timp de 10 ani. Am 59 de ani. Se poate cumpara 5 ani in avans pentru a indeplini 35 de ani de cotizatie si iesi anticipat? Cam ce pensie as putea avea aproximativ. Va multumesc.

  Reply
 30. Am 54 ani si am lucrati 13 ani 11 luni si 12 zile..In baza legii 341/2004 ar trebui sa ies cu 5 ani mai repede.Cat mai trebuie sa cotizez si cand pot iesi la pensie daca data nasterii este08.08.1963.Multumesc

  Reply
 31. Traian traian pohilca 8 iunie 2017, 1:41 PM

  Născut în anul 1961 am 17ani de grupa a doua și 37 vechime când am sa ies la pensie

  Reply
 32. Buna seara,
  Sunt nascuta in 22/09/1961, am stagiul minim de cotizare de 15 ani.
  Va rog sa- mi spuneti cand ma pot pensiona:
  – la limita de varsta
  – anticipat partial
  Va multumesc si astept raspuns.

  Reply
 33. RUXANDOIU VIOLETA 6 iulie 2017, 9:57 AM

  SUNT NASCUT IN OCTOMBRIE 1952 CU O VECHIME DE MIN. 19 ANI .NU TREBUIA SA IES LA PENSIE?

  Reply
 34. Sunt nascut in anul 1956 luna iulie,si am o vechime in munca de 27 ani dintre care 6 ani si 4 luni in grupa I de munca. Cand pot sa ies la pensie?

  Reply
 35. buna seara cine ma poate lamuri mai bine in legatura cu esirea la pensie antcipat la orice varsta cum scrie anuntul din ziar am 50 de ani 32 ani vechime pot sa es anticipat cu penalizare dar nu am varsta

  Reply
 36. Buna ziua tatal meu are 10 ani in campul munci si 66 de ani poate iesi la pensie ?

  Reply
 37. buna ziua am 62 ani am sapte ani lucrati ca vatman LA I.T.B neavand posibilitea
  de a lucra facand intreruperea ptr nasterea si cresterea celor sase copii as dori sa aflu daca pot beneficia de o pensie fie ea cat de mica neavand posibilitatea de a cotiza ptr anii lipsa avand un ajutor social de 142

  Reply
 38. Daca am doar 8 ani lucrati si am implinit 65 de ani este vreo posibilitate de a ma pensiona ?

  Reply
 39. Daca am 41 de ani si 7 luni de lucru la zi si 59 de ani,cum pot iesi la pensie? cu penalizoae doar? sau inca nu pot?

  Reply
 40. Bună ziua …am 55 ani.. cotizare 34 de ani ..pot ieşi la pensie anticipată,, sau poate parţială?

  Reply
 41. am 55 de ani ano asta si am 22 di ani munciti fara grupa as vreau sa stiu cand cum ce im intrebuie sa iesc la pensie

  Reply
 42. de aceasta lege pot profita si cei ce au lucrat in armata?

  Reply
 43. Pe 1 octombrie 1918 inplinesc 60 ani si am 13 ani vechime in munca la colecitiv cat trebue sa platesc ca sa ma pensionez,anticipat.

  Reply
 44. buna ziua am si eu o intrebare mama mea are 14 ani vechime si mai are doi ani si zice ca nus vechime de ce nu ii poate adauga ca vechime

  Reply
 45. Chiorean Dana 31 mai 2018, 11:53 AM

  Buna ziua am 59 de ani si vechime peste 20 de ani ca sa cumpar 10 ani vechime cat m-ar costa?

  Reply
 46. am vârsta de 56 ani si o vechime de 37 de ani as putea iesi la pensie când ?

  Reply
 47. Mama mea are varsta de 63 ani nu are decat un ajutor de handicap pt graduel 2 .a lucrat sezonier la IAS pe vremea comunistilor dar nu are nici un document pt a atesta acest lucru.intrebarea mea este:are dreptul la pensie minim garantata?

  Reply
 48. Bună ziua. Mama mea în vârstă de 78 de ani, are 23 de ani vechime în muncă. Câţi an de vechimear trebui să mai cumpere pentu a beneficia de pensie cu vechime complectă?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate