blog-logo

Mitropolitul Ardealului, decorat de Biserica Ortodoxă Bulgară

poza-principala-preafericitul-neofit-al-bulgariei-si-ips-laurentiu-strezaDelegația Mitropoliei Ardealului, în frunte cu ÎPS Laurențiu Streza, având un mandat special și binecuvântarea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române Preafericitul Părinte Daniel, s-a deplasat săptămâna trecută de la Brașov la Mitropolia Vidinului, condusă de Mitropolitul Domițian.

Scopul deplasării a fost gestul fără precedent al poporului român de a dona poporului bulgar veșmintele Sfintei Parascheva de la Iași, dar și a unei părți din moaștele Sfântului Martir Andrei Șaguna al Ardealului, în semn de profund respect față de valorile Bisericii Ortodoxe Bulgare, biserică soră cu Biserica Ortodoxă Română. Cu această ocazie la Vidin a avut loc o slujbă specială la care au participat mii de credincioși și înalți prelați.

Delegația a mai avut pe agendă și o serie de clarificări privitoare la închiderea Bisericii Bulgare de la București, precum și dorința închiderii unor biserici românești din Bulgaria, dar și despre drepturile și facilitățile minorităților românești din Timocul și Vidinul Bulgar.

În alocuțiunea avută și discuțiile purtate cu Patriarhul Bulgar Neofit, Mitropolitul Ardealului ÎPS Laurențiu Streza a pledat cauza românilor și a lungii colaborări dintre cele două biserici surori, arătându-și întreaga disponibilitate de colaborare a Patriarhului Daniel și a Bisericii Ortodoxe Române cu biserica soră, Biserica Ortodoxă Bulgară.

 Recunoștință Mitropolitului Ardealului

Biserica Ortodoxă Bulgară, în semn de recunoștință pentru deschiderea colaborării cu Biserica Ortodoxă Română, dar și între Mitropolia Ardealului și Mitropolia Vidinului, a hotărât de comun acord să-l decoreze Mitropolitul Ardealului cu cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Bulgare într-un ceremonial extraordinar la care au venit în semn de respect pentru toți mitropoliții Bulgariei, înalții reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Sârbe, precum și înalții prelați ai Patriarhiei Ruse.

Alte articole:   Flavia Boghiu (USR) ratează depunerea jurământului pentru mandatul de consilier local

Decorarea a fost făcută în impozantul Centru Cultural din centrul Vidinului, în prezența reprezentanților Guvernului bulgar, a membrilor Corpului Diplomatic din Balcani, precum și a reprezentanților cercurilor de afaceri din Bulgaria, alături de oficialități locale din Vidin. Decorarea Mitropolitului Ardealului fiind oficiată de către Mitropolitul Domițian în prezența Patriarhului Bulgariei Neofit.

 Mitropolia Vidinului se asociază cu Mitropolia Ardealului

Cele două mitropolii având acordul Întâi-Stătătorilor Bisericii Ortodoxe Române și Bulgare, Preafericitul Daniel și Preafericitul Părinte Neofit, au primit aprobarea și au început discuțiile privind asocierea, parte dintre aceste propuneri fiind făcute de altfel de către președintele Casei de Comerț Balcanice, dr. Liviu Pandele, și specialiștii acesteia și acceptate de cele două mitropolii.

Pe lista de propuneri figurează demararea și construcția a două centre de sănătate pentru preoții bătrâni și singuri aflați în nevoie. Principalul raționament al acestei propunerii, făcut în expunerea sa de dr. Liviu Pandele, a fost acela că „după o viață dedicată unui singur destin, Bisericii Ortodoxe, nu poți să îi abandonezi pe niște oameni pe care bătrânețea sau grijile i-au doborât”.

Alte articole:   Tezele ar putea dispărea în anul școlar 2020-2021, iar olimpiadele ar putea avea loc online

CLICK pe poze pentru a se mări!

De asemenea, prin parteneriatul dintre cele două mitropolii se dorește atragerea de fonduri europene pentru construcția a două centre de tranzit și susținere pentru familiile monoparentale (mame cu un copil sau doi) pentru reintegrarea acestora în societate. Aceste centre vor avea rolul de unități suport și pentru refugiatele cu copii, de origine creștină, care fug din calea războiului, după ce soții le-au fost uciși.

 Studii medicale pentru preoți

O altă propunere prin semnarea acestei asocieri este crearea unui institut transfrontalier de medicină naturistă cu scopul valorificării potențialului fito-montan din cele două mitropolii, precum și introducerea pe toate palierele de curs de la seminarele telologice la Institutul Teologic a unor discipline suplimentare cu scopul calificării preoților și preoteselor pentru medicina și asistența medicală de primă urgență în satele României, care sunt văduvite la ora actuală de exodul de medici și asistenți medicali care aleg străinătatea.

De altfel, Patriarhul Daniel a îmbrățișat personal acest proiect inaugurând la deschiderea cursurilor Seminarului Teologic din București prima serie care va avea în Programă asistența medicală-socială pe care Biserica Ortodoxă Română o oferi pentru populația din mediul rural și nu numai. Practic din acest proiect atât Preafericitul Părinte Daniel, cât și Mitropolitul Ardealului arată lumii adevărata față socială a Bisericii Ortodoxe Române în raport cu grijile celor mulți.

Alte articole:   Virgil Musta și Raed Arafat, despre cum vom putea petrece sărbătorile de iarnă

De asemenea, cele două mitropolii își propun deschiderea unor farmacii de prim-ajutor în satele care sunt văduvite de asistență medicală. Deschiderea arhivelor celor două mitropolii inclusiv a fondurilor de documente rare și punerea la dispoziție a specialiștilor din ambele mitropolii în vederea punerii la dispoziția publicului larg a cercetărilor științifice este o altă propunere în cadrul acestui parteneriat.

Totodată, cele două mitropolii își propun organizarea de expoziții itinerante comune sau separate de carte rară, tablouri rară și orfrevărie din patrimoniul celor două mitropolii în vederea organizării unor acțiuni culturale comune, dar și de trasee culturale religioase cu scopul promovării turismului cultural și religios din cele două țări. Delegația bulgară, condusă de Mitropolitul Domițian, va sosi în perioada 29 noiembrie – 2 decembrie la Sibiu în vederea semnării, în Catedrala Mitropolitană de la Sibiu, a protocoalelor de colaborare dintre cele două mitropolii.

 

Distribuie dacă îți place!
  1. S-au închis biserici românești din Bulgaria. De asta bulgarii erau fericiți și au dat decorații.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.