blog-logo

Școala și educația sunt prioritățile noastre pentru asigurarea viitorului comunității noastre

adrian-opricaPentru mulți dintre noi, prima zi de școală este una dintre acele zile pe care nu le vom uita niciodată. De ce? Pentru atunci a început acea ”călătorie” minunată pe drumul cunoașterii, pe calea desăvârșirii noastre ca personalități ale societății în care trăim.

Ca și lider al grupului PNL din Consiliul Local de-a lungul activității noastre am încercat să fim alături de elevi, de părinți, de bunici astfel încât viața lor să fie mai bună. Pentru noi, școala – alături de biserică – este una dintre instituțiile fundamentale ale comunității. Acesta este motivul pentru care multe dintre inițiativele noastre au avut ca destinație sistemul educațional.

Mi-aș permite să aduc în atenția brașovenilor inițiativele noastre care împreună cu dl. Primar George Scripcaru, au devenit realitate. Ca și reprezentanți ai Primăriei Brașov și ai Consiliului local am considerat că prin efectul lor, au făcut posibil să avem la Brașov unul dintre cele mai performante sisteme educaționale.

  • Pentru stimularea elevilor să fie prezenți la ore și pentru un mai bun control al părinților în ceea ce privește absenteismul școlar al copiilor am introdus abonamentele gratuite pe două linii pentru elevii care nu înregistrează în luna anterioară absențe nemotivate. Astfel rata absenteismului a scăzut simțitor, mulți părinți apreciind această măsură;
  • Pentru bunicii care îi însoțesc pe copii la școală am redus abonamentele pentru pensionari cu 50%, iar pentru pensionarii cu o pensie sub 1000 de lei aceștia beneficiază de 15 călătorii gratuite pe bază de bilet;
  • În fiecare an am alocat importante sume de bani pentru reabilitarea și reparația școlilor și grădinițelor. Aceste investiții au avut darul să ofere copiilor noștri nu numai condiții decente de educație, ci și un mediu curat și sănătos, unde nu se face rabat de la normele de igienă;
  • Pentru elevii cu rezultate deosebite am instituit un sistem de burse, astfel încât cei care au premiul I primesc o indemnizație de 300 de lei, premiul al II-lea – 200 de lei iar premiul al III-lea – 100 de lei. Toate acestea au avut darul să stimuleze învățarea;
  • Devoltarea programului ”Primul ghiozdan” care împreună cu pachetul de rechizite structurat atât pentru clasa pregătitoare, cât și pentru clasa I au constituit un ajutor pentru multe familii. Am considerat că prin intermediul acestui program au garanția că Primăria Brașov are ca prioritate EDUCAȚIA;
  • Am aprobat în Consiliul Local, împreună cu dl Primar George Scripcaru, patru tipuri de burse sunt: bursa de ajutor social – în valoare de 25 de lei/ lună/ elev, bursa de studiu – 30 de lei/ lună/ elev, bursa de merit – în valoare de 35 de lei pe lună de elev şi bursa de performanţă – 35 de lei/ lună/ elev.
Alte articole:   Consumul de energie electrică al României a atins un nou record, din cauza caniculei

La nivelul structurii școlare tot împreună cu dl Primar Scripcaru și cu sprijinul agenților economici am deschis la Brașov Școala Profesională ”Kronstadt”, aceasta fiind un proiect pilot care în următorii patru ani va fi urmat de deschiderea a încă cinci școli profesionale: patru în domeniul tehnic și una în domeniul industriei ospitalității.

O altă preocupare a noastră și a Executivului Primăriei Brașov este și dezvoltarea sistemului de asistență medicală din școli. Dacă astăyzi toate grădinițele și Școala Generală Nr.2, au cabinete de asistență medicală dotate prin eforturile Primăriei Brașov, dorim extinderea și la nivelul altor școli. Noi, cei din Primăria Brașov am putea dota toate școlile, având capacitatea de a asigura dotarea acestor cabinete, însă – din păcate – asigurarea cadrelor medicale trebuie făcută de către Ministerul Sănătății prin Direcția de sănătate. Deși am făcut împreună cu dl. Primar numeroase demersuri în acest sens, Ministerul Sănătății a rămas pasiv la solicitările noastre.

Alte articole:   „Fără lacăte pe curtea școlii!“. Liber la sport în curțile a zece unități de învățământ din Brașov

Dincolo de aceste dificultăți datorate Ministerului Sănătății, totuși anul acesta am găsit o soluție – din fondurile autorității publice locale – să dotăm cabinetul școlar  de la școala Generală Nr. 30, cabinet care poate deservi și elevii de la Școala generală Nr. 13. Mai mult, vom continua demersurile pe lângă ministerul Sănătății să găsească o soluție pentru a asigura personalul medical necesar pentru toate școlile, sănătatea copiilor noștri fiind o prioritate importantă. După finalizarea acestui program, avem în vedere și dezvoltarea programului de asistență stomatologică în școli, unde –de asemenea – Ministerul Sănătății ar trebui să ne acorde mai mult sprijin, dumnealor având responsabilitatea asigurării și plății personalului medical, legislația în vigoare interzicând Primăriei Brașov să realizeze aceste cheltuieli.

Alte articole:   Bilanțul inundațiilor din zona Bran - Moieciu

O noutate pentru acest an este înființarea la Brașov a patrulelor școlare, un instrument deosebit pentru educația rutieră a copiilor noștri, acesta fiind un program de prevenție realizat în colaborare cu Poliția Locală, Inspectoratul Școlar și Poliția Rutieră Brașov.

Prin toate aceste demersuri dorim să îi asigurăm pe brașoveni că școala și educația sunt prioritățile noastre pentru asigurarea viitorului comunității noastre. Succes tuturor preșcolarilor și elevilor în acest nou an școlar!

  • Adrian Oprică
  • Consilier local PNL
Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.