blog-logo

Începe AMURAL, cel mai important festival de arte vizuale contemporane din România

Începe AMURAL, cel mai important festival de arte vizuale contemporane din România

Primul weekend din septembrie aduce, în Braşov, cea de-a doua ediţie a festivalului AMURAL, cel mai complex festival din România dedicat artelor vizuale contemporane.

Anul acesta, braşovenii se vor putea bucura de acest festival timp de patru zile, cu o zi în plus faţă de anul trecut, precum şi de o zona mult mai întinsă decât anul trecut. Zona Amural începe la Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania, situat în clădirea Rectoratului, continuă După Ziduri, Turnul Negru, Poarta Ecaterina, până la Bastionul Ţesătorilor. Acesta va avea loc între 1 şi 4 septembrie, timp în care publicul va avea ocazia să interacţioneze cu cele mai noi domenii ale artelor vizuale, dar şi cu muzica sau poezia.

„Anul acesta am crescut cu o zi, am ales ca proiectul să se întindă pe patru zile, în loc de trei, ca anul trecut. De asemenea, în acest an ajungem cu arta până la Bastionul Ţesătorilor, având în vedere că avem confirmată prezenţa a 80 de artişti”, a declarat Răzvan Pascu, unul din organizatorii festivalului.

„Evenimentul se va desfăşura într-un spaţiu unic din centrul Braşovului, care adună fortificaţii medievale în mijlocul naturii. Prima ediţie a acestuia, cea de anul trecut, a devenit cel mai premiat festival cultural braşovean, reuşind să câştige trei premii din partea Consorţiului Cultural Corona. AMURAL este un eveniment co-finanţat de către Primăria Municipiului Braşov prin ghidul de finanţare a evenimentelor culturale, cu o valoare de 78.000 de lei, din totalul de 150.000 lei”, a declarat Costel Mihai, viceprimarul Braşovului.

Între Turnul Alb şi Turnul Negru vor avea loc expoziţii de fotografie, ilustraţie, design şi, pentru prima dată, expoziţii de pictură. Curtea Colegiului Aprily Lajos va găzdui un cinematograf mare şi o expoziţie fotografică, două scene pentru muzică live vor fi instalate la Bastionul Ţesătorilor şi Turnul Alb, expoziţii de pictură vor fi amenajate la Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania, iar instalaţiile de lumini vor proiecta în pădure. Cea mai importantă activitate din cadrul festivalului este aducerea în atenţia publicului a video-mappingului, ca formă de exprimare artistică.

„Am ales începutul lunii septembrie pentru că am vrut ca AMURAL să fie ultimul mare festival al verii şi, în acelaşi timp, primul mare festival al toamnei. Ne mândrim că avem, pentru prima dată în România, expoziţia curatorială a lui Myles Little despre inegalitatea socială şi despre cei 1% cei mai bogaţi oameni din lume”, a mai precizat Răzvan Pascu.

Organizatorii au mai precizat că au dorit ca artele vizuale să fie disponibile oricui, de aceea accesul la aceste manifestări vizuale va fi gratuit. Pe de altă parte, însă, dat fiind că locaţiile nu permit foarte mulţi participanţi, pentru activităţile din timpul nopţii şi concertele vor fi percepute taxe. Concertul de la Bastionul Ţesătorilor va costa 15 lei/bilet, iar cel de la Turnul Alb 20 lei/bilet. Organizatorii doresc să introducă şi abonamente care să fie valabile pentru toate cele 4 zile de festival, în valoare de 90 de lei.

Alte articole:   Brașovul, unul dintre orașele cu cei mai mulți turiști, în luna ianuarie

Anul trecut, peste 15.000 de oameni au trecut pragul festivalului în cele trei zile de manifestări artistice, iar organizatorii aşteaptă peste 20.000 de persoane la ediţia din acest an.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.