blog-logo

Junii dorobanţi ies la joc duminica aceasta în Şchei

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Societatea Junilor Dorobanţi si Uniunea Junilor din Şchei şi Braşovechi organizează duminică, 21 august 2016, tradiţionalul Joc strămoşesc de la  Crucea Dreptăţii (Fântâniţa Popii, pe strada Pajiştei, lângă rezervor).

Societatea Junilor Dorobanţi îi invită pe toţi braşovenii, amatori de  evenimente tradiţionale şi iubitori ai tradiţiei Junilor din Şcheii Braşovului,  la acest eveniment plin fast şi veselie, care constituie unul din rarele momente când, alături de juni, pot fi admirate băiatele din Şchei-Pajişte, înveşmântate în fabulosul port tradiţional din Şchei: sumnă şi lăibar de brocart, cămaşă de borangic, „pumni” cusuţi cu fir de argint, brâuri cu paftale din metal preţios.

Alte articole:   Cutremur în România, duminică, la ora 13,03

Organizatorii au pregătit locul pentru a oferi publicului cele mai bune condiţii,  astfel iubitori de petreceri tradiţionale vor  avea la dispoziţie umbrare, mese, bănci, un  bufet (Bine asortat!) şi o formaţie de muzică populară care va asigura ambianţa sonoră adecvată.

În cadrul evenimentului vor fi prezentate jocurile strămoşeţti pe care tinerii trebuie să le cunoască pentru a fi integraţi în viaţa socială a adulţilor din Şcheii Braşovului hora junilor, brâul, breaza, ardealeana, sârba şi braşoveanca.

Serbarea Junilor Dorobanţi,  Jocul strămoşesc de la Crucea Dreptăţii  reprezintă, alături de celelalte trei  jocuri din Şchei, una  dintre cele mai frumoase şi spectaculoase tradiţii ale romanilor braşoveni. Dincolo de imperativele modernităţii, şcheienii au ştiut să conserve un patrimoniu imaterial extraordinar, o ultimă rămăşită din perioada în care comunitatea românească avea trăsăturile caracteristice satului transilvănean tradiţional.

Alte articole:   Expozitii neconventionale, in miscare, cu Iulia Livia Tsamuris – ilustrator brașovean

Chiar şi în zilele noastre când jocul a devenit o „tradiţie” practicată de ansambluri profesioniste în scopuri turistice şi comerciale, în alte părţi ale Transilvaniei, în Şchei jocul strămoşesc şi-a păstrat vitalitatea şi unele funcţii specific, pentru că jocul  este încă organizat de către membrii comunităţii, tineri sau juni, grupaţi pe zone, în funcţie de domiciliu. Funcţia de protocol social sau de mijloc prin care tinerii îşi fac intrarea în viaţa socială a comunităţii este principala motivaţie a organizării, dublată de interesul junilor pentru păstrarea frumoaselor tradiţii locale.

Programul începe la ora 10.00, cu hora junilor în  Piaţa Unirii şi se încheie la ora 19.00. În caz de vreme nefavorabilă, jocul va fi reprogramat pentru duminica următoare.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate