blog-logo

Termofofilarea politică la Brașov – Episod post(pre)electoral!

mihai costelConform unei vechi datini la români, nicio înfăptuire cât de cât remarcabilă, niciun proiect constructiv la nivel local sau național, nu s-a putut realiza fără sacrificii dureroase și deseori inutile, mult chin și sudoare, secole pierdute cu bătutul pasului pe loc iar în final, apariția implacabilă a personajului istoric cunoscut sub denumirea de PUȘLAMA.

Devenită între timp o profesie aproape natural acceptată în cercurile de la periferia zonei politice, activitatea acestui personaj nefast cunoaște diverse manifestări în tradiția populară: ,,a da cu bâta-n baltăˮ, ,,a da cu mucii-n fasoleˮ, ,,a o face de oaieˮ, sunt doar câteva expresii care scot în evidență reputația specială de care se bucură acest ,,erou anti-civilizatorˮ în mentalul popular. Este bun prieten cu Hahalera, Panblicarul ori Haimanaua, apropiat al ,,Tăietorilor de frunză la câiniˮ și coleg de serviciu cu ,,Pierde-varăˮ.

Nicio faptă bună nu scapă neterfelită, nicio intenție lăudabilă nu iese nediscreditată din aria de acoperire a acestui vorace, deși steril, activist al nihilismului de tejghea. Nu cred că ar fi prea pretențios ca ,,profesiaˮ mai sus amintită să o denumim … PUȘLAMISM; scuzată să fie totuși proximitatea terminologică cu alte concepte de notorietate, mai mult sau mai puțin de tip doctrinar.

Despre problema termoficării la Brașov au curs de-a lungul ultimilor 10 ani valuri de cerneală. A urmat un deceniu de convulsii, subiectul devenind viral, mai ales în perioadele electorale. În mod tradițional, această problemă de importanță excepțională la nivelul orașului Brașov, a fost utilizată, fără scrupule, drept armă propagandistică de către politicieni avizi după voturi extrase în mod cinic din rândul celor care au suferit, și din păcate încă mai suferă, din cauza disfuncționalităților bătrânului sistem de termoficare.

Alte articole:   Phoenix, The Rock și Icar la Festivalul Rezistența Făgăraș – Bike Fest

Deși imediat ce configurația politică a Consiliului Local Brașov a fost stabilită pentru actualul mandat iar pentru identificarea și rezolvarea problemelor de la Tetkron s-a stabilit o comisie de lucru formată din 7 consilieri locali (PNL Ciprian Bucur – președinte și Ferghete-Țop Carmen, PSD Răzvan Popa și Pătrașcu Lucian, PMP Mihai Costel, UDMR Ladislau Barabas, PER Comșa Marius) de la aproape toate partidele reprezentate în cadrul acestei autorități, totuși, briza electorală a început să adie imediat.

Primul pas a fost convocarea comisiei în 13 iulie și stabilirea obiectivelor și a unui termen pentru atingerea acestora, respectiv trei luni, pentru a preîntâmpina intrarea în sezonul rece. Printre obiective se regasea identificarea rapidă a soluțiilor pentru reluarea alimentării cu agent termic. In sedintele de lucru ale comisiei s-au analizat toate cele patru variante propuse de preşedintele ANRSC, dintre care doar două s-a convenit că ar fi oportune şi viabile. Dintre acestea s-a desprins a fi mai aplicabilă cea de înfiinţare a unui serviciu în subordinea Primăriei, care să se ocupe de producerea, transportul, distribuţia şi facturarea agentului termic prin centralele proprii, fiind mai rapidă și licențierea acesteia.

Toate bune și frumoase până aici. Amintindu-și de glorioasele boicotări din precedenta legislatură, cu care dealtfel au și încheiat ultima ședință de Consiliu Local (vezi preluarea centralelor şi punctelor termice în patrimoniul municipiului), șase dintre consilierii PSD, conduși de dl. Răzvan Popa, au inițiat o adresă în data de 03.08.2016 către Prefectul municipiului Brașov, prin care solicitau verificarea procedurilor legale ,,privind aprobarea înființării unui serviciu public cu personalitate juridică de desfășurare a activităților de producție, transport, distribuție și furnizare energie termică în sistem centralizat în municipiul Brașovˮ.

Alte articole:   Raed Arafat: Sunt persoane care îndrăznesc să prezinte documente false la intrarea în țară

Aceasta în condițiile în care invocata Hotărâre a Consiliului Local fusese votată în unanimitate, deci inclusiv de către înșiși consilierii PSD. Găselnița, fără un temei solid, se referea la faptul că ședința în care a fost votată înființarea serviciului de termoficare ar fi fost una ,,de îndatăˮ și nu ar fi prevăzut cu obligativitate rapoarte de specialitate și expuneri de motive de la compartimentele tehnic și economic precum și viza de legalitate din partea secretarului Primăriei.

Cu această dovadă de duplicitate fățișă, pe care nu o putem suspecta de PUȘLAMISM, consilierii PSD conduși de dl. Răzvan Popa, au reușit să blocheze continuarea demersurilor privind procesul de reorganizare a sistemului de termoficare în Brașov și implicit alimentarea cu apă caldă a consumatorilor ajunși la limita răbdării. Speranțele noastre, a celorlalți consilieri onești, indiferent de apartenența noastră politică, că noul Consiliu Local va fi unul guvernat de unitate și bună colegialitate sunt serios afectate și de acuzațiile aduse de același lider al grupului PSD care solicită insistent prezența viceprimarului in AGA Tetkron, lucru absolut nelegal.

În aceeași notă, nu poate fi catalogată ca fiind PUȘLAMISM nici intenția de a pune în discuție în cadrul AGA stadiul înființării Serviciului public de termoficare, când rolul AGA este acela de a găsi soluții la problemele societății Tetkron srl. Iar acest demers de a arunca o umbră de îndoială asupra legalității înființării acestui serviciu se suprapune peste acțiunea subterană de contestare, inclusiv a propriului vot, la instituția Prefectului.

Alte articole:   Structura anului școlar 2021-2022. Când începe școala și când sunt cele trei vacanțe

Dar, în legătură cu acest mod duplicitar de a face politică, PSD deține o „școală dottorală” cu nume grele. Să nu îl uităm pe idolul d-lui Răzvan Popa, fostul  premier al României, Victor Viorel Ponta, care vota într-un anumit fel ca deputat iar ca Prim-ministru își asuma total diferit aceleași legi votate anterior în Parlament. Fără nicio legătură cu cele spuse până aici și absolut fără nicio legătură cu celebrul caz Dr. Jekyll and Mr. Hyde, aduc aminte de o declarație a aceluiași coleg, Răzvan Popa, cu privire la clubul FC Brașov.

Spunea la 01 august a.c. Răzvan Popa, membru și în AGA Corona Brașov, citez: ,,Nu știu dacă e corect ca brașovenii să plătească aceste datoriiˮ (ale clubului FC Brașov n.m.). În doar 10 zile declarația sa a suferit doar neînsemnate transformări: ,,Primăria ar putea și ar trebui să se implice în a sprijini echipa fanion a orașului…ˮ și ,,Primăria ar putea să facă, în afară de plata salariilor, mai multe lucruri…ˮ.

Dacă despre PUȘLAMISM  nici nu poate fi vorba în aceste atitudini și acțiuni, de un pic de demagogie ce spuneți stimate coleg? Cât despre unitate și conlucrare la nivel de Consiliu Local, în atare condiții, totul pare să fie exact ca în fabula lui Alecu Donici, Racul, broasca și știuca. Și îmi permit să închei cu un sfat: Mare grijă ca din mică să nu devină … minusculă! Este vorba, firește, despre cota de popularitate politică atât în interiorul partidului dvs. cât mai ales în rândul comunității brașovene.

Costel Mihai

 • viceprimarul Brașovului, 
 • prședintele PMP Brașov
Distribuie dacă îți place!
 1. Dormeo eterna Romagna 17 august 2016, 11:10 AM

  Costica, Razvanica & Co. guralivi si arivisti de 2 bani:
  de ce nu intelegeti odata, ca sistemul centralizat e mort, colapsul e ireversibil?

  Nu mai aruncati banii degeaba!
  Sau avet mai aveti si alte interese?

  Reply
 2. Am mai scris aici si cu alte ocazii,dar se pare ca nu citeste nimeni sau cei care trebuie sa citeasca nu stiu carte.Cu banii bagati in termoficarea falimentara,daca ar fi fost ajutati cei cu posibilitati modeste,la aceasta ora am fi avut intreg orasul incalzit cu centrale de apartament sau de scara,curat,eficient,economic,fara pierderi nejustificate sau preturi umflate.Nu credeti ca unii ar cam trebui sa dea sociteala pentru banii cheltuiti fara nici un rezultat cu sistemul asta centralizat?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.