blog-logo

Monumentul ridicat în memoria soldaților israelieni prăbușiți cu un elicopter militar, vandalizat

monument evrei vandalizat

Un monument ridicat în creierii munţilor în memoria a șase militari israelieni care au murit într-un exerciţiu în urmă cu şase ani a fost vandalizat. Asta arată o fotografie postată pe pagina de Facebook ce monitorizează acţiunile antisemite din România. Informaţia despre monumentul pângărit, aflat pe raza comunei Bran, apare şi pe două site-uri de ştiri străine.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Braşov, poliţia s-a autosesizat şi s-a deschis un dosar pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere la parchetul de pe lângă Judecătoria Zărneşti. Monumentul este ridicat într-o zonă izolată a comunei Bran, motiv pentru care reprezentanţii autorităților locale spun că erau șanse foarte mici să afle despre acest incident.

O imagine cu monumentul devastat a fost publicată pe pagina de Facebook numită Monitoring and Combating Anti-Semitism in Romania. Nu se ştie când a fost pângărit monumentul.

Site-urile de ştiri ynetnews.com şi i24news.tv scriu despre acest incident, citându-l pe ambasadorul Israelului în România, care ar fi reacţionat imediat şi a sesizat autorităţile din România.

Oficialii români, sesizați la nivel înalt

Ambasadorul Israelului în România, Tamar Samash, a contactat atașatului poliției israeliene din București, care, la rândul său, a contactat autoritățile române de Poliție. La acel moment incidentul nu fusese încă raportat, însă au deschis ulterior o anchetă.

Alte articole:   Acord de cooperare între Zărnești și Hîncești (Republica Moldova)

Ambasadorul a trimis scrisori președintelui Klaus Johannis, primului ministru și ministrul de Externe, pentru a-i informa cu privire la acest incident. Tamar Samash a solicitat o reacție rapidă din partea autorităților române asupra acestui incident.

Tiberiu Roth: Asemenea fapte aduc un prejudiciu grav imaginii Brașovului

tiberiu rothPreşedintele comunităţii evreilor din Braşov, Tiberiu Roth, spune că este o rușine pentru Brașov faptul că asemenea incidente se pot întâmpla. El a precizat că este vorba despre un monument dedicat tragediei petrecute la poalele munților, un monument dedicat militarilor israelieni pieriți într-un accident întâmplat în cursul unui exercițiu comun cu militari români, un monument închinat colaborării și prieteniei care a fost vandalizat de indivizi necunoscuți.

„Autoritățile trebuie să acționeze de îndată pentru identificarea și reținerea făptașilor pentru a fi judecați și pedepsiți conform legii. Asemenea fapte reprobabile, antiumane, antiromânești, antiisraeliene și antisemite aduc un prejudiciu grav imaginii Brașovului, apreciat ca un loc de civilizație și civilitate pe harta din ce în ce mai însângerată a Europei. Invit toți cetățenii Brașovului, societatea civilă care totdeauna a dat dovadă de responsabilitate și curaj să protesteze împotriva acestui act de vandalism. Indiferența nu face decât să încurajeze pe răufăcători”, ne-a declarat Tiberiu Roth.

Tragedia din Bucegi: 7 morţi, printre care un român 

Un elicopter israelian de tip CH 53, în care se aflau şase militari israelieni şi unul român, căpitanul Ştefan Claudiu Dragnea, de 31 de ani, încadrat la SMFA  (Statul Major al Forţelor Aeriene), s-a prăbuşit în cadrul exerciţiului comun aerian româno-israelian Blue Sky 2010.  

Alte articole:   Gheorghe Ialomițianu, despre activitatea lui Allen Coliban și despre o eventuală susținere a acestuia la un nou mandat

Aeronava s-a prăbuşit pe vârful Guţan (2246 de metri). Din aeronavă nu a mai rămas nimic, cu greu putând fi recunoscut corpul elicopterului, care s-a sfărâmat, efectiv, de Colţii Ţapului.

Au existat cel puțin cinci accidente în care au fost implicate aeronave CH – 53 din Israel. Cel mai grav a fost cel din 1997, când două elicoptere s-au ciocnit peste granița dintre Israel și Liban, omorând toți cei 73 de militari la bord. Elicopterul CH 53 este un aparat de zbor israelian, de transport. Exerciţiul Blue Sky avea ca obiect executarea de misiuni de căutare, salvare şi evacuare medicală.

Elicopterul prăbușit cu numele de cod „Iasur nr. 046” avea un trecut eroic

elicopterul militar cazut brasovAparatul aparținea de o escadrilă de elită și a devenit cunoscut în urma unei accțiuni de salvare din 1997. Într-o noapte a lunii septembrie 1997 o unitate de luptători israelieni din cadrul forțelor de comando maritim au executat o incursiune pe teritoriul aflat sub controlul unităților de gherilă șiite Hezbollah.

Alte articole:   Colegiul Medicilor cere suplimentarea numărului de locuri la rezidenţiat pentru medicină de familie

Acțiunea a fost descoperită și unitatea de comando israeliană a fost așteptată la locul care urma să fie atacat, comandamentul Hezbollah din satul libanez Anțaria. Au fost mulți morți și răniți. Elicopterul „Iasur nr. 046” a primit ordinul să transporte spre focarul luptelor o echipă medicală din cadrul unității de ajutor aeropurtate „669” (unitatea care a venit să adune, să identifice și să transporte acasă pe cei 6 militari din Bucegi).

Aparatul a aterizat sub ploaia de obuze și gloanțe, salvatorii stabilizând (tratament de salvare a vieții pentru ca rănitul să poată fi transportat) pe loc pe ostașii răniți și preluând pe cei vii și pe cei căzuți. Elicopterul s-a întors la bază cu fuselajul ciuruit de gloanțe, purtând și corpul neînsuflețit al comandantului acțiunii de salvare, medicul aeropurtat dr. Dagheș.

Distribuie dacă îți place!
  1. Pe pancarta se vad cateva fete, cea ce poate oferi indicii clare in legatura cu identitatea vandalilor.
    Aici nu este vorba numai de distrugere, ci de incalcarea a mai multor legi, dar si a Constitutiei.
    Sper sa nu asistam si de aceasta data la bagatelizarea acestui incident, asa cum in general fac autoritatile romane in asemenea cazuri.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.