blog-logo

Care este soluţia cea mai rapidă pentru rezolvarea problemei termoficării centralizate?

TetkronCei şapte consilieri locali care fac parte din „Comisia Tetkron” s-au întâlnit ieri, pentru găsi o soluţie pentru reluarea alimentării cu energie termică în sistem centralizat.

Ciprian Bucur, președintele Comisiei  speciale Tetkron, spune că, joi, Comisia s-a întâlnit şi a luat în discuţie punctele aflate ca şi obiective în sarcina sa şi a analizat toate cele patru variante propuse de preşedintele ANRSC, din care doar două sunt oportune  şi viabile. Prima – delegarea serviciului de temoficare către un terţ, dar aceasta este anevoioasă, pentru că trebuie licitaţie pentru studiu de oportunitate şi apoi de stabilire a unui furnizor, sau înfiinţarea unui serviciu, chestiunea care poate dura mai bine de şase luni.

ciprian bucur„În acest context, am întocmit o minută către Executivul local, pentru a ne informa care sunt paşii legali şi care este durata pentru înfiinţarea unui astfel de serviciu, şi un raport referitor la stadiul preluării activelor de la Tetkron (în ultima şedinţă a vechiul Consiliu Local PSD şi FDGR au boicotat preluarea centralelor şi punctelor termice în patrimoniul municipiului – n.r.). Trebuie ca lumea să înţeleagă faptul că sistemul centralizat va fi nu numai mai ieftin, dar și mai eficient. Se va impune nu doar taxa de coș la fiecare centrală de apartament, ci se va impune prin legislație un singur coș pe faţada blocului, la care trebuie racordate toate centralele existente”, a precizat Ciprian Bucur.

Cele mai mari pierderi pe reţea, la această oră, sunt de 52-54%, pe strada Panselelor (suportate de Bepco, conform protocolului încheiat cu Tetkron și Primăria Brașov), iar acolo există o soluție tehnică, spune Bucur, există şi o Hotărâre de Consiliu Local, materialele, dar nu s-a pus în practică. Este vorba de racordarea PT2 și PT5, în cartierul Steagu și se poate elimina conducta exterioară. De asemenea, vor scădea pierderile din cartierul Tractorul, unde se fac investiții în reţea cu fonduri elvețiene. Apoi, mai există lucrarea de pe Hărmanului – Gării, unde se vor reduce pierderilor, lucrare finanțată prin programul guvernamental „Căldură și Confort 2006 -2020”. Nu în ultimul rând, municipalitatea are în vedere accesarea de fonduri europene nerambursabile pentru distribuția pe orizontală. Sunt 50 de milioane de euro la nivelul Regiunii Centru la acest capitol.

adrian opricaConsilierul local Adrian Oprică, după şedinţa de la Tetkron, ne-a declarat că „trebuie să adoptăm cea mai rapidă soluţie, care este cea de înfiinţare a unui serviciu în subordinea Primăriei, care să se ocupe de producerea, transportul, distribuţia şi facturarea agentului termic prin centralele proprii, şi care poate fi foarte rapid licenţiat, dar şi achiziţia de agent termic din surse externe acolo unde nu există producţie  proprie”.

 

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   Incidența în județul Brașov: 9,24 la mia de locuitori. Moieciu a depășit cota de 17 la mie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate