blog-logo

Reabilitarea Spitalului Judeţean Braşov – amânată. Poate e mai bine să nu o mai facem?

Spitalul Judetean BrasovCa la români. Orice treabă începe cu o pauză. În ceea ce priveşte reabilitarea corpului B de la Spitalul Clinic Județean de Urgenţă Braşov, litera de lege este amânarea pe cât se poate, la un termen nedefinit a lucrărilor.

Vicepreședintele CJ Adrian Gabor a anunțat că nu se pune problema de lucrări, pentru că nici nu s-au rezolvat toate problemele legate de mutarea secțiilor și mai ales a Unității de Primire Urgențe. Și pentru că mai trebuie un moț pe acest „tort” al (ne)Sănătății brașovene, a mai intervenit ceva: „Am avut joi întâlnire cu specialiști, cadre didactice de la Facultatea de Construcții Civile a Universității Transilvania, care s-au uitat pe proiect și au avut o serie de propuneri de modificare. Multe dintre ele vor aduce nu doar îmbunătățiri, ci și economii serioase. Încă nu știm cât va dura să se introducă modificările în proiect, luni avem din nou întâlnire și cu conducerea spitalului, pe această temă”, a precizat Gabor.

Adică, vrăjelile pentru care s-au dat bani grei, sub titulatura de studii de fezabilitate, proiecte tehnice, documentații etc,. sunt un fel de apă de ploaie, dacă specialiștii de la UTBv zic așa, la o primă lectură, că ei rezolvă lucruri. Evident, o astfel de situație haotică, dă apă la moară celor care vor un nou spital, de la zero, care să fie făcut „pe bune”.

„Este o părere pe care o exprim în spaţiul public (oare pentru a câta oară?) referitoare la reabilitarea restului de aproape două treimi a clădirii staţionarului central al Spitalului Judeţean. O mai fac o dată, cu prilejul amânării acestei reabilitări, în speranţa că toţi cei care au în responsabilitate menţinerea unei calităţi minim acceptabile a asistenţei spitaliceşti pentru pacienţii care se prezintă cu patologie de urgenţă sau programată, vor înţelege că aceste lucrări nu sunt oportune, mai ales dacă sunt văzute prin prisma momentului temporal, care nu este bine ales!”, scrie pe pagina de Facebook dr. Dan Grigorescu, președintele Asociației Noul Spital al Brașovului.

Acesta a și adus câteva argumente, pe scurt (totul ar fi ca și cei în funcții de răspundere să ia aminte):

Alte articole:   Călin Moldovan, antrenor Corona Brașov: "Am avut un parcus bun până acum și e important să aducem puncte și de la Plopeni"

Reabilitarea corpului existent va conduce pentru trei ani la:

 • 1. scăderea importantă a bugetului spitalului, cu influenţă mai ales asupra actului medical, urmare a diminuării sigure a cheltuielilor materiale.
 • 2. scăderea importantă a accesibilităţii pacienţilor din secţiile relocate, la facilităţile care asigură stabilizarea şi menţinerea suportului vital, realizarea investigaţiilor necesare pentru patologia acută sau acutizată şi a tratamentului în echipă multidisciplinară.
 • 3. modificarea cu efecte greu de estimat a interrelaţiilor funcţionale între anumite specialităţi pentru pacienţii cu patologie complexă.
 • 4. lipsa posibilităţilor de acoperire cu activitate de gardă permanentă în noile structuri apărute prin relocările decise.

Toate acestea vor determina o tulburare importantă a activităţii în spital, cu repercusiuni atât asupra pacienţilor, ca beneficiari ai actului medical, cât şi asupra cadrelor medicale, ca subiecţi probabili ai unor posibile implicaţii medico-legale, spune medicul Dan Grigorescu.

Alte articole:   S-a deschis orășelul din Centrul Civic - AFI Brașov

„Am mai exprimat aceste argumente până în prezent. La început am făcut-o în cadrul oficial al Consiliului Medical al spitalului. Apoi mi-am expus părerea şi în spaţiul public, atingând subiectul doar tangenţial în raport cu subiectele puse în discuţie. Unii vor putea spune: «Grigorescu ăsta e mereu Gică Contra! Ce tot vrea? Să spună el, dacă tot face atât pe deşteptul, cum să se facă modernizarea spitalului! Că aşa cum este acum, nu se mai poate!» Corect: Aşa nu se mai poate!  Dar modernizarea sistemului de spital de urgenţă se poate face ALTFEL şi MULT MAI BINE ! Iată cum: Dacă tot trebuie să ne chinuim cu toţii (pacienţi şi salariaţi ai spitalului) trei ani cu «reabilitarea» părţii vechi a clădirii spitalului din Calea Bucureşti şi dacă acreditarea spitalului este valabilă încă patru ani, ar fi mult mai logic şi inteligent să facem toate eforturile pentru construirea unui nou spital în 3-4 ani, SPITAL ÎN CARE SĂ SE MUTE ÎNTREAGA STRUCTURĂ DE AZI. Actuala clădire ar putea fi ulterior reabilitată LIBERĂ DE ACTIVITATE şi în strânsă legătură cu necesităţile noii destinaţii, pe care noi am propus-o ca fiind viitorul SPITAL DE RECUPERARE”, este de părere președintele Asociației, Dan Grigorescu.

Distribuie dacă îți place!
 1. Ar fi mult mai bine sa se cheltuiasca banii pentru „renovare” in costructia unui nou spital care sa fie conceput logic, cu un traseu optim pentru bolnavi. Cred ca banii necesari renovarii corpului Spitalului Judetean + a celui de langa Saguna + Marzeascu ar fi suficienti pentru construirea unui spital la nivelul anilor 2016

  Reply
 2. povesti ! nu au terminat de impartit spaga!
  De aceia nu avem aeroport,autostrada sau spitale! daca contractul nu ajunge unde trebuie contractul este blocat.

  Reply
 3. Un actor grăbit 21 iulie 2016, 7:07 AM

  În sfârșit o gândire care are o logică! Dacă lucrurile stau doar și pe jumătate așa cum sunt prezentate, vor deconta mulți această renovare. Banii disponibili ar putea fi folosiți mult mai cu cap ca primă contribuție pentru un spital nou. Apropo, unde mai e asocierea electorală a CJ cu primăria pe acest subiect?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.