blog-logo

Cum l-a pierdut Brașovul pe campionul de la Rio

Cum l-a pierdut Brașovul pe campionul de la Rio

La 35 de ani, luptătorul Ionuț Panait a realizat surpriza, calificându-se la Olimpiadă la o vârstă la care mulți sportivi sunt retrași sau alții se gândesc la „pensionare”. La Jocurile Olimpice de la Rio (5-21 august) va reprezenta România în competiția de lupte-greco romane. Că „viața bate filmul” a demonstrat-o, cu vârf și îndesat, și „Johnny” Panait, cum îi spun nemții. Pentru că acolo, în Germania, și-a găsit locul și liniștea, alături de familie (soția, Mihaela – campioană tot la lupte!, fetița Sabrina Marina – tot mai atrasă de sala de lupte chiar și la 7 ani).

Campion al României (10 titluri) la cadeți, juniori și seniori, vicecampion al Europei la seniori de două ori (2008, 2010), campion pe echipe (2 titluri) și vicecampion la individual (5 titluri) al Germaniei, reprezentând clubul SV Germania 04 Weingarten, și participant la Olimpiada de la Beijing – sunt cele mai importante rezultate dintr-o carieră frumoasă.

Fabuloasa poveste a lui Ionuț Panait a început la Centrul de plasament pentru minori 9 Mai de la Bușteni, pe când avea 9 ani. Atunci s-a apucat de lupte, în sala de sport, la Clubul Sportiv Caraimanul Bușteni (antrenor Mirel Stănciulescu). De la 15 ani până la încheierea perioadei de juniorat a muncit și a fost legitimat la CSS Transporturi Brașov, fostul CSS CFR, unde l-a avut ca antrenor pe profesorul Valentin Bârjac. Își aduce aminte cu plăcere de locul 4 obținut la Maribor (Slovenia), la Campionatul Mondial de cadeți.

Din păcate, din cauza susținerii și implicării, Brașovul l-a pierdut pe campionul de azi, care a trecut ca senior la Dinamo București, club pentru care a adunat numeroase medalii și distincții.

Profesorul Bârjac povestește: „Ionuț era deja campion național la copii când a venit la CFR. Aici a câștigat multe medalii la juniori și cadeți, le-am și pierdut numărul, câte or fi fost. Durerea noastră e că nu a rămas aici, ăsta-i oful cel mare. Se putea! Cei care au vrut n-au putut, cei care au putut n-au vrut sau n-au știut… de, ca la români. Așa, a fost nevoit să plece la Dinamo, la București. Că de acolo a luat calea Germaniei e o altă poveste.

Singurul care ne-a ajutat în acea perioadă a fost Andrei Munteanu, fost luptător de-al nostru. A fost singurul care ne-a înțeles, ca de fiecare dată, și pentru o perioadă l-a angajat pe Ionuț. Trebuie să-i mulțumesc, o merită din plin. Am avut o groază de discuții și intervenții peste tot, pe la cluburi și instituții, însă… nimic! Nu ne trebuiau nu știu ce bani, necesitățile erau în limitele normalului.

Am vrut să trag acest semnal de alarmă pentru că, din păcate, observ că la Brașov luptele pierd teren în fața unor sporturi mult mai costisitoare și fără istoric în zonă. Ar fi păcat ca acest sport, fie că vorbim de lupte greco-romane, fie de libere sau de feminine, să treacă pragul uitării și al nepăsării. Brașovul are o mare tradiție în lupte și aceasta trebuie dusă mai departe de cei tineri. Avem oameni pricepuți și calificați, foști sportivi de valoare, care trebuie să fie susținuți și motivați. De exemplu, la CSS Transporturi, colegul Viorel Milinceanu an de an obține rezultate foarte bune cu băieții săi. La un moment dat, degeaba sunt ei campioni la copii, juniori sau cadeți, că la seniori ușile li se închid la Brașov și ori abandonează sportul, ori pleacă prin alte părți, în cazurile mai fericite. Undeva, acea piramidă a performanței se întrerupe brusc și toată lumea pierde, în special sportul brașovean, care astfel se vede văduvit an de an de rezultate importante și promovarea atât mult dorită. Mi-e greu să cred că, de pildă, la Bușteni se poate și la noi, la Brașov, nu!

Acum, pe lângă cele două fete de la handbal, Brașovul avea la Olimpiada de la Rio încă un sportiv, dar la individual. Așa, Dinamo București își trage meritele, chiar dacă băiatul nu mai are nicio treabă cu cei de acolo de ani buni de zile, nu-l ajută cu nimic, însă a rămas legitimat… din inerție la ei”.

Citiți întreaga poveste a lui „Johnny” Panait.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate